4 Adımda Verimli Ders Çalışma Teknikleri

4 Adımda Verimli Ders Çalışma Teknikleri

  • 27.09.2022

Verimli ders çalışma teknikleri ders çalışmaya ayırdığın zamanı en etkili şekilde kullanmanı sağlar. Zamanının büyük bölümünü ders çalışmaya ayırmak sana yorucu ve sıkıcı gelebilir. Bir türlü bitmeyen ödevler, uzadıkça uzayan testler ve konular ders çalışma süresinin verimli kullanılamamasından kaynaklanıyor olabilir. Bu süreyi en etkili şekilde kullanarak; sıkılmadan, daha az zamanda daha çok ders çalışabilir, yapmak istediğin diğer aktivitelere rahatça zaman ayırabilirsin. Sen de kolayca uygulayabileceğin verimli ders çalışma teknikleri nelerdir sorusunun yanıtını arıyorsan 4 adımda nasıl daha etkili çalışabileceğine birlikte bakalım.

Çalışma Ortamını Düzenleyin

Dağınık bir çalışma ortamı, çalışmanın verimini en çok düşüren başlıca unsurdur. Bu ortamın düzenlenmesinde temel olarak konsantrasyonun sağlanmasına odaklanılmalıdır. Konsantrasyonu zorlaştıran nesneler, gereksiz dağınıklıklar, ilgiyi başka bir yöne çeken tüm detaylar ortadan kaldırılarak düzenli, temiz ve çalışma motivasyonunu artıracak bir dekorasyon yapılmalıdır. Bu aşamada dikkat etmek gereken bir diğer nokta ise çalışma ortamını hazırlamak bahanesiyle her seferinde gereğinden fazla vakit kaybetmemek gerektiğidir. Bazen, ders çalışmaya başlayacakken öğrenciler çalışma ortamını düzenlemek için gerekenden fazla zaman harcayarak çalışmayı erteleyebilir. Bu durumun önüne geçmek için çalışma ortamında kalıcı olarak bazı düzenlemeler yapabilir, çalışmaya başlamadan önce basit bir temizlik yaparak ya da varsa dağınıklıkları toplayarak hızlı bir şekilde işe koyulabilirsin. İşte, verimli ders çalışmak için çalışma alanında yapabileceğin bazı düzenlemeler:

  • Odadaki tüm dağınıklıkları ve gereksiz aksesuarları boş bir kutuya toplayarak odadan çıkarabilirsin.
  • Konforlu bir sandalye ve uygun bir ders çalışma masası kullanmalısın.
  • İhtiyacın olan defter, kalem, kitap gibi malzemeler için keson, duvar rafı veya kapaklı dolap gibi mobilyalar kullanabilirsin. Aksi halde tüm malzemeler masaya yayılarak kontrasyonunu bozup; çalışma verimini düşürecektir.
  • Çalışmaya başlarken masanın bomboş olmasına özen göstermeye çalış.
  • Yatarak değil masa başında ders çalışmalısın. Koltuk, yatak gibi aşırı konforlu alanlarda enerjin düşer. Çalışma isteğin azalır.
  • Odanın olabildiğince gün ışığı almasını ve iyi havalandırılmasını sağlamalısın. Ders çalışırken ışığın yönü ve renginin nasıl olması gerektiği oldukça önemli bir konudur. Gün ışığı yetersizse gün ışığı renginde ışık veren, güçlü fakat göz yormayan aydınlatma elemanları tercih etmelisin.
  • Çalışma ortamında yeterli yer varsa bir veya iki adet yeşil yapraklı iç mekan bitkisine yer verebilirsin.
  • Sanal ortamda çevrim içi yapacağın çalışmalar için bilgisayara ihtiyacın olabilir. Ancak bunun dışında bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazları çalışmaya başlamadan önce mutlaka odanın dışında bırakmalısın.
  • Dekorasyon amaçlı kullanılan tablo ve aksesuarların dikkatini dağıtmadığından emin olmalısın.
  • Oda içinde ses çıkarmayan bir saate yer verebilirsin. Duvar veya masa saati tercih edebilirsin.
  • Çalışma alanını daima temiz tutmaya özen göstermelisin.
  • Dekorasyonda olabildiğince nötr ve pozitif duygular uyandıran renkleri tercih etmeye çalış. Beyaz, gri, siyah, bej tonlarına yönelebilirsin. Sarı rengi, motivasyon artırıcı etkisiyle bilinir. Odaklanma sorunu yaşıyorsan çalışma alanının belli bir kısmında sarı kullanabilir; güven ve ferahlık hissini artırmak için ise mavi ve yeşil tonlarından yararlanarak çalışma ortamını kendin için daha ilgi çekici bir hale getirebilirsin.

Kişisel Çalışma Programı Oluşturun

Kişisel Çalışma Programı Oluşturun

Düzenli çalışmanın en önemli adımlarından biri planlı ve disiplinli olmaktır. Okul ortamında kendiliğinden oluşan bu disiplini evde sağlamak ise senin elinde. Bazı evde ders çalışma yöntemleri sayesinde kendini disipline edebilirsin. Bunun için hedeflerini belirleyip, gerçekçi bir bakış açısıyla verimli bir ders çalışma programı oluşturmak gerekir. İşte, bu aşamada izlemen gereken adımlar:

  • Kısa ve uzun vadeli hedeflerini bir kağıda ayrı ayrı yazabilirsin.
  • Gün içindeki çalışma saatlerini ve haftanın hangi günlerinde ne kadar çalışacağını belirlemelisin.
  • Ulaşmak istediğin hedefleri günlere haftalara, aylara ve yıla göre sıralayabilirsin.
  • Hedeflerin doğrultusunda günlükten yıllığa kadar kısa ve uzun vadeli çalışma programları hazırlamalısın.
  • Verimli bir ders çalışma programı hazırlamak için eksiklerini bilmen büyük önem taşır. Eksiklerini kısa sürede tespit edip, bu eksikleri tamamlamaya yönelik kişisel bir ders çalışma programı oluşturmak için Vitamin LGS ve Raunt gibi çevrim içi hizmet veren sınava hazırlık çözümlerinden destek alabilirsin. 
  • Çalışma programı oluşturmanın en etkili yollarından bir diğeri yapılacakların sıralanmasıdır.
  • Konu başlıklarından oluşan bir liste hazırlamak ve bitirdiğin konulara tik atmak hem daha düzenli çalışmanı hem de motivasyonunun artmasını sağlar.
  • Çalışma saatlerini konsantrasyonunun dağılmaması için 45 dakika ders 15 dakika mola gibi aralıklı şekilde ayarlayabilirsin.
  • Kendine belli aralıklarla ödüller verebilirsin. Örneğin: “Haftada şu kadar soru çözersem hafta sonu şuraya gideceğim” gibi.

Farklı Kaynaklardan Yararlanın

Farklı Kaynaklardan Yararlanın

Ders çalışırken sadece belli başlı kaynaklardan yararlanırsan bir süre sonra aynı dilin tekrar etmesi ve kaynakta konunun işlenişi monoton bir his oluşturarak çalışma isteğini azaltabilir. Ayrıca farklı kaynaklarda aynı konulara ilişkin çok daha ilgi çekici bilgilere rastlamak mümkündür. Üslup ve dil değişikliği, konu işleyiş farklılıkları ve kaynaktan kaynağa değişen ilgi çekici detaylar konsantrasyonunu ve motivasyonunu canlı tutarak konuya ilişkin farklı bakış açıları kazanmana yardımcı olur. Ders çalışırken kitap, dergi, ansiklopedi gibi basılı kaynakların yanı sıra yüksek lisans tezleri, konuyla ilgili web siteleri gibi dijital kaynaklardan da yararlanmaya özen göstermelisin. İnterneti doğru bir şekilde kullandığında yerli/ yabancı çok sayıda farklı kaynaktan bilgi edinerek ufkunu genişletebilirsin.

Tekrar Yapın

Tekrar Yapın

Ders çalışma verimini artırmada en önemli etkenlerden bir diğeri de tekrar yapmak ve deneme testi çözmektir. Konu bitiminde kendini konuya ilişkin sorularla veya özet çıkararak test edebilirsin. Ders çalıştıktan sonra kısa bir süre içinde tekrar edilen bilgiler zihinde daha kalıcı bir yere sahip olur. Tekrar edilmeyen bilgiler ise unutulur. Bu nedenle yaptığın çalışmanın daha kalıcı bir etkiye sahip olmasını istiyorsan öncelikle 24 saat içinde aynı konuyu bir kez daha tekrar etmeli, sonrasında ise haftalık ve aylık tekrarlar yapmalısın. Tekrar yapmaya önem vermediğin takdirde aynı konuya tekrar vakit ayırman gerekir. 

Verimli ders çalışma teknikleri ile sen de zamanını iyi kullanabilir ve ders çalışmayı daha pratik bir hale getirebilirsin. Bu sayede hedeflerine emin adımlarla ilerleyebilirsin.

Benzer İçerikler