En Çok Tercih Edilen Sözel Bölümlerin Listesi

En Çok Tercih Edilen Sözel Bölümlerin Listesi

  • 23.05.2023

Her bireyin hayatında en az bir kez hangi kariyer yolunu seçeceğine karar vermesi gereken bir dönemeç vardır. Kariyer yolculuğu uzundur ve bu yolda değişiklikler ve yenilikler olması olasıdır. Bununla birlikte bazı kararlar çıkılan yolda varılacak noktayı belirleyen sonuçlar yaratır. Hayal ettiğiniz kariyer, eğitim seçeneklerinize bağlıdır. Bu nedenle yaşamınız boyunca yapmak istediğiniz şeyin ne olduğuna karar vermek sizi ilerleyen süreçte bir adım öne çıkarabilir. Böylelikle şirketlerin birlikte çalışmak için çaba sarf edeceği bir çalışan olabilirsiniz. Bu yolda atılacak ilk adım hedeflerinize ve kişiliğinize uygun bölüme karar vermektir. Son yıllarda sayısı ve çeşitliliği artan sayısal ve sözel üniversite bölümleri seçim yapmayı zor hale getirmiş gibi görünse de en çok tercih edilen sözel bölümlerin listesine göz atmak işinizi biraz daha kolaylaştırabilir.

Sözel öğrencilerinin tercihlerini nitelikli ve güvenilir hale getirecek bazı bölüm önerilerimizi inceleyerek kariyer hedeflerinizi şimdiden planlamaya başlayabilirsiniz. 

Sosyal Hizmet

Sosyal Hizmet

Başkalarının hayatında gerçek bir fark yaratmak istiyorsanız sosyal hizmet bölümü hedeflerinizi gerçekleştirmenizi ve kariyer basamaklarını hızla çıkmanızı sağlayacak en iyi seçeneklerden biri olabilir. 4 yıllık sözel bölümler arasında yer alan sosyal hizmet programı çocukların ve yetişkinlerin karşılaştığı birçok farklı sorun hakkında fikir sahibi olmanızı, çözüm üretmenizi ve kişilerin bu sorunları nasıl çözecekleri hakkında yönlendirme yetkinliğine sahip olmanızı sağlar. Kişilere daha iyi seçimler yapmaları için destek olabilir, onları mental olarak daha iyi bir duruma getirebilir ve hayata bakış açılarını değiştirme şansına sahip olabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre hem devlet hem özel üniversitelerin sunduğu sosyal hizmet eğitimi, mezunlarına tatmin edici bir iş hayatı sunarken onlara ortalamadan daha hızlı büyüyen bir mesleğe sahip olma ayrıcalığı tanır. Diğer birçok lisans eğitiminde olduğu gibi sosyal hizmet bölümü de öğrencilerini sahada elde ettikleri deneyimlerle eğitmeye odaklanır. Bu amaçla toplumun karşılaştığı farklı sorunlara ve bu sorunların danışmanlık, mentorluk ve diğer destek yöntemleriyle bireysel olarak nasıl çözülebileceğine yanıt arar. Kapsadığı etki alanları arasında; çocuk yuvaları, il ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, devlet planlama teşkilatı, aile ve sosyal politikalar bakanlığı, rehabilitasyon merkezleri, cezaevleri, huzurevleri, kadın sığınma evleri ve daha birçok kurum bulunur. 

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

Kendinize birçok alanda çalışma fırsatı verecek bir derece kazandırmak istiyorsanız halkla ilişkileri listenizde üst sıralara çekmenizi öneririz. Halkla ilişkiler ve reklamcılık TS üniversite bölümleri arasında iletişim ve organizasyon becerilerini nasıl mükemmelleştireceğini öğrenirken aynı zamanda insanlarla, işletmelerle ve medyayla çalışma fırsatı tanıyan tek bölüm olma unvanına sahiptir. İzleyicilerle bağlantı kurma, yazı yazma ve medyayla yakından ilgiliyseniz bu bölüm sizin için en uygun bölümlerden biri olabilir. Halkla ilişkiler ve reklamcılık TS bölümleri arasındaki pazarlamayla benzer görünse de daha çok maddi bir reklam bütçesi oluşturmadan mesajları kendi becerileriniz ve bağlantılarınız aracılığıyla iletebildiğiniz gerçek bir sözel iletişim profesyoneli olmakla ilgilidir. Bir şirketin veya müşterinin itibarını yönetmenin bir yoludur ve aynı zamanda hem paydaşların hem halkın dahil olduğu tüm etkileşim türlerini içerir. Halkla ilişkiler ve reklamcılık alanında hayalinizdeki işe ulaşabilmek için iyi bir lisans derecesine sahip olmak bu yolda atacağınız ilk adımlardan biridir. Sahip olacağınız lisans derecesi sizi bu alanda güçlü bir aday yapmak için gerekli bilgi, beceri ve deneyimi sağlarken diğer birçok iş fırsatında bir adım önde olmanızı mümkün hale getirebilir. Lisans eğitimi sonrası uzmanlık almak amacıyla devam edebileceğiniz bölümler arasında stratejik iletişim, uluslararası ilişkiler, dijital pazarlama, medya ilişkileri yönetimi, pazarlama ve reklam yazarlığı bulunur. 

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Mutfak sanatları denildiğinde aklınıza gelen ilk şey nedir? İlk düşünceniz muhtemelen hevesli müşterilere yemek hazırlamak için restoranda çalışan bir şef olabilir. Bu mutfak sanatlarının bir parçası olsa da konu sadece yemek yapmaktan çok daha fazlasını içerir. Mutfak sanatları basitçe söylemek gerekirse yemek hazırlama, pişirme, sunum ve servis etme sanatıdır. Bu süreç genellikle restoranlar için geçerli olsa da sözel üniversite bölümleri içerisinde yer alan mutfak sanatları ve gastronomi yemeğin hazırlanmasını, pişirilmesini ve sunulmasını içeren tüm meslekleri kapsar. Yiyecek ve içecek endüstrisi genel tarım endüstrisinin önemli bir parçasını oluşturur. Üretim ve dağıtım olmak üzere iki ana kola ayrılan endüstrinin kişilerle buluştuğu noktada mutfak sanatları alanı devreye girer. Son on yılda güçlü bir büyüme kaydeden ve değişen küresel yemek hizmeti endüstrisine ayak uyduran mutfak sanatları, tüketici zevkleri ve duyarlılıkları değiştikçe özelleştirme, yenilik ve hazırlık, tat ve hizmette özgünlüğe ulaşmayı bir kariyer planıyla gerçekleştirmenizi mümkün hale getirir. Sözel bölüm meslekleri arasında öne çıkan gastronomi aynı zamanda giriş seviyesi konaklama işletmeciliği işine adım atmak isteyenler için de uygundur. Konaklama ve işletme endüstrisi mutfaktan odalara kadar tüm restoran ve otel departman yöneticilerine ihtiyaç duyar. İş birliği yapılabilecek meslekler arasında yer alan beslenme uzmanları ve diyetisyenler ile senkronize şekilde çalışarak bireysel sağlık talepleri içerisinde de yer alabilirsiniz. 

Radyo, Televizyon ve Sinema

Radyo, Televizyon ve Sinema

Yaratıcılığınızı film ve televizyon endüstrisinde kullanma ve dünya çapında projelerde adınızı duyurma fikri size tanıdık geliyorsa, gelişen ve durmaksızın yenilenen teknolojiyle yakından ilişkili bir sektörden söz etmek istiyoruz. Sözel bölümler arasında yer alan radyo, televizyon ve sinema; film, dijital video, grafik, multimedya, artırılmış gerçeklik ve oyun dünyaları gelişmeye devam ettikçe kazandırdığı becerilerinin kapsamını artıran bir alandır. Film ve televizyon endüstrisinin temel bilgilerini ve görsel-işitsel becerilerini öğretmeyi hedefleyen alanda kendi yaratıcı kimliklerinizi bulma fırsatı elde edebilirsiniz. Oldukça rekabetçi bir ortama sahip olan radyo, televizyon ve sinema sektörü dinamik yapıyı seven, geniş bir ekibi yönetmekten keyif alan, özgün bakış açılarıyla insanları etkilemekte ustalaşmış kişilerin de kendilerini kolaylıkla bir üst basamağa taşımaları için bir kariyer yaratır. Özellikle film sektöründe kariyer planlayanlar için işin portföyünü geliştirmek oldukça önemlidir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler eğitim boyunca festival ve yarışmalarda çalışmalarını sergileyebilir, sektörde yer alan önemli isimleri içeren konferans ve etkinliklere katılma şansı elde edebilir. Bölüm öğrencileri sinema ve televizyon prodüksiyonlarında, radyo istasyonlarında, reklam ajanslarında, kurumsal medya departmanlarında, film ve prodüksiyon kurumlarında, serbest ve post prodüksiyon alanlarında, oyuncu web tabanlı medya sektöründe çalışabilir. Alan eğitimlerinden bazıları senaryo yazımı, film ve televizyon yönetmenliğine giriş, animasyon, ses, sinematografi, ışıklandırma ve tipografi çalışmalarından oluşur. 

Özel Eğitim Öğretmenliği

Başkalarını anlama ve onlara yardım etme becerisine sahipseniz özel eğitime ihtiyacı olan kişilerle geçireceğiniz keyifli vakitleri kariyer planlarınıza dahil edebilirsiniz. Öğrenme güçlüğüne sahip veya zihinsel, duygusal, fiziksel zorluklar nedeniyle engellerle karşılaşan bireylerle çalışan özel eğitim öğretmenleri birçok bireyi hayata kazandırma yolunda ciddi bir göreve sahiptir. Özel eğitimciler bu öğrencilerin ihtiyaçlarını değerlendirebilir ve öğrenciler olarak başarılı olmalarına yardımcı olacak düzenlemeler sağlayabilir. Hem özel hem devlet okullarında iş fırsatına sahip özel eğitim öğretmenliği programına özgü eğitimler bu alanda beceri ve uzmanlığın arttırılmasını amaçlar. Eğitim kapsamı öğretim planlaması ve değerlendirmesi, sosyal adalet, etik ve diğer yasal konulardan oluşur. Alan dersleri genellikle özel ihtiyaçları olan öğrencilere matematik ve dil becerilerini öğretmek için etkili öğretim yöntemlerini kapsar. Ayrıca üniversiteye göre değişebilmekle beraber davranış yönetimi ve güvenli öğrenme ortamlarının sürdürülmesine yönelik stratejiler de eğitim programlarına dahildir. 2 yıllık sözel bölümler arasında da yer alan özel eğitim öğretmenliğinin çalışma alanı oldukça geniştir. Bölümden mezun olan kişiler okul danışmanlığı, yaratıcı sanatlar terapisti, öğrenci/öğretmen danışmanı, eğitim teşhis uzmanı, işitme tercümanlığı, otizm merkezi yöneticiliği, rehabilitasyon danışmanlığı gibi birçok alanda bilgi birikimini kullanma fırsatına sahiptir. 

Okul Öncesi Öğretmenliği

Okul Öncesi Öğretmenliği

Küçük çocuklarla ilgilenmek bazılarımız için çok daha keyifli ve motive edici bir aktivite olabilir. Küçük çocukların oyunlara, hoşlandıkları etkinliklere ve eğlence odaklı olmalarına aşinaysanız bunu düzenli hale getirerek hayatınıza dahil edebilmenizi sağlayacak bir kariyer önerimiz var. Okul öncesi öğretmenliği küçük çocuklara temel öğrenme becerilerini göstermek, sınıfta düzeni sağlamak ve çocukların güvende olduğundan emin olmakla sorumludur. Bu alanda çalışan eğitmenler küçük çocukları anaokuluna hazırlamakla görevli olduğundan etkili iletişim becerilerine hâkim olmaları son derece önemlidir. Dolayısıyla her çocuğun farklı ihtiyaçlarına uyum sağlamak ve her birinin kaydettiği en ufak ilerlemeyi dahi tanımlamak eğitmen olarak üstlenebilecekleri yegâne amaçlar arasındadır. Okul öncesi eğitmenleri bir çocuğun beceri ve yetenekleriyle gelişimsel adımlar atmasına yardımcı olacak faaliyetler düzenler. Bunu çocukların keşif yapabilecekleri ve kendilerini sözlü, zihinsel ve fiziksel olarak nasıl ifade edeceklerini öğrenebilecekleri bir atmosfer yaratarak gerçekleştirirler. Devlet okulları, çocuk bakım merkezleri, kreşler, anaokulları ve özel eğitim kurumlarında okul öncesi öğretmenleri hem eğitimci hem yönetici olarak görev alabilir.  

Türk Dili ve Edebiyatı

Yaklaşık 2000 yıllık geçmişe sahip bir kültürü incelemeyi düşündüğünüz oldu mu? Türk dili dünyanın en eski dil ve edebiyatlarından biri olarak kültür sahnesindeki yerini alır. Avrupa da dahil olmak üzere dünyanın birçok yerindeki kütüphane ve müzeleri süsleyen Türkçe kitaplar ve Türkoloji merkezleri bazılarımız için çok daha fazlasını hak eden bir alan olarak tanımlanabilir. Bu doğrultuda gelişen edebiyat ve dil fakülteleri sözel en iyi bölümler sıralamasında zirveyi koruyan alanlardan biridir. Dil araştırmaları ve Türk tarihi ile yakından ilginiz varsa, birikiminizi gelecek nesillere aktarma ve yazılı hale getirme şansı da size cazip geliyorsa Türk Dili ve Edebiyatı sizin için ideal bir bölüm olabilir. Bölüm, geçmiş ve günümüz Türk dilini incelemeyi ve anlatmayı amaçlar. Eğitim süresi boyunca Türk edebiyatı geçmiş ve modern bakış açılarıyla incelenir. Alan dersleri arasında edebiyat, söz dizimsel teoriler ve dil bilim teorileri, modern araştırma ve analiz yöntemleri bulunur. Türkçe’nin dil olarak gelişimi, yapısı, dilin bilimi gibi konular da üniversiteye göre değişen alan dersleri içerisindedir. Mezun olan kişiler televizyon kanalları, kütüphaneler, reklam ajansları, TDK, gazete ve dergilerde görev alabilir. Mesleğine öğretmen olarak devam etmek isteyenler için ise üniversitelerde okutmanlık, ilköğretim ve ortaöğretimde Türkçe öğretmenliği seçenekleri bulunur.

Sanat Tarihi

İnsanlar tarafından tasarlanan her şey ortaya çıktığı yer ve döneme özgü görsel nitelikler sergiler. Dünyanın çeşitli kültürlerinden gelen sanat ve eserlerin kökenleri, anlamı ve amacı hakkında tarihsel anlayışın nasıl oluştuğuna dair merakınız ve ilginiz varsa sizi Sanat Tarihi bölümü ile tanıştırmak istiyoruz. Bölüm, sanat eserlerinin yapım koşulları, eser sahipleri, eser için kullanılan medya ve görsellerin işlevleri ve dahil olduğu akımlar hakkında sorular sormayı amaçlar. Sanat tarihi bölümü öğrencilerine, sanatın kültürel bağlamları içinde eğitim vermenin yanı sıra görsel okuryazarlığın geliştirilmesi yoluyla nesnelerin eleştirel analiziyle ilgili beceriler kazandırır. Bu bölümde edinilen beceriler kişisel aydınlanmayı sağlayıp bakış açısını genişletirken aynı zamanda profesyonel ortamlarda da uygulanabilen pratik bilgileri geliştirme özelliğine sahiptir. Örneğin bir parçayı analiz etmek için öğrenciler küçük ayrıntıları düşünmelidir. Renk varyasyonları bir eserin anlamını etkileyebilir veya bir resimde tasvir edilen mimari eserin çerçevesini ortaya çıkarabilir. Detaylara gösterilen bu özen, müze çalışanlarının ve sanat alıcılarının parçaları hasar açısından incelemesine de yardımcı olur. Bu bölümden mezun olan kişiler üniversitelerde öğretim görevlisi, müze/galeri küratörü, sanat galerisi yöneticisi olarak çalışabilmenin yanı sıra pazarlama, halkla ilişkiler ve etkinlik yönetimi alanlarında da aktif olarak görev alabilir. 

Benzer İçerikler