Dünya Barış Günü Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı?

Dünya Barış Günü Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı?

  • 27.09.2022

İnsanlığın varoluşundan beri toplumlar arasında farklı nedenlerle savaşlar yaşanmaktadır. Her ne kadar kâğıt üzerinde savaşın bir kazananı olsa da aslında her iki tarafta da maddi ve manevi kayıplar yaşanır. 21 Eylül Dünya Barış Günü’nde ise; barışın önemini tüm dünyaya anlatmak amaçlanır.

Dünya Barış Günü Nedir?

Dünya Barış Günü Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmiş bir gün olup 1981 yılından itibaren her yıl kutlanmaktadır. 

Dünya Barış Günü’nün hikayesi İkinci Dünya Savaşı döneminde yaşanan katliamlara dayanır. Hitler önderliğindeki Nazi Ordusu’nun Yahudi halkın yoğun olarak yaşadığı Polonya’ya saldırması sonucunda milyonlarca kişi hayatını kaybetmiştir. Büyük acıların yaşandığı bu kanlı savaş, Polonya’nın işgali ile sonlanmıştır. Polonya’nın işgali 1 Eylül Dünya Barış Günü olarak ilan edilmiş ve böylece ölenler ile gazi olan kişiler anılmıştır. (6)

Bu tarihte Dünya Barış Günü hakkında bilgi verilir, dünyadaki barışın önemi üzerinde durulur ve barışın güçlendirilmesi amaçlanır. Dünya Barış Günü’nde yapılan oturumlarda halklar arası barışın nasıl sağlanacağı üzerinde konuşmalar yapılır ve çeşitli fikirler tartışılır. Ayrıca barışın hayata geçirilmesi için bazı temsili ateşkeslerde bulunulur. (1) 

Birleşmiş Milletler yıllık kurullarının başladığı 21 Eylül tarihinde Birleşmiş Milletler’in merkezinde bulunan barış çanı çalar. Bu çan Japonya tarafından üretilmiş olup dünyada çocuklarının barış arzusunu vurgular. Dünyanın dört bir yanındaki çocukların kendi ülkelerine ait gönderdikleri paralardan tasarlanan çanın üzerinde kalıcı barışın devam etmesini umma anlamına gelen “sekai zettai heiwa banzai” sözcükleri kazılıdır. (3)

Henüz Japonya’nın Birleşmiş Milletler’e üye olarak kabul edilmediği 1951 yılında tasarlanan barış çanı dil, din, ırk ayrımı olmadan tüm insanların barış içerisinde yaşamasını temsil eder. Bu nedenle dünyanın farklı ülkelerine ait olan paralar bir araya getirilmiş ve yüksek sıcaklık altında eritilerek bir çan haline getirilmiştir. (2)

Dünya Barış Gününün Anlamı

Dünya Barış Gününün Anlamı

Barışı güçlendirmeyi amaçlayan Dünya Barış Günü’nde uygulanan çeşitli gelenekler bulunur. Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın tüm bölgelerinde 24 saat boyunca ateşkes ilan edilmesi amaçlanır. Farklı bölgelerden insanlar bir araya gelir ve çeşitli konuşmalar yapılır. Düzenlenen etkinliklerde barış mesajı verilir. (4)

Tarih boyunca yaşanmış savaşların tekrarlanmaması için savaşın iç yüzü anlatılır. Acılar paylaşılır. Çeşitli sergiler düzenlenir, konserler verilir. Ayrıca toplu olarak ağaç dikme, doğada yaşayan hayvanları serbest bırakma gibi etkinlikler düzenlenir. Düzenlenen tüm etkinliklerde insanların eşit olduğu mesajı verilmeye özen gösterilir. (5)

Dünya Barış Günü Ne Zamandır?

Dünya Barış Günü, dünyanın farklı ülkelerinde çeşitli amaçlarla kutlandığından “Dünya Barış Günü 1 Eylül mü 21 Eylül mü?” konusunda karışıklıklar yaşanabilir. İlk olarak 1981 yılında 1 Eylül olarak kabul edilen Dünya Barış Günü’nün tarihi İkinci Dünya Savaşı’na dayanır. 1939 yılında Almanya’nın Polonya’yı ele geçirdiği tarih 1 Eylül Dünya Barış Günü olarak kabul edilmiştir. Ancak 2001 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 21 Eylül olarak değiştirilmiştir. Günümüzde ise; dünyanın farklı yerlerinde her iki tarih de Dünya Barış Günü olarak kabul edilir. Bununla birlikte Birleşmiş Milletlerin ilan ettiği resmi tarih 21 Eylül’dür.

Dünya Barış Günü Mesajları

Dünya Barış Günü Mesajları

21 Eylül Dünya Barış Günü mesajları, pek çok ünlü isim tarafından paylaşılmıştır. 21 Eylül Dünya Barış Günü sözlerinin temel amacı insanlara barışın güzelliğini anlatabilmektir.

  • Dünyanın önemli liderlerinden ve barış savunucularından olan Nelson Mandela “Düşmanınla barışmak istiyorsan düşmanınla çalışmak zorundasın. O zaman senin ortağın olur.” sözüyle bakış açısını değiştirmenin kişileri düşmanlıktan müttefikliğe taşıyabileceğini ifade etmiştir.
  • En zeki bilim insanlarından olan Albert Einstein "Barış zorla sağlanamaz, ancak anlayışla sağlanabilir." sözüyle karşılıklı anlayışın önemini vurgulamıştır.
  • Amerika’nın eski başkanlarından John F. Kennedy "Barış, günlük, haftalık, aylık bir süreçtir. Yavaş yavaş değişen görüşler, yavaş yavaş eski engelleri aşındıran, sessizce yeni yapılar inşa eden bir süreçtir." diyerek barışa giden yolda tarafların değişimlerinin önemi üzerinde durmuştur.
  • Buddha ise; Budizm felsefesinin temelinde de bulunan “Barış içeriden gelir. Onu onda aramayın.” sözünü söylemiştir.

Kaynakça:

https://en.wikipedia.org/wiki  (1)

https://www.un.org/en/events  (2)

https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese  (3)

https://internationaldayofpeace.org (4)

https://internationaldayofpeace.org/   (5)

https://www.un.org/en/observances(6)

Benzer İçerikler