Eleştirel Düşünme Yeteneği Nasıl Geliştirilir?

Eleştirel Düşünme Yeteneği Nasıl Geliştirilir?

  • 02.09.2022

Temel sosyal becerilerden biri olan eleştirel düşünme, bilgileri gözden geçirmeyi ve bunların doğruluğunu sorgulamayı sağlar. Bu nedenle normal hayatın akışı içerisinde sürekli kullanılan olmazsa olmaz yeteneklerden biridir. Sen de bazı pratik uygulamalardan yararlanarak eleştirel düşünme yönünü geliştirebilirsin. Böylece hem günlük kararlarını alırken hem de kritik seçimler yaparken daha etkili sonuçlara varabilirsin. 

Eleştirel düşünme yeteneğini geliştirmek için faydalanabileceğin ipuçlarını senin için sıraladık. 

Eleştirel Düşünme Nedir?

Eleştirel düşünme, olayları daha iyi analiz etmeyi ve daha doğru kararlar almayı sağlayan bir düşünme tekniğidir. Eleştirel düşünmek için bazı entelektüel araçlardan yararlanman gerekir. Böylece sistematik analizler yapabilir ve kendin için en doğru kararları verebilirsin. Eleştirel düşünme süreci; akıl yürütmek, analiz, kavramsallaştırma, sentezleme ve değerlendirme gibi entelektüel aşamalar içerir. Tüm bu aşamalar sonucunda hem günlük hem de önemli kararlarında akılcı ve mantıklı sonuçlara varabilirsin. Eleştirel düşünme biçimi günlük hayattaki düşünme pratiklerinden biraz farklıdır. Günlük düşünmede gözlem, akıl yürütme, iletişim, refleks ve deneyim kompleksi ön plana çıkar. Eleştirel düşünme tekniğinde ise olayları farklı açılardan tarafsız bir bakış açısıyla değerlendirmek gerekir.

Eleştirel Düşünme için Bazı Pratikler

Eleştirel Düşünme için Bazı Pratikler

Hayatın her döneminde çözülmesi gereken problemler olacaktır. Tüm bu süreçlerde mantıklı kararlar alabilmek için eleştirel düşünme tekniklerinden yararlanmak biçilmiş kaftan gibidir. Eleştirel olma yeteneğini bazı pratikler sayesinde aşama aşama geliştirebilirsin. Bu konuda en kolay uygulanabilecek pratiklerden biri de iyi bir dinleyici olmaktır. Farklı bakış açılarına sahip insanların görüşlerini dinlediğinde olayları objektif bir şekilde değerlendirme fırsatı bulursun. Bu sayede eleştirel ve sorgulayıcı bakış açının gelişmesine yardımcı olabilirsin. Her zaman farklı görüşlere katılmak zorunda olmasak da yeni bakış açılarından ilham alabilmek önemlidir. Yeni fikirlere kapalı olmak, eleştirel olmayı sekteye uğratan önemli etkenlerden biridir. Bu nedenle hayat boyu öğrenmeye ve araştırmaya odaklı bir yaşam tarzı benimsemeye özen göstermelisin. Öğrenme süreci asla bitmeyen keyifli bir yolculuktur. Farklı koşullar ve olaylarla nasıl başa çıkabileceğin konusunda sorgulamalar yaparak eleştirel düşünme yeteneğini canlı tutabilirsin. Böylece yeni deneyimlere ve özgün bakış açılarına sahip olabilirsin.

Eleştirel Düşünme Nasıl Geliştirilir?

Eleştirel Düşünme Nasıl Geliştirilir?

“Kritik düşünme nedir?” diye sorulduğunda akla ilk olarak sorgulama pratikleri gelir. Zihin, durmaksızın çalışan bir makine gibidir. Sorgulama pratiklerinden yararlanarak fikirleri taze tutmak, mantıklı kararlar almaya ve eleştirel olmaya yardımcı olabilir. Eleştirel düşünmeyi geliştirmek için farklı ruh hallerinde hangi kararları aldığını takip etmelisin. Neşeliyken aldığın kararlar üzgün hissettiğinde yöneldiğin çözümlerden farklı olabilir. Tüm duygu durumlarında aynı kararları alıyorsan doğru bir eleştirel değerlendirme yaptığını anlayabilirsin. Farklı bilgiler edindikçe aldığın kararların da değiştiğini ve yeniden şekillendiğini göreceksin. “Bilgi güçtür.” mottosu öylesine söylenmiş basit bir söz değildir. 

Hayata dair öğrendiğin bilgiler arttıkça güçlü fikirlere sahip olma yolunda emin adımlar atabilirsin. Aynı zamanda eleştirel düşünme yeteneğini geliştirme fırsatı bularak kritik kararları akıl ve mantık süzgecinden geçirmeyi öğrenebilirsin. 

 

Benzer İçerikler