Verimli Ders Çalışma Programı Hazırlama

Verimli Ders Çalışma Programı Hazırlama

  • 12.10.2024

Öğrencilerin birçoğu ders çalışmak için gerekli motivasyonu veya disiplini sağlamakta zaman zaman zorlanabiliyor. Bunun sebeplerinden biri de kendilerine uygun bir ders programı belirlemekte zorlanmaları olabiliyor. Çünkü birçok öğrenci, internette yer alan ve başkaları tarafından hazırlanmış olan kalıp ders programlarına itibar ediyor. Ancak her öğrenci, ders çalışma programı hazırlarken kendi karakteristik özelliklerine sadık kalmalı ve ders çalışma rutinini ona göre ayarlamalı.

Bir öğrenci olarak ders çalışırken hem keyif almak hem de daha verimli bir şekilde çalışmak istiyorsan her şeyden önce kendini tanımalısın ve sana özel ders programını kendin yaratmalısın. Kişiye özel ders programını nasıl hazırlayabileceğine gel birlikte bakalım.

Ders Programı Nasıl Hazırlanır?

Ders Programı Nasıl Hazırlanır?

İyi bir ders programı hazırlamak, öğrencinin kendi hedeflerini ve alışkanlıklarını göz önünde bulundurmasını gerektiriyor. Çünkü herkesin günlük rutini, sosyal hayatı, ders içerikleri ve evdeki yaşamı farklıdır. Verimli ders çalışma programını hazırlamak için sen de dikkat etmen gereken birkaç kilit detaya yoğunlaşarak, en ideal programı hazırlayabilirsin. Tabii bütün bu detayları göz önünde bulundururken kendine karşı dürüst olmanda son derece yarar var.

Ders Programını Hazırlarken Tutarlı Ol

Ders programı hazırlamak kadar bu plana sadık kalmak da önemlidir çünkü hazır bir plana uyum göstermezsen zaman içinde motivasyonun düşebilir. Bu nedenle ders çalışma temponu ve çalışman gereken yoğunluğu göz önünde bulundurup, dengeli ve gerçekten uyum sağlayabileceğin bir program hazırlamalısın. Bu hususta seni zorlayacak ve verimini düşürecek yoğunluktaki hedeflerden kaçınmalısın. Örneğin, günde 10 saat ders çalışmak gibi ulaşılması zor hedeflerden uzak durmalısın. Zaten gereğinden fazla ders çalışmak da sanıldığı kadar bir yerden sonra faydalı olmayacaktır.

Kendine Özgü Bir Plan Hazırla

Ders çalışma programı hazırlarken okul saatlerini, ailenle ve arkadaşlarınla geçirdiğin vakitleri, kendinden beklentilerini ve derslerinin yoğunluğunu göz önünde bulundurmalı ve zaman planlaması açısından sana uygun olan takvimi oluşturmalısın. Böylelikle okul hayatınla sosyal yaşamının çatışması ihtimalini minimum düzeyde tutabilir ve her iki tarafı da daha keyifli hale getirebilirsin.

Hedefini ve Kişisel Eksiklerini Belirle

Kendine net hedefler belirleyip, bu hedefe varmak amacıyla çalıştığını bilirsen başarıya giden yolu kısaltabilirsin. Hedefini belirledikten sonra başarı yolculuğunda sana yol gösterecek kişisel yol haritanı oluşturmanın bir diğer önemli adımı, eksiklerini tespit ederek daha verimli çalışmaktır. Bu noktada kişiye özel sınav hazırlık sistemlerinden destek alabilirsin. Ortaokula gidiyorsan Vitamin, lise öğrencisiysen de Raunt; sınava hazırlık sürecinde yapay zeka destekli altyapılarıyla performansını yakından takip ederek eksik olduğun konuları hızla tespit eder. Detaylı eksik analizi sayesinde, tüm konuları yeniden çalışmana gerek kalmaz. Eksik olduğun alanlardaki bilgileri hızla tamamlamana yönelik kişisel çalışma planını senin için hazırlar. Sana sadece verimli çalışarak hedefine emin adımlarla ilerlemek kalır.

Periyodik Planlar Oluştur

Periyodik Planlar Oluştur

Ders çalışma programını hazırlarken içinde bulunduğun döneme göre programlar hazırlayabilir ve bunları belirlediğin periyotlar sonunda yeniden gözden geçirebilirsin. Örneğin sınav haftalarına özel daha yoğun programlar hazırlayabilir ya da yaz aylarında tatiline zaman ayırabilmek için daha hafif çalışma programları hazırlayabilirsin.

Dinlenme ve Uyku Sürelerini Göz Önünde Bulundur

Program hazırlarken hem çalışma süreleri arasındaki molaları ihmal etmeden hem de uyuman gereken saat aralıklarını iyi planlayarak, gününü daha verimli geçirebilirsin. Ders çalışma düzeninden verim almak istiyorsan, zihnini asla gereğinden fazla yormamalı ve belli aralıklarda hem bedenini hem beynini rahatlatmak için dinlenmelisin.

Bütün bunları tek başına planlamakta zorluk çekersen, eğitim gördüğün kurumlardaki rehberlik ve danışmanlık öğretmenlerinden destek alabilirsin. Bu sayede ders çalışma sürecini daha istikrarlı ve keyifli bir hale getirebilirsin.

Benzer İçerikler