Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı, kısaltılmış haliyle YÖKDİL, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen yabancı dil yeterlilik sınavlarından biridir. YÖKDİL’de katılımcılar aldıkları puanlara uygun akademik kadrolara veya lisansüstü programlara başvuru yapabilirler. YDS'ye oldukça benzer olan bu sınav YDS’nin geçerli olduğu birçok alanda kullanılabilir.
YÖKDİL günümüzde İngilizce, Arapça, Almanca ve Fransızca için dil yeterliliği ölçer. Farklı dil seçeneklerinin yanı sıra fen bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler olmak üzere 3 adet alan seçeneği de bulunur. Paragraf soruları alanlara göre değişiklik gösterir. Bu da sınavı diğer sınavlardan ayıran en belirgin özelliklerden biridir. Peki YÖKDİL’e kimler girebilir? Sınav ne zaman yapılır? Taban puanları nedir? Bu soruların yanıtlarına gelin birlikte bakalım.
İçindekiler
YÖKDİL Nedir?
YÖKDİL 80 sorudan oluşan ve 180 dakika süren bir dil yeterlilik sınavıdır. 80 soru içerisinde boşluk doldurma, cümle tamamlama, paragraf ve çeviri gibi pek çok türden soru bulunur. Sonuçlar ise 100 puan üzerinden hesaplanır. Puan hesaplanırken 4 yanlış 1 doğruyu götürür ve her soruya 1,25 puan düşer.
YÖKDİL yılda iki kez gerçekleştirilir. Bu iki sınavın içerik veya soru türleri açısından bir farkı bulunmaz ve her ikisinin sonucu da 5 yıl geçerlidir. YÖKDİL 1 ve YÖKDİL 2 farkı dil seçeneği kısmında ortaya çıkar. YÖKDİL 1 sadece İngilizce ve Arapça için yapılırken YÖKDİL 2’de bu iki dilin yanı sıra Almanca ve Fransızca da vardır.
YDS’de olduğu gibi YÖKDİL’de de e-YÖKDİL adında elektronik bir sınav mevcuttur. e-YÖKDİL ilk defa 2022 yılında gerçekleştirilmiştir. Sadece İngilizce yeterliliğini ölçen e-YÖKDİL şimdilik yılda bir kere yapılmaktadır. Ülke genelinde 4 farklı merkezde gerçekleştirilen e-YÖKDİL sınavı için merkezlerin katılımcı kapasitesinde göre kontenjan açılır. Bu merkezlerde adaylar bilgisayarlar üzerinden sınava girer. (1)
YÖKDİL'e Kimler Girebilir?
YÖKDİL’e kimler girebilir sorusunun cevabı eğitim seviyesiyle, yaşla veya meslekle sınırlı değildir. Lise öğrencilerinin bile girebildiği YÖKDİL’in yaygın kullanım alanı yükseköğretim kurumlarına başvurudur. Akademik dil yeterliliği puanına ihtiyaç duyan herkes başvuru süreleri içinde ÖSYM’nin aday işlemleri sayfasına giriş yapıp kayıt olabilir. Sınava girebilmek için başvuru süresi içinde sınav ücretini de ödemiş olmanız gerekir.
YÖKDİL Sınavı Ne İşe Yarar?
YÖKDİL yüksek lisans ve doktora gibi lisansüstü programlara başvururken veya araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman gibi akademik kadrolara başvururken kullanılabilir. Bunların yanı sıra TUS ve DUS başvuruları yapacak adaylar da YÖKDİL’e girebilir. Ayrıca bu sınav bazı üniversitelerde hazırlık sınavı muafiyeti için de kabul edilir. Fakat YDS’nin aksine dil tazminatı almak için YÖKDİL puanı kabul edilmez.
YÖKDİL Başvuru Şartları
Sınav için en önemli şart YÖKDİL başvuruları ne zaman ise o süre içerisinde başvuru yapmaktır. Başvuru tarihleri içerisinde başvurusunu tamamlayan ve ödeme yapan herkes YÖKDİL sınavına girebilir. Ödeme yapmadığınız takdirde başvurunuz iptal edilir. Geç başvuru sürecinde yüzde 50 daha fazla ücret ödeyerek başvurunuzu tamamlama şansınız da vardır.
e-YÖKDİL başvuru konusunda YÖKDİL’den farklıdır. Sınav Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana olmak üzere 4 ildeki merkezlerde yapılmaktadır. Sınavlar bu şehirlerin merkezlerinde bulunan bilgisayarlarda gerçekleştirilir bu yüzden katılım sayısı sınırlıdır. Başvuru dönemi başladığında kontenjanlar dolmadan başvurunuzu tamamlamanız gerekmektedir. Kontenjanlar doluysa başvuru döneminde olsanız bile e-YÖKDİL başvuru yapmanız mümkün değildir.
YÖKDİL’e girmek için ödemeniz gereken başvuru ücreti 2022 yılında 185 TL’dir. Bu ücret başvuru döneminde ödenmediği takdirde başvurunuz tamamlanmaz. Geç başvuruda ise diğer ÖSYM sınavlarında da olduğu gibi ücret yüzde 50 artar. Bu yüzden geç başvuru yapan adaylar sınava girebilmek için 277,5 TL öder. (2)
YÖKDİL Taban Puan Nedir?
YÖKDİL taban puan, sınava giriş amacınıza veya alanınıza göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, doktora ve doçentlik için 55 puan gerekirken yüksek lisansta bu puan üniversiteden üniversiteye veya bölümden bölüme değişiklik gösterebilir. Sayısal alanda puan daha düşük olabilirken dil bölümlerinde taban puan 90’a kadar çıkabilmektedir.
YÖKDİL’de her soru 1.25 puandır ve 80 sorunun tamamı doğru olduğunda alınan puan 100’dür. Sınavda 40 doğrunuz bulunuyorsa 50 alırsınız. Doçentlik ve doktora başvuruları gibi başvuruları taban puan olan 55 puanı almak için ise 44 doğrunuz olması gerekir. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürür.
YÖKDİL ve YDS Farkı Nedir?
Birçok konuda benzer gibi görünseler de en belirgin YÖKDİL ile YDS farkı alan seçimidir. YÖKDİL’de üç farklı alandan biri seçilebilirken YDS’de katılımcıların hepsi aynı sınava girer. YÖKDİL’de sosyal, sağlık ve fen bilimlerinden birini seçerek kendi alanınızdaki konularda sorular çözebilirsiniz.
YÖKDİL’in konu açısından farkı bulunduğu gibi soru türünde de farkı vardır. Örneğin, YDS’ye göre daha az paragraf sorusu bulundurur fakat YDS’nin iki katı kadar çeviri sorusu vardır. Paragraf sorularının konuları seçtiğiniz alana göre değişiklik gösterir. Ayrıca YÖKDİL’de anlamca yakın cümleyi bulma ve diyalog tamamlama soruları bulunmaz.
YÖKDİL de YDS de 80 sorudan oluşur ve puanlar 100 üzerinden hesaplanır. Fakat YÖKDİL’in aksine YDS alınan puanlar üzerinden seviye de belirler. A’dan E’ye kadar 5 adet seviye bulunur ve bu seviyeler özellikle dil tazminatı alırken önemlidir: (3)
- A seviyesinin puan aralığı 90 - 100
- B seviyesinin puan aralığı 80 - 89
- C seviyesinin puan aralığı 70- 79
- D seviyesinin puan aralığı 60 - 69
- E seviyesinin puan aralığı 50 - 59
YDS ve YÖKDİL aralarında bulunan farklardan ötürü resmi olarak eşdeğer sınavlar değillerdir. Fakat birçok kurum ikisini de geçerli olarak kabul etmektedir. Hangi sınav sonucunun geçerli olduğunu öğrenmek için başvuracağınız kurumun şartlarını dikkatlice incelemeniz gerekir. Örneğin YÖKDİL, dil tazminatı için veya KPSS A grubu için geçerli bir sınav değilken, YDS puanınızı bunlarda kullanabilirsiniz.
YDS hem soru türü açısından hem de geçerlilik açısından YÖKDİL’e göre daha kapsamlı bir sınavdır. Fakat YÖKDİL de alana göre sorular sunduğu için daha kolay anlaşılabilir sorular içerir.
YÖKDİL Giriş Belgesi Nasıl Alınır?
YÖKDİL de ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınav olduğu için başvuru işlemleri gibi giriş belgesi ve sonuç belgesi ÖSYM’nin sitesinden alınır. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ne giriş yapıp giriş belgesini görüntülemeniz mümkündür. Giriş belgesi sınava yaklaşık 1 hafta kala sitede yayınlanır. Yayınlanan belgeyi PDF olarak indirebilir ve çıktı alabilirsiniz.
YÖKDİL Ne Zamandır?
YÖKDİL, biri mart ayında diğeri de ağustos ayında olmak üzere yılda iki kez gerçekleşir. Zaman zaman yılda 3 kez yapıldığı da olmuştur fakat yaklaşık 5 senedir yılda 2 kez yapılır. Ayrıca 2022 yılında ilk kez e-YÖKDİL de yapılmıştır. e-YÖKDİL sene içerisinde her alandan birer kez yapılır. Sınavların kesin tarihi her sene başında ÖSYM tarafından takvimde duyurulur ve sınav tarihleri yanında başvuru tarihleri de belirtilir.
YÖKDİL’in ilk sınavı YÖKDİL/1 bahar aylarında gerçekleşir. 2023 yılında ilki 26 Mart Pazar günü gerçekleşecek sınava geç başvuru tarihleri 02-06 Mart 2023 olarak açıklanmıştır. YÖKDİL/2 ise yaz aylarında gerçekleşir. 2023 yılında 27 Ağustos’ta gerçekleşecek sınavın başvuruları ise 11- 17 Temmuz tarihleri arasında alınacaktır. İkinci YÖKDİL sınavına geç başvuru tarihi ise 25 Temmuz 2023’tür.
Tüm bu sınavların geçerlilik süresi YDS ile aynıdır. Puanlarınızı 5 yıl boyunca yüksek lisans doktora gibi başvurularda kullanmanız mümkündür. Üstelik doçentlik başvurusunda bu 5 yıl sınırı da yoktur. 5 yıldan daha eski YÖKDİL puanlarınızı da doçentlik başvurusunda kullanabilirsiniz.
YÖKDİL’e Hangi Alandan Gireceğim?
YÖKDİL’de 3 farklı alan ve bu alanlara bağlı olarak farklı sorular bulunur YÖKDİL’e girerken hangi alandan girdiğiniz puanınızı kullanırken önemli değildir. Örneğin fen bilimlerine girerek aldığınız puanı sağlık bilimlerinin yüksek lisans programına katılırken de kullanabilirsiniz. Aldığınız puan geneldir ve alana göre değişmez.
Hukuk, sosyoloji, eğitim bilimleri, psikoloji gibi alanlarda uzmanlığı olan kişiler YÖKDİL’e girerken sosyal bilimler alanından girebilir. Öte yandan sağlık bilimleri özellikle puanını TUS ve DUS için kullanacak kişiler tarafından daha rahat çözülebilir. Fen bilimlerine ise biyoloji, kimya gibi alanlarda uzman olan kişiler için daha avantajlı olacaktır.
Kısaca YÖKDİL, akademide tercih edilen ve pek çok alanda geçerliliği olan bir dil yeterlilik sınavıdır. Adayların İngilizce, Arapça, Fransızca ve Almanca dillerinde yeterliliğini ölçer. Alanınızla alakalı sorularla karşılaşabildiğiniz için YDS’den daha avantajlı görünse de YDS kadar kapsamlı bir sınav değildir. Siz de akademik hedefleriniz için YÖKDİL’e hazırlanabilir, dil yeterliliğinizi öğrenebilirsiniz.
Kaynaklar:
https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman (2)
https://dokuman.osym.gov.tr (3)