Türkiye’de Görülen İklim Tipleri ve Özellikleri Nelerdir

Türkiye’de Görülen İklim Tipleri ve Özellikleri Nelerdir

  • 03.12.2024

Türkiye’nin coğrafi konumu ve fiziki şartları farklı iklim koşullarının oluşmasını sağlamıştır. Türkiye’de görülen iklim tipleri, kıyı kesimlerde daha ılıman, dağlık bölgelerde ise karasal iklim özelliklerini taşır. Yağış miktarı, sıcaklık ve kış ılımanlığı açısından farklı tiplere ayrılan iklimler, bitki örtüsü üzerinde etkilidir. Yeryüzü şekillerinin yüksekliği, uzanış yönü, rüzgar ve hava kütlelerinin hareketleri, kara ve deniz dağılımı iklimlerin oluşmasında rol oynar. Türkiye’de görülen iklim çeşitleri, bölgelere göre değişiklik gösterir. Sen de Türkiye’deki iklim tiplerini ve bitki örtülerini merak ediyorsan, gel birlikte inceleyelim.

Türkiye’de Görülen İklim Tipleri ve Bitki Örtüsü

Türkiye’de Görülen İklim Tipleri ve Bitki Örtüsü

Türkiye’de görülen iklim tipleri ve özellikleri, toprağın bereketli, bitki örtüsünün zengin ve fiziksel koşulların daha elverişli olmasını sağlamıştır. Yetiştirilen tarım ürünlerine, doğal bitki örtüsüne bakarak iklim tiplerini ve özelliklerini anlamak mümkündür. Ülkemiz denizlerle çevrili olduğu için kıyı kesimleri ılıman iklim özelliklerine sahiptir. Bununla birlikte dağların konumu ve uzanışı, denizlerin iç kesimlere olan etkisini azaltır. Bu nedenle iç bölgelerde karasal iklim hakim olur. Mevsimler arasında sıcaklık, yağış, nem oranlarının yüksek değişiklik gösterdiği karasal iklimlerde bitki örtüsü daha zayıf ve yetersiz olabilir. Akdeniz iklimi, yağış ve sıcaklık oranları açısından tarıma daha elverişlidir. Bitkilerin yapraklarına ve yapısına göre, iklimin şartları anlaşılabilir.

Karasal İklim

Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Trakya bölgelerinde karasal iklim yaşanır. Yazlar sıcak, kışlar ise soğuk geçer. Kar, don ve yağış olayları bu iklimin yaşandığı bölgelerde sıkça kış aylarında görülür. Yaz aylarında daha çok kurak bir hava hakimdir. Bitki örtüsü sert geçişe sahip bu iklim özelliklerinden dolayı zayıftır. Yağış ve nem oranı az olduğu için bitki örtüsü daha çok bozkır, kuru orman, kurakçıl çalılar şeklinde oluşmuştur.

Akdeniz İklimi

Akdeniz, Ege ve Güney Marmara bölgelerinde görülen iklim tipidir. Don ve kar yağışı nadir görülür. Marmara bölgesinde Güney’e göre daha sert görülür. Turunçgillerin yetiştirilmesi için uygun koşullara sahiptir. Kış ayları alçak kesimlerde daha ılık ve yağışlı, yükseklerde soğuk geçer. Yaz ayları ise kuru ve sıcak yaşanır. Bitki örtüsü geniş yapraklı ve nemcil bitkilerden oluşur.

Karadeniz İklimi

Karadeniz İklimi

Karadeniz ve Kuzey Marmara bölgesinde yaşanan iklim tipidir. Her mevsim çok yağış alır. Yazlar serin ve yağışlı geçer. Kışlar alçak kesimlerde ılık yaşanırken yükseklerde soğuk olur. Geniş yapraklı nemcil bitkilerden oluşan ormanlar, bu iklim türünün bitki örtüsünde sıklıkla görülür.

Marmara veya Geçiş İklimi

Marmara ve Kuzey Ege bölgesinde görülen iklim çeşididir. Akdeniz iklimi kadar ılık değildir ancak karasal iklim kadar da sert soğuklar yaşanmaz. Karadeniz ve Akdeniz ikliminin geçiş hali olarak ifade edilebilir. Bitki örtüsü alçak kesimlerde Akdeniz kökenli bitkilerden oluşurken yüksek yerlerde orman şeklini alır.

Sen de Türkiye’deki iklimleri ve etkilerini daha detaylı bir şekilde inceleyerek, genel kültürünü artırabilirsin.                  

Benzer İçerikler