Yazın YKS Çalışma Programı

Yazın YKS Çalışma Programı

  • 26.06.2024

Yeni bir eğitim - öğretim yılına başlamadan önceki yaz Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlık yapman altyapını güçlendirmek açısından çok önemlidir. YKS adayı öğrenciler için yaz tatilleri bu anlamda iyi bir fırsattır. Bu fırsatı iyi şekilde değerlendirebilmek için de plan yapman gerekir. Peki bu planı nasıl yapacaksın? Haydi gel, YKS’ye hazırlanırken yaz boyu nelere dikkat etmen gerekiyor tüm detaylarıyla ele alalım.

Yaz Tatilinde YKS’ye Çalışmanın Önemi Nedir ve Nasıl Çalışılır?

Yaz Tatilinde YKS’ye Çalışmanın Önemi Nedir ve Nasıl Çalışılır?

YKS’ye hazırlanırken iyi bir planlama yapmak, kısa zamanda pek çok konuyu halledebilmeni sağlar. Bunun dışında kendine özel bir çalışma program dahilinde ilerlemek;

 

  • Zaman yönetimini yapmanı,
  • Yetişmesi gereken konulara ayırdığın kısa süre içerisinde verimli olmanı,
  • Sınavda ulaşmak istediğin hedefe daha gerçekçi şekilde ilerlemeni de sağlar.

 

Yaz tatili YKS çalışma programını yaparken bölümüne uygun ders ağırlıklarını baz alarak çalışma listesi hazırlamasın. Örneğin; eşit ağırlık öğrencisiysen Türkçe ve Matematik konu ve soru çözümlerine ağırlık vermelisin. Bunun dışında Sayısal ve Sözel bölümler için de aynı şekilde sınavda senin için önemli olacak konu ve sorulara yönelmen iyi bir derece almana fayda sağlar. Dönem başladıktan sonra ders yoğunluğu da artacağı için yaz dönemini belirli konuları tamamlamak için değerlendirmelisin. 

 

Yaz tatilinde sana özel çalışma programı hazırlarken çevrim içi hizmet veren YKS hazırlık çözümlerinden destek alabilirsin. Örneğin; Raunt TYT Yaz Kampı’yla yaz tatilinde eksiklerini tamamlayarak YKS’ye rakiplerinden önde girebilirsin. 

Örnek YKS Yaz Tatili Çalışma Programı

Yaz mevsimi aynı zamanda dinleneceğin, tatil yapacağın bir dönem olduğu için yaz programı YKS çalışmanı ona göre düzenlemesin. Tatilde Yükseköğretim Kurumları Sınavı için çalışmak sıcak havaların etkisiyle kimi zaman güçleşebilir. Bu durumun yaşanmaması için çalışma programında dinlenme, eğlence saatlerinin bulunması motivasyonunu olumlu şekilde etkiler. Yazın YKS çalışmak kişiselleştirilmiş çalışma programı ile mümkündür. “Hangi konularda eksiğin mevcut?” ya da “Hangi konularda sadece soru çözümüne ihtiyacın var?” gibi kendinle ilgili saptamalarını yaparak bir plan çizmelisin. Ardından senin için yol gösterici olabilecek, alanına özel çalışma programlarına göz atabilir, kendi programını oluşturmak için fikir edinebilirsin.

YKS Sözel Çalışma Programı

YKS Sözel Çalışma Programı

YKS ilk oturum olarak bilinen TYT’de 120 soru bulunur ve 135 dakika süresi vardır. Örneğin; yaz tatilinde sadece TYT konularını bile halledebilmek yıl içerisinde çalışma programının yoğunluğunu azaltır. Sözel bölüm için ilk 4 haftalık örnek çalışma şu şekildedir:

 

  1. Hafta 2. Hafta 3. Hafta 4.Hafta
Türkçe Sözcükte Anlam Cümlede Anlam Paragrafın Yapısı Paragrafta Ana Konu ve Düşünce
Matematik Temel Kavramlar Bölme - Bölünebilme Çarpanlara Ayırma Rasyonel Sayılar
Geometri Üçgende ve Doğruda Açı

Dik Üçgen

Özel Üçgen

İkizkenar ve Eşkenar Üçgen Açı -Kenar
Tarih İlk Çağ Uygarlıkları İslamiyet Öncesi Türk Tarihi İslamiyet Tarihi Türk - İslam Devletleri
Coğrafya

Harita

İnsan ve Doğa

Dünyanın Şekli

İklim

Sıcaklık

Basınç

Yağış

Nem

Felsefe Felsefenin Alanı Bilgi Felsefesi Bilim Felsefesi Etik
Edebiyat Güzel Sanatlar Metin Şiir Söz Sanatları

 

Yabancı Dil alanından sınava gireceksen eğer Edebiyat bölümü hariç diğer konulara çalışmalısın. 

YKS Eşit Ağırlık Çalışma Programı

Yaz tatili çalışma programı için Eşit Ağırlık bölümünden hazırlık yapıyorsan eğer sözel çalışma programına ek olarak şu konuları da çalışma programına eklemelisin:

 

Matematik Polinomlar II. Dereden Eklemler Parabol Karmaşık Sayılar

 

Konular bittiğinde konu ile alakalı bol soru çözmek sınavda karşılaşacağın soru tiplerine hazırlıklı olmanı sağlar. Bu nedenle farklı konu bankalarından dersler bittikçe sorular çözmeli ve eksiklerini tespit etmelisin. 

YKS Sayısal Çalışma Programı

4 haftalık sayısal çalışma programında da sözel programda belirtilen derslere ek olarak Fizik, Kimya ve biyoloji dersleri de eklenir.

 

Fizik Madde Basınç Isı ve Sıcaklık Genleşme
Kimya Atom Yapısı Periyodik Sistem Etkileşimler Maddenin Halleri
Biyoloji

Organik

İnorganik

DNA -RNA  Protein Sentezi Canlılar

 

YKS için bu sistem ile diğer aylarını da organize ederek sürdürebilirsin. Sınava hazırlanırken her gün mutlaka 25-30 paragraf sorusu çözmelisin. Sınavda uzun paragraf sorularını hızlı ve anlayarak okumak, ölçme ve değerlendirme sırasında ayırt edici özellik olarak ön plana çıkar. Yaz tatili anlayarak okuma hızını artırman açısından da önemli bir fırsattır. Hızlıgo  ile günde yalnızca 20 dakika pratik yaparak anlayarak okuma hızını kısa sürede 2 katına kadar artırabilirsin. Böylelikle uzun paragraf sorularını kolaylıkla çözebilirsin. 

 

Yaz tatili çalışma programını günlere bölerek de hazırlayabilirsin. Burada önemli olan sürdürülebilir olmasıdır. Çünkü yoğun, üstesinden gelemeyeceğin ders çalışma programını kısa bir sürede uygulamaktan vazgeçebilirsin fakat kişisel hızına, bilgine göre ayarlanan programı daha konsantre bir şekilde uygulaman mümkündür.

 

  Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar
  Konu Anlatım Soru Çözümü Konu Anlatım Tekrar ve Soru Çözümü Konu Anlatım

Soru Çözümü

Deneme

Dinlenme
Edebiyat              
Türkçe              
Tarih              

Matematik

             

Coğrafya

             

Felsefe

             

 

Yukarıdaki günlük programı hazırlarken yaz aylarında YKS konularından hangisine çalışmak istiyorsan o ders ve konuları bu listeye ekleyebilirsin. İçerik bakımından konu dağılımları en zor dersler arasından seçebileceğin gibi sana daha kolay gelen derslerden de başlayarak o konuları tamamen halledebilirsin. 

 

Yaz tatili kampı boyunca deneme çözmek de seviyeni belirleyebilmen için önemlidir. Planlamanı haftada bir günü deneme sınavlarına ayıracak şekilde yaparak gerçek sınavın deneyimlemesini yaşaman stres yönetimin için olumlu bir adımdır. Sınav süresi tutarak konuları yetişip yetiştirmeyeceğini, hızını belirlemek sana sınav esnasında nasıl davranman gerektiğini öğretir. Bu yüzden bu deneyimi ne kadar çok yaşarsan o kadar sınav kaygısından uzaklaşabilirsin.