ChatGPT Nedir? ChatGPT'yi Nasıl Kullanmalısınız?

ChatGPT Nedir? ChatGPT'yi Nasıl Kullanmalısınız?

  • 14.04.2023

ChatGPT adıyla bilinen Chat Generative Pre-trained Transformer, doğal dil oluşturma görevlerini Turing testlerini geçebilecek kadar yüksek bir doğruluk oranıyla gerçekleştirebilen bir makine öğrenimi modelidir. Bu model, 2022’den önce internetten kazınan çok büyük miktarda etiketlenmemiş veri üzerine eğitilerek programlanmıştır. Ayrıca sürekli izlenmekte olan   ChatGPT, insanlar tarafından etiketlenen ek veri kümeleriyle dil odaklı belirli görevler için ince ayar yapmaya devam etme özelliğiyle dikkat çeker. 

Doğru kullanıldığında sıra dışı görevleri başarıyla tamamlayan, sorularınıza cevaplar verebilen güçlü ve çok yönlü bir dil işleme aracı olan ChatGPT, sanal bir asistanla sohbet etmekten bir araştırma metni oluşturmaya kadar birçok uygulama için kullanılabilir. ChatGPT, hem yeni başlayan hem de deneyimli kullanıcılara birçok konuda destek verebilir. 

Son zamanların en çok konuşulan teknolojik gelişmesi olan ChatGPT ile ilgili birçok sorunun cevabını yazımızın devamından bulabilirsiniz. 

Merak Edilen Tüm Detaylarıyla ChatGPT Nedir?

Elon Musk’ın kurduğu OpenAI tarafından geliştirilen ve arama motorlarından sonraki en güçlü araç olan ChatGPT, yapay zekayla çalışan bir soru yanıtlama teknolojisidir. Bu teknoloji, bir devrim niteliğinde kabul edilir çünkü insanların bir soru sorduğunda ne demek istediğini anlamak üzerine eğitilmiştir. Kullanıcılarla diyalog biçiminde etkileşime geçme ve şaşırtıcı derecede insani yanıtlar verme konularında olağanüstü bir yeteneğe sahiptir. RLHF adı verilen insan geri bildirimiyle güçlendirmeli öğrenim metoduyla yönergeleri takip etmek ve insanlar için tatmin edici yanıtlar üretme becerisini geliştirmek için programlanmıştır. ChatGPT’nin başarılı olduğu görevler şöyle sıralanabilir:

 

  • Sorulara cevap vermek.
  • Belirli bir metin veya cümleyi tamamlamak.
  • Sorulara yönelik kurgu veya kurgu dışı metinler yazmak.
  • İnsan benzeri chatbot yanıtları üretmek.
  • Bilgisayar kodu oluşturmak.
  • Metni bir dilden diğerine çevirmek.
  • Hesaplamalar yapmak.
  • Belirli metinleri özetlemek.
  • Tablolardaki verileri özetleyen metinler oluşturmak.
  • Kullanıcıların sorularına diyalog şeklinde yanıtlar vermek.

 

GPT-4 ile geliştirilen bu araç, diyalog kurmayı öğrenmesine ve insani bir yanıt verme tarzına ulaşmasına yardımcı olmak için Reddit tartışmaları gibi kaynaklar da dahil olmak üzere internetten gelen kod ve bilgilerle eğitilmiştir. Bununla birlikte, RLHF de bu aracın insanlar soru sorduğunda nasıl bir beklentide olduğunu tahmin etmesine yardımcı olmuştur. Aracın geliştiricisi OpenAI, San Francisco merkezli bir yapay zekâ şirketidir. Bu şirket, metin yönergelerinden görüntüler oluşturan derin öğrenme modeli, DALL.E ile de ünlüdür. Şirketin CEO’su ise daha önce Y Combinator’ın başkanı olan Sam Altman’dır. Microsoft, bu şirkete 1 milyar dolarlık bir yatırım yapmıştır. 

ChatGPT’nin Artı ve Eksileri Nelerdir?

ChatGPT’nin Artı ve Eksileri Nelerdir?

ChatGPT, daha önce hiç olmadığı kadar güçlü metinler ve kodlar üreten bir dil modelidir. Zor sorulara genellikle doğru cevaplar verse de hala birçok eksiği de bulunur. Bu aracın artı ve eksi yönleri şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Yalnızca konuşulan dilleri değil, kodlama dillerini de çözümleyebilmesi en büyük avantajıdır. Bu yönüyle araç, kodlamada zorlanılan noktaları çözebilir hatta size matematiksel kanıtlar sunabilir. 
  • Yapay zekâ ile sohbet etmenin en kolay yoludur. Bu yönüyle de öncü bir teknolojik adım olduğu söylenebilir. 
  • Her zaman doğru sonuç vermemesi en büyük eksisidir. Aldığınız sonuçların analizini yapmak için zaman harcamanız gerekir. 
  • ChatGPT’yi çok sık kullanırsanız metinlerdeki belirli kalıp ve ifadelerin sık sık tekrarlandığını görebilirsiniz. Bu durum da yapı ve kurgu açısından kendi kendini tekrar eden içerikler oluşturmanıza sebep olabilir.
  • Şu anda ücretsiz bir hizmet olarak sunulmaktadır. Bu durum bir avantaj gibi görünse de ChatGPT’ye oldukça büyük bir talep olması çalışma sırasında aksama ve gecikmelere neden olabilmektedir.

ChatGPT Nasıl Kullanılır? En Popüler 4 Kullanım Alanı

Pek çok görev için bir zeka aracı olarak kullanılan ChatGPT aslında tüm işlerinizde size destek verebilmek üzerine geliştirilmiştir. Bu yüzden de kullanımı oldukça basittir. Arayüzü, sonuçların dolduracağı alanın altına soruların yazılması için yerleştirilen bir metin kutusu içerir. Bu arayüze ulaşmak için bilgisayarınıza herhangi bir yazılım yüklemenize gerek kalmaz. Sadece, OpenAI’ye kayıt olmanız gerekir. Son dönemlerde bu aracın en fazla kullanıldığı alanlar şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Chatbot’lar: ChatGPT, doğal bir akışta diyalog kurmayı başarabildiği için müşteri hizmetleri, pazarlama veya kullanıcılarla iletişim kurmak için otomatikleştirilmiş bir sisteme sahip olmanın yararlı olacağı alanlarda tercih edilebilir. 
  • İçerik Oluşturmak: Ürün veya hizmetlerin açıklamaları için yazılan metinleri geliştirmek, sosyal medya gönderileri, makale ve hikayeler yazmak için destek alınabilir. 
  • Kişisel Yardımcılar: Kullanıcılara mesaj veya mail gönderme, planlama yapma, soruları yanıtlama gibi görevlerde kişisel asistan gibi size katkı sağlayabilir.
  • Dil Çevirisi: Farklı dillerdeki metinlere ihtiyaç duyulduğunda bu araçtan destek alınabilir. Aynı zamanda farklı dilleri konuşan kişilerle iletişim kurmak için de ChatGPT yardımcı olabilir.

 

Tüm bu özellikleriyle bu teknoloji, insanların hem birbirleriyle hem de teknolojiyle etkileşim kurmalarını kolaylaştırır. Bu yönüyle iletişim kurma ve bilgiye erişme konusunda arama motorlarıyla birlikte teknoloji dünyasında otorite olmaya aday olduğu söylenebilir.

ChatGPT Eğitimde Nasıl Kullanılır?

ChatGPT Eğitimde Nasıl Kullanılır?

ChatGPT’nin son sürümü başarılı şekilde insan tarafından oluşturulmuş metinler üretir. Bu durumda eğitimciler, bu aracın öğrenmeye etkisi konusunda endişe duyabilir. Duyulan bu endişeler sebebiyle dünya genelinde bazı eğitim kurumları, ChatGPT’yi tamamen yasaklamıştır. ChatGPT’nin yasaklanmadığı eğitim kurumları ise dilbilimsel filigranları istatistiksel olarak belirlemek için tasarlanmış intihal araçlarından yararlanmayı tercih etmektedir. (1) Öte yandan, bu aracı savunan birçok kişi, yapay zekanın bir arama motorunun gelişmiş bir versiyonu olduğunu, eleştirel düşünmeyi öğretmek ve öğrencilerin bu programı nasıl kullanabileceğine yardım etmek gerektiğini savunmaktadır. (2) Eğitimde ChatGPT aşağıdaki konularda hem öğretmenlere hem de öğrencilere katkı sağlayabilir:

 

  • Kısa Hikayeler Oluşturmak: ChatGPT’yi sınıfta öğrenciler için kullanmanın en faydalı yollarından biridir. Bunun için tek yapmanız gereken bu araca, kısa bir soru sormak olacaktır. Bu sorunun ardından saniyeler içerisinde araç, size bir hikâye oluşturacaktır. Bu hikâyenin sınıfınızın yaş ortalamasına uygun olması adına da araca bir komut verebilirsiniz. Örneğin araca “Konuşabilen bir kedi hakkında 9 yaşa uygun bir hikâye yaz” diyebilirsiniz. 
  • Kelime Listeleri Hazırlamak: Öğrencilerinize yeni kelimeler öğretmek istiyorsanız ChatGPT dersinizin konusuna göre kelime listeleri oluşturabilir. Örneğin ona “İnsanları en iyi tanımlayan 10 sıfat nedir?” sorusunu sorabilirsiniz. Ardından da öğrencilerinizden bu sıfatlarla ilgili cümleler kurmasını isteyebilirsiniz.
  • Boşluk Doldurma Egzersizleri Yapmak: Yabancı dil öğreniyorsanız ya da sınıfınızdaki öğrencilerin dil yetkinliğinin gelişmesine katkı sağlama amacındaysanız bu araçtan sizin için boşluk doldurma egzersizleri hazırlamasını isteyebilirsiniz. Bunun için ChatGPT’ye “İngilizcede gelecek zaman pratiği yapmak için boşluk doldurma egzersizi yaz” talimatı verebilirsiniz.
  • Okuduğunu Anlama Soruları Hazırlamak: ChatGPT’den bir pasaj hazırlamasını istedikten sonra bu pasajla ilgili okuduğunu anlama soruları yazmasını isteyebilirsiniz. Bu noktada soru sayısını da kendiniz belirleyebilirsiniz.

 

Bunların yanı sıra eğitimde bu araçtan yararlanmak için kullanabileceğiniz pek çok farklı yöntem mevcuttur. Hayatımıza yeni giren bu teknolojinin beraberinde getirdiği “Eğitimde ChatGPT kullanımı nasıl olmalı?” sorusunun cevabı önümüzdeki yıllarda da araştırılmaya ve tartışılmaya devam edecektir.

ChatGPT’de Doğru Sonuca Ulaşmak için Doğru Soruları Seçmek Önemli

Bu aracı en iyi şekilde kullanmak ve daha doğru sonuçlara erişmek için doğru sorular seçmek oldukça önemli. ChatGPT gibi araçlara girdi olarak kullanılan soru, ifade veya anahtar sözlüklere bilgi istemi adı verilir. Bu araçlar girdiyi analiz edip anlamaya çalışır ve otomatik olarak bir yanıt üretir. Bu nedenle, istemlerinizi aracın anlayabileceği şekilde ifade etmeniz oldukça önemlidir. İyi bir bilgi istemi yazmak için aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsiniz:

 

  • İstemlerinizin kesin ve net olduğundan emin olmalısınız. Uzun cümleler yerine anlaşılması kolay kısa ifadeler yazmalısınız. AI araçları, kısa ve öz istemleri işlemek konusunda başarılıdır. Karmaşık ifadeler, yanlış cevap alma riskinizi artırabilir.
  • Sorularınızdaki kelime seçimine dikkat etmelisiniz. Anlaşılması kolay sözcükleri seçerek, aracın sorunuzu daha iyi yorumlamasına yardımcı olabilirsiniz. 
  • Evet ve hayır gibi cevabı olan sorular sormaktan kaçınmalısınız. Bu tür sorular genellikle iyi cevaplar almamanıza neden olur. Spesifik sorular sormaya çalışmalı, olabildiğince net olmalısınız. 
  • Yazım ve dil bilgisine dikkat etmelisiniz. Bilgi istemlerindeki hatalar, aracın yanlış sonuçlar vermesine neden olabilir. 
  • Açık olmanız ve isteminizde verdiğiniz bilgiler ChatGPT’nin doğru sonuçlar vermesine destek olacaktır.

 

Doğru kullanım için aşağıdaki örnekler size yardımcı olabilir:

 

İyi İstemler

 

  • Bana teknolojideki son trendler hakkında bilgi ver.
  • Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz etkileri neler?

 

Kötü İstemler

 

  • Bana her şey hakkında bilgi ver.
  • Her şeyin olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir?

 

Doğru istemleri kullandığınız sürece ChatGPT ile etkileyici sonuçlar elde etmek hiç de zor değildir. Bu aracı günlük işlerinizde, eğitiminizde hatta günlük planlamanızda bir yardımcı olarak kullanabilirsiniz. 

 

Kaynaklar:

https://www.theguardian.com  (1)

https://www.vice.com  (2)

 

Benzer İçerikler