Başarı Sırası mı Yoksa Taban Puanı mı Önemli?

Başarı Sırası mı Yoksa Taban Puanı mı Önemli?

  • 21.11.2024

Büyük gün geldi ve YKS sonuçları açıklandı. Milyonlarca öğrencinin kafasında tek bir soru var: “Üniversite tercihi nasıl ve neye göre yapılır?” Sen de YKS tercih dönemindeysen ve tercih yaparken başarı sıralamanı mı yoksa taban puanını mı dikkate alman gerektiğini merak ediyorsan sorularının cevabını yazımızda bulabilirsin. 

Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmen gerektiğine gel birlikte bakalım.

YKS Yerleştirme Puanları ve Başarı Sıraları Nedir?

YKS Yerleştirme Puanları ve Başarı Sıraları Nedir?

Başarı sıralaması, o yıl sınava girenler arasında bulunduğun yerdir. Aldığın ham puan ise sınavda doğru, yanlış ve boşlarının sonucunda elde ettiğin toplam puandır. Lisede gösterdiğin başarıların getirdiği puanlar ile OBP yani ortaöğretim başarı puanı hesaplanır. Ham puanına OBP eklenerek yerleştirme puanı oluşturulur. Başarı sıralaman ise yerleştirme puanına göre belirlenir. Bu aşamada kafa karıştırıcı olan başarı sıralaması ile yerleştirme puanı her yıl aynı düzeyde seyretmez. Bunun sebebi o yılki alınan puanın sınavın zorluk derecesine, yer verilen konulara veya soru tiplerine göre değişiklik göstermesidir. Örneğin; 2018 yılında üniversite sınavında 470,781 puan alan bir öğrenci 1040. olurken, 2020 yılında 470,265 puan alan birinin başarı sıralaması 3080 olabilir. (1)

Tercih dönemlerinde, o yıla ait puan ve sıralamalar açıklanmaz. Yayınlanan tercih kılavuzlarında en güncel olarak geçen yılın verileri yer alır. Çünkü bu veriler bir önceki yıl mevcut kontenjanlara yerleşen öğrencilerin verileridir. Örneğin, bir üniversitenin işletme bölümüne 2021 yılında en düşük puanla ve en yüksek puanla giren öğrencilere ait yerleştirme puanı ve başarı sıralamasını bu kılavuzda bulabilirsin. Kontenjana yerleşen en düşük puanlı öğrencinin puanı taban puanı, en yüksek puanlı öğrencinin puanı tavan puanı olarak adlandırılır.  Geçmiş yıllara ait bu verileri inceleyerek tercih yaparken puan ve başarı sıralaması karmaşası yaşaman oldukça normaldir.

Tercih Döneminde Hangisini Dikkate Almalısın? Başarı Sırası mı, Taban Puanlar mı?

Üniversite tercihi döneminde genel olarak başarı sıralamasının dikkate alınması uzmanlarca önerilir. (2) Bunun sebebi puanlar, yıllar arasında değişiklik gösterebilirken, başarılı sıralamasının daha stabil bir veri olarak yorumlanmasıdır. Sistemsel değişiklikler, soru farklılıkları gibi durumlar puanını etkilese de başarı sıralamandaki etkisi çok fazla olmayacaktır.

Tercihlerini oluşturken dikkat etmen gereken noktalardan biri; istediğin üniversite ve bölümlerin kontenjanlarını en düşük hangi sıralama ile kapattıklarını incelemektir. Bunun dışında tercih döneminde nelere dikkat etmen gerektiğine daha yakından bakalım.

Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emeklerinin karşılığını doğru tercihler yaparak taçlandırmalı ve geleceğin için büyük adımı atmalısın. Yanlış tercih sonucu iyi puan almasına rağmen üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler olabiliyor. Bu nedenle tercih döneminin de sınav süreci kadar önemli olduğunu unutmamalısın.

Mutlaka resmi kaynakların yayınladığı tercih kılavuzlarını incelemelisin. Doğru olmayan veriler senin için yanıltıcı olabilir.

İlerideki meslek seçimini doğrudan etkilediğinden mutlu olacağın bir bölüm seçimi yapmalısın. Bilmediğin bir bölümü yalnızca puanın sebebiyle seçmemelisin.

Tercih edeceğin üniversiteleri araştırmalısın. “Sana nasıl imkanlar sağlayabilir?” gibi soruların peşinden gitmelisin. Akademik ve sosyal etkinlikleri hakkında bilgi almalı, mümkünse üniversite kampüsünü tercih yapmadan önce gezmelisin.

Tercih listeni oluşturduktan sonra sisteme girişi için açıklamaları dikkatlice okumalısın. Ayrıca giriş işlemini son güne bırakmamalısın. Beklenmedik bir hata stres yaratabilir.

Zorlu üniversite sınavı süreci sonunda hedeflerine ulaşmak için doğru üniversite tercihi yapman oldukça önemlidir. Keyifli bir öğrenim hayatına ve ardından da mesleğe sahip olmak için bilinçli tercihler yapmalı, gerekirse uzmanlardan destek almalısın.

Kaynakça

yokatlas.yok.gov.tr

tercih.oidb.net

Benzer İçerikler