Sulu Boya Teknikleri Nelerdir?

Sulu Boya Teknikleri Nelerdir?

  • 11.10.2024

Adından da anlaşılacağı gibi suyla çalışılan bir boyama şekli olan sulu boyayla çalışırken dikkat edilmesi gereken farklı teknikler bulunuyor. Örneğin hızlı bir şekilde kuruduğundan, sulu boyayla çalışırken çabuk hareket etmek gerekiyor. Sulu boyanın diğer bir özelliği ise şeffaf olması. Şeffaflık sulu boyanın kapatıcı niteliğinin az olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle koyu renklerin kapatılması için sulu boya ile çalışmak tercih edilmiyor.

Bu yazımızda sulu boya kullanmayı sevenler için, sulu boyayla neler yapılabilir ve hangi sulu boya teknikleri kullanılabilir konularına değiniyoruz.

Sulu Boyayla Neler Yapılabilir?

Sulu Boyayla Neler Yapılabilir?

Sulu boyayla yapılacak çalışmalar her yaş grubuna hitap ediyor. Suda çözünebilen ve rahatlıkla inceltilebilen sulu boyalarla sınırsız renk tonu elde edebilir ve rengarenk resimler yapabilirsin. Sen de sulu boyayla resim yaparken farklı teknikleri kullabilir ve aynı konuyu farklı şekillerde işleyebilirsin.

Sulu Boya Tekniği Nedir?

Sulu Boya Tekniği Nedir?

Sulu boya teknikleri genel olarak fırçayı ve kağıdı nasıl kullanacağın ile ilgilidir. Yeni başlayanlar ya da profesyoneller için pek çok sulu boya tekniği var. İşte yararlanabileceğin en temel sulu boya teknikleri:

• Nemli/Kuru Kağıt Kullanımı: İlk akla gelen tekniklerden biri kuru ya da nemli kağıt kullanmak. Kağıt seçimi fırçanın hareketini ve boyanın kağıt üzerinde nasıl görüneceğini etkiliyor. Örneğin kuru bir kağıt kullanmayı tercih edersen, fırça kağıt üzerinde nemli kağıda göre daha yavaş hareket ediyor. Bu yavaş hareket de renklerin daha belirgin ve daha sert görünmesine yol açıyor. Dolayısıyla resminde keskin bitişler istiyorsan kuru kağıt seçebilirsin. Nemli kağıtta ise fırçayı daha hızlı bir şekilde hareket ettirebilirsin. Fırçanın hızlı hareket etmesi boya geçişlerinin daha belirsiz ve yumuşak olması demek. 

• Damlatma/Çiçek Açma Tekniği: Bu teknik için yapman gereken fırça ile sulu boyadan yeteri miktarda almak ve fırçayı kağıda dokundurmak. Kağıda uyguladığın boya henüz kurumadan fırça ile başka renk bir sulu boya alıp fırçayı önceki rengin üzerine uygularsan damlatma tekniği ile hoş bir görüntü elde edebilirsin. Bu uygulamayı dilediğin kadar tekrarlayabilirsin. Renklerin yönünü fırça yardımıyla değiştirebilirsin. 

Sıçratma Tekniği: Uygularken en fazla zevk alacağın tekniklerden biri de sıçratma tekniği. Sıçratma tekniği, fırçanın başparmak ve orta parmak arasında tutulması ve parmakla fırçanın kıllarının geri çekilip serbest bırakılması şeklinde uygulanıyor. Bu durumda fırçadaki boya, kağıt üzerinde renkli noktalar oluşturuyor. 

• Kağıdın Dokusundan Yararlanma: Kağıt dokusu, fırçadaki boyanın kağıt üzerine nasıl yansıyacağını etkiliyor. Kalın dokulu sulu boya kağıdı kullanarak çizdiğin nesnelerin daha gerçekçi görünmesini sağlayabilirsin. 

• Açıktan Koyuya Geçme Tekniği: Suluboya yaparken açık tonlardan koyu tonlara doğru geçmek, resmin daha doğal görülmesine olanak tanıyor. Böylece dilediğin renkleri kağıda yansıtabilirsin.

Sulu boya ile boyama yapmak için kullanabileceğin sayısız teknik var. Sen de resim yapmaktan hoşlanıyorsan, kendini sınırlamadan istediğin farklı tekniği kullanabilir, yaratıcılığını ortaya koyabilirsin!

Benzer İçerikler