YKS Nedir? YKS Ücretleri Ne Kadar?

YKS Nedir? YKS Ücretleri Ne Kadar?

  • 21.11.2024

Üniversite sınavlarına hazırlanan çoğu kişi, “Üniversite sınavı nasıl gerçekleşir?”, “Üniversite kayıt parası ne kadar?”, “ÖSYM’ye para yatırma işlemi nasıl yapılır?”, “YKS için bankaya para yatırma nasıl yapılır?” gibi soruların cevabını merak eder. Türkiye’de üniversiteye giriş sürecinin en kritik aşaması olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), lise öğrencilerinin ve mezunlarının en çok bilgiye ihtiyaç duydukları konulardan biridir. YKS, üniversiteye giriş adımları olarak bilinen Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) aşamalarını kapsayan sınavın adıdır. YKS hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için bütün bu sınavların içeriklerini, ağırlıklarını ve ücretlerini derinlemesine irdelemekte yarar var. Şimdi gelin; YKS türleri, sınav ücreti ödeme, YKS sistemi gibi konulardaki soru işaretlerinizi hep birlikte giderelim.

YKS Nedir?

YKS Nedir?

YKS, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen YGS-LYS sınavlarının yerine 2018 yılında yürürlüğe giren güncel üniversite yerleştirme sınavının adıdır. Her yıl bir defa düzenlenen YKS’den elde edilen başarı puanı, üniversitelerin tercih süreçlerinde esas alınan puandır. YKS’ye girmek isteyen bütün üniversite adaylarının lise eğitimini tamamlamış olması gerekir. Üç oturumdan oluşan YKS, üniversite adaylarına lise müfredatından oluşan temel konular ve alan konularının sorulduğu bir sınav sistemidir. YKS’nin ilk ayağı olan TYT, bütün adaylar tarafından girilmesi zorunlu olan bir sınavdır.  AYT ve YDT sınavlarında ise öğrenciler, tercih etmek istedikleri bölümlerin puan türüne göre istedikleri sınava girebilirler. Şimdi hep birlikte YKS’nin bütün oturumlarını inceleyelim.

Temel Yeterlilik Testi (TYT)

TYT; YKS sürecinin temel aşaması olarak bütün adayların girdiği, hem iki yıllık üniversitelere yerleşme aşamasındaki puanı belirleyen hem de bir sonraki aşama olan AYT sınavına yüzde 40 etki eden bir sınavdır. YKS soru sayısı, TYT için ele alındığında Türkçe ve Matematik için kırkar, Sosyal ve Fen Bilimlerinde yirmişer soru olarak hazırlanır. TYT’nin süresi toplam 135 dakikadır. TYT sınavından elde edilen yerleştirme puanıyla Bilgisayar Programcılığı, Bankacılık ve Sigortacılık, İş Sağlığı ve Güvenliği, İlk ve Acil Yardım, Aşçılık ve Anestezi gibi iki yıllık bölümler tercih edilebilir. TYT’deki soru dağılımı detaylı olarak şu şekildedir:

 

  • 40 Temel Matematik
  • 40 Temel Türkçe
  • 7 Fizik
  • 7 Kimya
  • 6 Biyoloji
  • 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • 5 Felsefe Grubu
  • 5 Tarih
  • 5 Coğrafya

 

Alan Yeterlilik Testleri (AYT)

“YKS nasıl olacak?” sorusunun yanıtının ikinci adımında AYT sınavı vardır. AYT, öğrencilerin alanlarına göre bilgi seviyesini ölçen soruları içerir. AYT’de öğrenciler; sayısal, sözel ya da eşit ağırlık bölümleri arasından tercih edecekleri programlar için farklı puanlar elde eder. Örneğin Mühendislik, Tıp ya da Mimarlık gibi bölümlerin puanlaması Matematik ve Fen Bilimleri ağırlıklı performansa göre yapılırken İletişim, Sosyal Bilimler ve Edebiyat gibi bölümler Türkçe ve Sosyal Bilimler puanlarına göre alım yapar. İktisat, Hukuk ve Uluslararası İlişkiler gibi bölümler ise eşit ağırlık puan grubunda yer alır. Eğer bir öğrenci olarak dört yıllık fakültelerden birine yerleşmek istiyorsa AYT’deki performansının çok önemli olduğunu unutmamalıdır.

180 dakika süren AYT’de 160 soru bulunur. Bu soruların dağılımı ise şu şekildedir:

 

  • Birinci test Edebiyat – Sosyal Bilgiler testidir. Türk Dili ve Edebiyatı dersi için 24, Tarih-1 dersi için 10 ve Coğrafya-1 dersi için 6 olmak üzere toplam 40 soru vardır.
  • İkinci test Sosyal Bilgiler-2 testidir. Tarih-2 dersinden 11, Coğrafya dersinden 11, Felsefe Grubu için (Mantık, Psikoloji, Sosyoloji) 12, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi için 6 soru olmak üzere toplam 40 soru vardır.
  • Üçüncü test Matematik testidir. Matematik için 25, Geometri için 15 soru olmak üzere toplam 40 soru vardır.
  • Dördüncü test Fen Bilimleri testidir. Fizik için 14, Biyoloji için 13 ve Kimya için 13 olmak üzere toplam 40 soru vardır.

 

Yabancı Dil Testi (YDT)

YDT, dil puanıyla öğrenci alımı yapan bölümlere yerleşmek isteyen öğrenciler için girilmesi zorunlu olan sınavdır. Sınavda toplam 80 soru yer alır ve sınav süresi 120 dakikadır. YDT’de her dil için farklı bir sınav kitapçığı yer alır ve adaya başvurusunda belirttiği yabancı dilin kitapçığı verilir. YDT’de İngilizce, Rusça, Fransızca, Almanca ve Arapça dillerinde sınav yapılır.

YKS Sınav Ücretleri

YKS Sınav Ücretleri

YKS başvuru süreci, her yıl ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanan kılavuza göre ilerler. Bir takvim yılındaki YKS süreci için o yıl lise son sınıf öğrencisi olanlar ya da lise mezunu olan adaylar, belirli prosedürleri yerine getirerek sınav başvurusunu tamamlayabilir. Başvuru için adaylar, ÖSYM tarafından belirlenmiş olan sınav merkezlerini ya da ÖSYM internet sitesini ziyaret edebilir. İnternet üzerinden başvuru yapılması için ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde adayın son beş yıla ait fotoğrafının yer alması gerekir. Eğer fotoğraf varsa adaylar başvuru ücretini ödeyerek işlemlerini tamamlayabilirler. TYT, AYT ve YDT’nin başvuru ücretleri birbirinden ayrıdır.

YKS başvuru ücretleri her yıl ÖSYM’nin belirlediği ölçülerde değişiklik gösterir. “ÖSYM YKS başvuru ücreti hangi bankaya yatırılır?” sorusuna yanıt olarak Akbank, Albaraka Türk, QNB Finansbank, Halkbank ve Vakıfbank ATM’leri ile internet bankacılığı cevabı verilebilir. Ziraat Bankası’ndan ödeme yapmak isteyen adayların yalnızca internet bankacılığını kullanarak bu işlemi gerçekleştirebileceğinin altını çizelim. Ayrıca ÖSYM Aday İşlemleri Sistemleri’nden kartla ödeme yapmak da mümkündür.

Unutma, üniversite adayı olarak sınav sürecinde ÖSYM kılavuzlarını iyice okumalı, takvimi takip ederek başvurularını ve ödemelerini zamanında gerçekleştirmelisin.

Benzer İçerikler