"Netlerim Artmıyor" Diyorsanız: Deneme Netleri Nasıl Artar?

"Netlerim Artmıyor" Diyorsanız: Deneme Netleri Nasıl Artar?

  • 27.09.2022

Üniversite sınavına hazırlanırken başarıya ulaşmak için hedef belirlemek, doğru planlama yapmak ve istikrar oldukça önemlidir. Kişisel çalışma programını oluşturmak için hedefini ve eksiklerini belirlemeli, ulaşman gereken puanı, sıralamayı ve neti yaklaşık olarak hesaplamalısın. “Çalışmama rağmen netlerim artmıyor.” diye düşünüyorsan kendine sorman gereken bazı sorular olabilir. Belirlediğin hedef nete ne kadar uzak ya da yakınsın? Eksik olduğun konular neler? Hangi alanlara ağırlık vermelisin? 

Okul dersleri, soru çözümleri, deneme sınavları, kurslar derken oldukça yoğun bir dönemden geçiyor olabilirsin. Bu dönemini en verimli şekilde değerlendirmek ve sınava kadar deneme netlerini artırmak için yapabileceğin pek çok şey var. Peki üniversite sınavına hazırlık dönemini en iyi şekilde nasıl değerlendirebilirsin? YKS’de netlerini nasıl artırabilirsin. Sen de bu soruların yanıtlarını öğrenmek istiyorsan yazımızı mutlaka okumalısın. 

Deneme Netleri Nasıl Artar?

Deneme Netleri Nasıl Artar?

Deneme netlerinin düşüşü veya artışı yalnızca bir nedene bağlı değildir elbette. Öte yandan netlerin düşüyorsa bunun nedeni çalışma stilin ve programından kaynaklanıyor olabilir.

Objektif Hedefler Belirle

Nereye varacağını bilmeyen bir gemi nasıl limana ulaşamazsa, hedefsiz biri de istediklerine ulaşamaz. YKS’ye hazırlık sürecinde öğrenciler için hedef belirlemenin önemi büyüktür. Bu nedenle ilk adım olarak hedefini belirlemelisin. Hedef belirlerken güçlü yanlarını, eksik konularını, geliştirebileceğin alanları objektif olarak değerlendirmelisin. “Netlerim artmıyor” demeden önce ne kadar artırmaya ihtiyacın olduğunu bilmen gerek. Bunu tespit ettikten sonra kendine erişilebilir hedefler belirlemen de daha kolay olacaktır. 

Öncelikli Ders ve Konulara Önem Ver

Sınava dahil olan tüm ders ve konular önemli olsa da bazı dersler katsayı sebebiyle puana çok daha fazla etki eder. Bu nedenle sınavın içeriği ve puan hesaplaması hakkında detaylı bilgi edinmelisin. Her dersin kat sayısı farklıdır. (1) Bu nedenle sana daha fazla puan sağlayacak katsayılı sorulara ağırlık vermen tavsiye edilir. Bu, katsayısı düşük olan derslerle hiç ilgilenmemek anlamına da gelmez. Sadece haftalık programında o derse yer vermen gereken zamanı belirlemek için sana yardımcı olacak bir ipucudur. Görünürde katsayılar olsa da gerçek puan hesaplamasında standart sapmalar devreye girdiğinden puanlar değişiklik gösterebilir.

Okuduğunu Anlamalısın

Son yıllarda ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda paragraf sorularına ne kadar sıkça yer verildiğini görmüşsündür. Sınava hazırlık sürecinde çoğu kişinin göz ardı ettiği paragrafta anlam, cümlede anlam, problemler gibi konularda okuduğunu hızlı anlaman ve sorunun çözümüne geçmen çok önemlidir. Bu sana hem zaman hem de net kazandırır. Yalnızca Türkçe soruları için değil, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimler sorularında da oldukça avantaj sağlar. 

Okuduğunu anlama için sıkça bu alanda soru çözümü yapmalısın. Soru çözümü esnasında sınava uygun şekilde süreli çalışmalar yapmak da destekleyici olacaktır. Ayrıca kitap okuma alışkanlığı edinmek sana oldukça fayda sağlar. İlgi alanına uygun kitaplar tercih edebilir, okuma ve anlama alışkanlığını kolaylıkla geliştirebilirsin. Tüm bunların yanı sıra anlayarak hızlı okuma yeteneğini geliştirmek için çevrim içi okuma kurslarına katılabilirsin. Örneğin, Hızlıgo YKS paragraf sorularına yönelik geliştirdiği sistemiyle günde yalnızca 20 dakika pratik yaparak anlayarak okuma hızını kısa sürede 2 katına kadar çıkarabilir ve sınavda daha fazla soru çözebilirsin.
 

Deneme Sonucunu Değerlendir

Yalnızca soru çözmek deneme netlerini artırmak için yeterli değildir. Girdiğin deneme sonrasında değerlendirme yapman, eksiklerini not etmen ve çalışma programını bu eksiklerini giderecek şekilde güncellemen gerekir. Yanlışlarının ve boşlarının hangi konulardan olduğunu incelemelisin. Özellikle birkaç deneme sınavında üst üste kaçırdığın konular olursa bunlarla ilgili öğretmenlerinden ayrıca destek isteyebilirsin. 

Bunun yanı sıra süreyi nasıl değerlendirdiğini göz önünde bulundurmalısın. Deneme sınavında boş sorular için geri dönüp incelemeye vakit ayırabiliyor musun? Hangi soru tipleri en çok vaktini alıyor? Bunları tespit edip buna uygun süre alıştırmaları yapabilirsin. Ayrıca, gerçek sınavda uygulanan optik doldurma işlemi, çoğu kişi çok vakit almayan bir aşama gibi gözükebilir. Fakat optik doldurma yöntemi bile sınavda vakit kaybetmene sebep olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca gerçeğe en yakın deneme sınavlarına girmeye çalışmalısın. Gerçek sınava en yakın deneyimi sunan ve eksiklerini zamanında belirleyerek YKS hedefine ulaşman için sana büyük destek sağlayacak Raunt deneme sınavlarına katılabilirsin. 

Deneme Sınavı Esnasında Nelere Dikkat Etmelisin?

Deneme Sınavı Esnasında Nelere Dikkat Etmelisin?

Deneme sınavı öncesi ve sonrasında yapılacakların yanında deneme netlerini artıracak bir diğer önemli nokta da deneme sınavında yaptıklarındır. Çoğu kişi tarafından etkinliği kanıtlanmış tekniklerle birlikte yıl boyunca girdiğin deneme sınavlarında sana uygun taktikler oluşturabilirsin. Sana hız ve net olarak geri dönebilecek her taktiği gerçek sınav öncesinde mutlaka denemelisin. 

Turlama Tekniği

Turlama tekniği, zor sorularda vakit kaybetmemek, öncelikle kolay soruları cevaplayarak aradan çıkarmayı amaçlayan bir yöntemdir. İşlemleri uzun sürecek soruyu sonraya bırakıp tüm denemeyi gözden geçirip kısa ve kolay soruları tamamladıktan sonra bu uğraştırıcı soruları çözmeye geçebilirsin. Böylece zorlu bir soruya dalıp dakikalarını farkında olmadan harcamayacak, tüm soruları gözden geçirmiş olacaksın.

Çözüm Sırası ve Dakikalarını Tespit Et

Herkesin kendine has izlediği bir yol vardır. Deneme süresi için belirleyici olan bu yol zamanla oturacaktır. Deneme sınavlarına girdikçe sen de kendin için en rahat yolu oluşturmalı, vaktini en verimli şekilde kullanmalısın. Kimisi matematik sorularından başlayarak kimisi sondan başlayarak kimi de kitapçıktaki sıraya uygun şekilde ilerlediğinde rahat eder. Tavsiye edilen kendine en çok güvendiğin, kolayca tamamlayabileceğin dersten başlamak ve zora doğru ilerlemektir. Aslında bir nevi turlama tekniğine benzer, deneme süresinde avantaj sağlar. Amaç yine vakit kaybetmeden ve rahatça çözebildiğin soruları öncelikle tamamlamak, sonrasında zor sorularla uğraşmaktır. Bu sana hem vakit kazandırır hem de kolayca çözdüğün soruların ağırlıklı olması sınav sırasında öz güvenini artırır.

Ayrıca derslere göre ortalama süreler belirlemen ve ara ara zamanı kontrol ederek ilerlemen faydalı olur. Sınav sırasında heyecanlı olabilirsin, sana çok kısa gibi gelen bir zaman aslında 30 dakikaya denk gelebilir. Bu nedenle bir derse, bir soruya takılı kalmamalı yıl boyunca deneme sınavlarıyla yol haritanı oluşturmalısın.

Sınav Kaygısı ile Baş Etmek

Tüm yöntem ve denemelerle birlikte başlıca önemli olan konu sınav stresini yönetebilmektir. Uzun süre boyunca hazırlandığın sınav için heyecanlanmak, kaygılanmak oldukça normaldir. Belli bir düzeyde heyecanın olması da gereklidir. Bununla birlikte sınav sonucunu etkileyecek, potansiyelini göstermene engel olacak seviyede bir sınav kaygısı yaşıyorsan bu durumu göz ardı etmemelisin. Deneme netlerini artırmaya yönelik çalışmalarının yanında sınav heyecanını yenme alıştırmaları da yapmalısın.

Üniversite sınavına hazırlanma sürecinde elinden geleni yapıp çalışmalarını tamamlamalısın. Bu süreçte çözdüğün deneme sınavlarının başarıya etkisi oldukça büyüktür. Sonuçları hayatın için bazı konularda belirleyici olsa da üniversite sınavını son adım gibi görmemelisin. Herkesin hata yapabileceğini ya da elinde olmayan sebepler ile olumsuz sonuçlarla karşılaşabileceğini unutmamalısın. İçindeki potansiyele güvenmeli, kendini her zaman geliştirmeye devam etmelisin. 

Kaynak:

https://hayaihl.meb.k12.tr  (1)

Benzer İçerikler