Öğrenciler İçin Hedef Belirlemenin Önemi

Öğrenciler İçin Hedef Belirlemenin Önemi

  • 27.04.2024

Hedef belirlemek en basit haliyle nedir diye düşünüyorsan örneğin, bir geminin okyanuslar aşarak varacağı noktaya ulaşabilmesidir diyebiliriz. Başarmaya karar vermiş bir kişinin gözünü diktiği o nokta hedeftir. Hedef, insanı uzaya götüren, büyük matematik sorularını çözdüren, Covid-19 aşısını buldurandır. Ne kadar erken uyanırsan o kadar çok yol alarak gideceğin yerdir. O zaman bir hedef belirlemek çok önemlidir.

Peki senin hedeflerin neler? Onlara ulaşmak için ne yapıyorsun? Sen de hedef belirlemenin yararlarını merak ediyorsan, detaylara gel birlikte bakalım.

Hedef Belirlemenin Yararları Neler?

Hedef Belirlemenin Yararları Neler?

Hedefler öncelikle senin kendine inanmanı sağlar. Başarılı olman için kendini sürekli güncellemene yardımcı olur. Diğer faydaları ise şöyle sıralanabilir:

• Öz imajını güçlendirir, güçlü ve zayıf yönlerinle ilgili farkındalığın artar.
• Başarının nasıl keyifli bir deneyim olduğunu tekrar tekrar öğrenir ve hatırlarsın.
• Hedefe ulaşmak için belirlediğin yolu sürekli netleştirmen gerektiği için gerçek olanı tanımlamaktan ve o düşünceden asla vazgeçmezsin.
• Öncelik sıralaması yapmanı kolaylaştırır, kendi sorumluluklarını kendin oluşturmaya başlarsın. 
• Kolay karar verirsin, kararından dönmezsin. Böylelikle kendine olan güvenin daha da sağlamlaşır.
• Geleceğini inşa ederken daha aktif bir role sahip olursun, böylelikle motivasyonun da artar.

 

Hedef Belirlemenin İpuçları Nelerdir?

Hedef Belirlemenin İpuçları Nelerdir?

Hedef belirlemenin başarılı olması için önemli altı koşul bulunur. Bu koşullar:

• Hedefi yazmak: Yazarken net olman ve hedefinin ölçülebilmesi gerekir. Gerçekçi hedefler belirlemek başlangıçta zor gelirse alt ve üst sınırları belirleyerek başlaman da yeterli olacaktır.

• Eylem planı oluşturmak: Her bir hedef için ayrı bir plan oluşturman önemlidir. Tüm planı parça parça yazabilirsen kendini çok daha iyi hissedeceğinden emin olabilirsin.

• Objektif olmak: Hedeflerine ulaşırken yaşadığın başarıları göz ardı etmemen gerekir, hedeflerini tekrarlaman günlük görevlerin arasında olmalıdır. 

• İzlemek: Gelişmeni gözlemleyip önceki verilerle karşılaştırarak bir izleme günlüğü tutabilirsin. Böylelikle hedefe giderken uyguladığın eylem planıyla ilgili analizler de yapabilirsin.

• Tekrarlamak: Eylem planında oluşabilecek bir aksaklıkta tüm planı gözden geçirebilecek esnekliğe sahip olman gerekir. Bir matematik probleminde gidiş yolundaki hatadan dolayı ulaştığın yanlış cevap gibi düşünebilirsin. O hatayı düzelttiğin anda sonuç düzelecektir. Düzelmiyor mu? O zaman hatalı parçayı tekrar değiştirmen gerekir. İstediğin sonucu elde edene kadar bu eylemi tekrarlaman yeterlidir. 

• Kutlamak: Her bir başarının hemen ardından bir kutlama yaparak kendini ödüllendir. Başarının büyüklüğüne göre bir kutlama tablosu oluşturabilirsin. 

Hedef belirlemek, bir eylem planı oluşturmak ve kendi başarılarını kontrol ederek analiz yapmak kimi zaman çok zor hatta imkânsız olabilir. Bu nedenle çevrendekilerden yardım isteyebilirsin. Özellikle öğretmenlerin, rehber öğretmenler ve sana ders veren diğer eğitimcilerle bu konu üzerinde konuşabilirsin.


Sınav senesindeysen ve hedefin üniversite sınavını kazanmaksa çevrim içi sınava hazırlık çözümü olan Raunt'tan destek alabilirsin. Raunt'un sana özel oluşturucağı çalışma programı, yani eylem planıyla hedefine adım adım yaklaşabilirsin. Objektif şekilde yapılan detaylı analizlerinle gelişimini kontrol ederek hedefine ulaşmanda ne noktada olduğunu kolaylıkla görebilirsin. Akıllı öneri sistemiyle hedefe giden eylem planının daha zayıf parçalarını tekrarlayarak düzeltebilirsin. Deneme sınavlarıyla güncel durumunu görebilir ve başarılarını kutlamak için harika nedenler bulabilirsin. 

Benzer İçerikler