Bir Konuyu Anlamak için Kaç Soru Çözülmeli?

Bir Konuyu Anlamak için Kaç Soru Çözülmeli?

  • 21.11.2024

Herhangi bir sınava hazırlanma sürecindeysen, sıklıkla aklına takılan sorulardan biri de bir konudaki farklı soru tiplerine hakim olmak için kaç soru çözmen gerektiğidir. Bu konu sadece seni değil, aileni, öğretmenlerini ya da aynı sınava girecek olan arkadaşlarını da zaman zaman düşündüren bir konudur.

Birbirinden farklı yorumlar duyuyor olmak, kafanı biraz karıştırmış olabilir. Bu yazıyla kafa karışıklığına son vermeye ne dersin? Ders çalışırken nasıl bir yöntem izlemen gerek? Bir konudan kaç soru çözmelisin? Bu yazıda aklındaki sorulara cevap bulabilirsin.

Ders Çalışırken Stresin Önüne Nasıl Geçilir?

Ders Çalışırken Stresin Önüne Nasıl Geçilir?

Hayatının pek çok döneminde karşına çeşitli sınavlar çıkacaktır. Bu sınavların ilk sıralarında liseye ve üniversiteye giriş sınavları yer alır. Diyelim ki önünde LGS veya YKS gibi önemli bir sınav var ve sen bu sınavda başarılı olmak için var gücünle çalışmak istiyorsun. Her gün 500 ya da 1000 soru çözmeni söyleyen sıkı bir program dahilinde çalışman gerektiğini düşünebilirsin. Başarılı olmak için, azimle çalışman çok önemlidir. Ancak kendini günlük belirli limitlere ulaşmak için zorlaman, her gün yeniden yeniden sınava giriyormuşsun gibi bir hisse kapılmana sebep olabilir. Bu da stres seviyeni daha da artırabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için sen de öğretmenlerinden yardım alarak, kendine özel bir çalışma planı oluşturmalısın. Bunu yaparken kişiye özel sınava hazırlık çözümleri sunan çevrim içi eğitim platformlarından destek alabilirsin. Örneğin LGS'ye hazırlanıyorsan Vitamin LGS, akıllı sistemiyle çözdüğün sorulara göre zorluk yaşadığın becerilerini tespit edip, bu becerilerini geliştirmene yönelik yeni soruları karşına çıkarır. Böylece çok fazla soru çözmek yerine, eksik olduğun becerilerini geliştirebileceğin yeterli sayıda soru çözerek ilerleyebilirsin. Üniversiteye hazırlık sürecinde ise Raunt, çözdüğün sorularla eksiklerini zamanında belirlemene ve verimli bir kişisel çalışma planı oluşturmana katkı sağlar. Böyle desteklerle kendi planına uygun bir şekilde daha rahat ve stressiz ilerleyebilirsin.

Bir Konudan Kaç Soru Çözülmeli?

Soru çözmek, öğrendiğin konuyu ne ölçüde pratiğe dökebildiğinle ilgili sana fikir verir. Bu sayede bir konu üzerinde çalıştıktan sonra, onunla ilgili çözdüğün sorularda yaptığın doğru ve yanlışlar, konunun hangi kısımlarının öğrenildiğini ve hangi kısımları üzerinde biraz daha durman gerektiğini gösterir. Bu nedenle mutlaka her konunun sonunda soru çözmeye özen göstermelisin.

Ancak çözeceğin soru miktarını net bir şekilde belirlemek, çoğu zaman seni yanlış yönlendirebilir. Çünkü çözeceğin soru sayısı, eğitim açısından altyapın, öğrenme düzeyin, alıştığın çalışma sistemi, gün içinde ayırabileceğin vakit, konunun zorluk derecesi ve uzunluğu gibi birbirinden farklı pek çok etkene bağlı olarak değişebilir.

Rakamlara Değil Konulara Odaklan

Rakamlara Değil Konulara Odaklan

Bir konu ile ilgili 500 tane soru çözsen de, o konuyu doğru bir şekilde anlayıp öğrenmediysen, senin için yeterince verimli bir çalışma sistemi olmayacaktır. Bu nedenle dikkatini sayılara değil, sadece konuya odaklanmalısın.

Elbette çalıştığın bir konuyu, sonrasında onunla ilgili çözeceğin sorularla pekiştirmen önemlidir. Soru çözmek, sana deneyim kazandırır. Farklı soru tarzları ile karşılaşmana olanak verir. Problem çözme hızını geliştirir. Ama öncelikle konuyu anlamaya ve öğrenmeye çalışmanı tavsiye ederiz.

Üstelik çözdüğün soruların sayısından çok niteliğinin daha büyük önem taşıdığını unutmamalısın. Çözdüğün sorular, aynı zamanda eksiklerini gidermene ve öğretmeye dayalı olmalıdır. Bu amaçla hazırlanmış 100 soru, rastgele çözeceğin 500 sorudan daha çok fayda sağlayabilir. LGS ve YKS'ye hazırlık sürecinde eksiklerini zamanında tamamlaman ve hedefine ulaşman için "Kaç soru çözmeliyim?" diye düşünerek vakit kaybetmek yerine, kişiye özel sınava hazırlık çözümleri sunan çevrim içi eğitim platformlarından destek alarak hız kazanabileceğini aklından çıkarma.

İşte tüm bu nedenlerden dolayı, sayılara değil, konulara odaklanmalısın. Sonrasında da öğrendiklerini pekiştirmek, hem eksik kaldığın kısımları fark edebilmek hem de problem çözme yeteneğini geliştirebilmek için mutlaka doğru kaynaklardan soru çözmelisin.  

Benzer İçerikler