YDS Nedir? Kimler YDS'ye Girmelidir?

YDS Nedir? Kimler YDS'ye Girmelidir?

  • 28.09.2022

Pek çok başvuruda ön koşul olarak adı geçen YDS, çoğu kişinin duyduğu ancak hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı bir sınav türü olarak ön plana çıkıyor. Bu durum YDS nedir gibi soruların akıllarda yer etmesine sebep oluyor. Bu önemli sınav hakkında yeterince bilgi sahibi olmak ve sağlayabileceği fırsatlardan haberdar olmak birçok açıdan önem taşıyor. 

Temel anlamda bir yabancı dil sınavı olarak bilinen YDS, bireylerin yabancı dil konusundaki yetkinliklerini ölçmeyi hedefler. Sınav sonucunda elde edilen puan lisansüstü eğitim programı ve iş başvurularında kullanılabilir. Sen de YDS’ye girmeyi düşünüyorsan sınavla ilgili bilgi ve başvuru şartlarına yazımızdan ulaşabilirsin. 

YDS Nedir?

Kısa adıyla YDS olarak bilinen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, yılda iki kere olmak üzere ÖSYM tarafından organize edilen bir sınavdır. 2013 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan bir yönetmelikle hayatımıza giren YDS, KPDS ve ÜDS sınavlarının yerini almıştır. Yabancı dil yeterliliğini ölçmeyi hedefleyen sınav, pek çok farklı dil özelinde yapılır. Sınavın tamamı çoktan seçmeli sorulardan oluşur. Bu sebeple yeterliliğini ölçtüğü ana unsurlar okuma ve okuduğunu anlamaya yöneliktir. Sınavda yazma ve konuşma becerilerine yönelik olarak herhangi bir soru bulunmaz. Bu nedenle doğru çalışma şekliyle birlikte TOEFL ve IELTS gibi sınavlara göre daha kolay sayılabilecek bir sınavdır.

YDS’nin kapsadığı çok sayıda dil bulunur. Bunların başında; İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Arapça gelir. Ancak sınavı yapılan diller bunlarla sınırlı değildir. Bu dillere ek olarak YDS kapsamında Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Fransızca, Korece, Macarca, Rusça, Sırpça ve Yunanca gibi çok sayıda yabancı dil sınavı da yapılır.

YDS Sınavı Ne Zaman Yapılıyor?

YDS Sınavı Ne Zaman Yapılıyor?

YDS’ye girmeyi planlayan adaylar arasında en çok merak edilen konulardan biri sınav tarihleridir. YDS’nin her yıl yapıldığı tarihler değişken olmakla birlikte, bu konuda net olan bilgi sınavın yılda iki kere yapıldığıdır.  Bunlardan ilki YDS 1 olarak da bilinen sınavdır. Bu sınav ilkbahar aylarında yapılır ve kesin tarihler önceden ÖSYM tarafından açıklanır. YDS 2 ise sonbahar aylarına denk gelir. Eylül, Ekim veya Kasım ayı içerisinde gerçekleştirilir. Farklı olarak takvime 2018 yılında eklenen ve son olarak 2019 yılında yapılan YDS 3 adında bir sınav bulunur. Sınav kış aylarında gerçekleştirilmiştir. Bu gibi farklı durumlardan haberdar olabilmek için ÖSYM’nin resmi internet sitesini takip etmek ve duyurulardan haberdar olmak önemlidir.

Tıpkı YDS gibi ÖSYM tarafından hazırlanarak bilgisayar üzerinden gerçekleştirilen e-YDS, YDS’den farklı olarak her ay yapılır. Sınavlar Ankara ve İstanbul gibi şehirlerdeki ÖSYM sınav merkezlerinde gerçekleştirilir. Bu sınavlara belirli sayıda aday katılabilir. Katılım için önceden başvuru yapılıp, sınav ücretinin gerekli yerlere yatırılması gerekir.

YDS’ye Kimler Girebilir?

YDS sanılanın aksine çok sayıda insanın farklı amaçlar doğrultusunda girebileceği bir sınavdır. Başvurmak ve sınava katılabilmek için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Üstelik YDS’ye katılmak zorunda olanların haricinde seviyesini öğrenmek isteyenler de ücretini yatırarak YDS’ye girebilir. YDS puanına ihtiyaç duyan kişiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıp yurt dışı görevlendirmesi için sınav belgesine ihtiyaç duyan adaylar
  • Lisans eğitimi ile yetinmeyip süreci lisansüstü eğitimi ile devam ettirmek isteyenler
  • Üniversitelerde çalışabilmek adına Doçentlik, Doktora ve Sanatta yeterlilik ihtiyacı duyan kişiler
  • Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) veya Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girerek uzmanlığını bir adım daha ileriye taşımak isteyen sağlık çalışanları
  • Herhangi bir kamu kurumunda veya özel kurumda görev alıp yabancı dil tazminatından faydalanmak isteyen kişiler

Bunların dışında KPSS’ye girerek kamu kuruluşlarında çalışmak isteyen adaylar da kurum tarafından talep edilmesi durumunda YDS’ye girebilir.

YDS Konuları Nelerdir?

YDS Konuları Nelerdir?

YDS özelinde sorulacak konuları kesin olarak belirlemek mümkün değildir. Çünkü ÖSYM’nin bu doğrultuda bir bilgilendirmesi bulunmaz. Bununla birlikte, YDS’de çıkmış sorular incelendiğinde çıkmasına neredeyse kesin gözüyle bakılan bazı konular öne çıkar. Konularla birlikte soru türlerini de bilmek rakiplerin önüne geçmeni sağlayabilir. Sınavlarda sıklıkla görülen konuların başında kelime bilgisi soruları gelir. Kelime bilgisi sorularında başarılı olabilmek adına sınava girilecek dil için kelime haznesini genişletmek önemlidir. İnternette bu doğrultuda hazırlanmış çok sayıda liste bulunur. Bunlardan faydalanılabilir. İkinci olarak ise dilbilgisi soruları YDS’de en çok karşılaşılan soru tiplerindendir. Bu soru tipi bazı kalıpların ve sistematik özelliklerin öğrenilmesini gerekli kılar. Ayrıca cümle tamamlama soruları, çeviri soruları, paragraf soruları ve diyalog tamamlama soruları da sıklıkla sorulan kalıplaşmış soru tiplerinden bazılarıdır. Bilginin yanı sıra bu şekildeki soru tiplerini çözmeye yatkınlık kazanmak da oldukça önemlidir. Tüm bunların yanı sıra yakın anlamlı cümle soruları, paragraf tamamlama soruları ve anlatım bütünlüğünü bozan cümle soruları da sınavda görebileceğin sorulardandır. 180 dakikalık sürede cevaplanılması gereken 80 soru genel olarak bu konuları ve soru tiplerini içerir. Her biri için ayrı ayrı çalışma yapmak oldukça önemlidir. Soru tiplerine aşinalık kazanmak sınav esnasındaki performansını artıracak unsurların başında gelir. Özellikle de süre sınırlamasına sahip bir sınav olması nedeniyle bu durum alacağın puanı etkileyebilir. 

YDS Sınav Sonucu Ne İşe Yarar?

YDS puanı, sınava girdikten sonra 5 yıl süreyle kullanabilir. Alacağın puanı nerede kullanacağın ise tamamen kendi kararlarına ve belirlediğin kariyer hedeflerine bağlıdır. Kullanılabileceği yerler oldukça geniş bir kapsama sahiptir. Akademisyen olmak isteyen kişiler başvuruları esnasında YDS puanını kullanabilir. Yüksek YDS puanı ile rakiplerinin önüne geçebilir ve arzu ettiği kariyer yolculuğunda kolaylık sağlayabilir. Tıpkı bunun gibi kamu personeli olmak isteyenler de başvuru esnasında YDS puanı ile avantaj yakalayabilir. Üstelik sonrasında da yurt dışı görevleri için YDS puanını kuruma arz edebilir. Bu sayede kariyer basamaklarını daha hızlı tırmanabilir. Bunlar haricinde daha önce de bahsedildiği gibi TUS ve DUS gibi sınavlara girişlerde YDS kullanılabilir. Ayrıca YDS tercümanlık yapmak isteyenler için de gerekli olabilir. Bu alanda dil bölümü meslekleri pek çok alternatif sunmakla birlikte önü açık meslek grupları arasında yer alır. Global çalışma imkânları daha özgür ve bağımsız olmanı sağlayabilir. Tüm bunların haricinde dileyenler de yalnızca kendi dil seviyesini görmek amacıyla YDS’ye katılıp eksik oldukları yerleri tespit edebilir. Bu sayede yabancı dilini geliştirebilir.

En İyi YDS Soru Bankası

En İyi YDS Soru Bankası

YDS hakkında aklında oluşan soruları cevapladıktan sonra adayların yaptığı ilk şey güzel bir çalışma süreci planlamaktır. YDS’den yüksek puan alabilmek için düzenli çalışmak oldukça önemlidir. Bununla birlikte daha da önemli olan doğru çalışma şeklini bulabilmektir. Soru tiplerini doğru kavramak ve sınavda çıkabilecek sorulara yakın örnekler çözmek bu doğrultuda yapabileceğin en önemli harekettir. Kapsamlı YDS soru bankalarıyla çalışmak ise kilit öneme sahiptir. Doğru soru bankalarını seçmek için gerçek sınav soruları ile soru bankasında yer alan soruları kıyaslamak yapabileceğin en etkili çözümlerden biridir. Soru kalitesi yüksek olan kitaplar otomatik olarak rakiplerinin bir adım önüne geçmeni sağlayacaktır. Yine de sınava giden süreçte soru bankaları ile yetinmemek gerekir. İnterneti kullanarak çok sayıda kaynak taramak, geçmiş senelerin çıkmış sorularını çözmek ve aklına takılan sorularda yardım almak yapabileceklerinden yalnızca birkaç tanesidir. Tüm bunları uyguladıktan sonra sınava hem bilgi hem de motivasyon olarak çok daha rahat ve donanımlı bir şekilde girebilirsin. Bu sayede başarı düzeyini daha yüksek seviyelere çıkarabilirsin.

Benzer İçerikler