Sınav Kaygısı İle Başa Çıkmanın Yolları

Sınav Kaygısı İle Başa Çıkmanın Yolları

  • 21.11.2024

Sınav kaygısı öğrencilerin büyük çoğunluğunun yaşadığı sorunlar arasında yer alıyor. Huzursuzluk, endişe, korku gibi duygularla kendini belli eden sınav stresi; mide bulantısı, uyku sorunları, karın ağrısı ve titreme gibi fizyolojik belirtilerle de kendini gösterebiliyor. 

Aşırı sınav stresi öğrencilerin bildiklerini de yapamamasına sebep olabiliyor. Sen de bu tür sorunlarla karşı karşıyaysan daha sağlıklı bir eğitim öğretim hayatı için sınav kaygısı ile başa çıkma yollarını öğrenebilirsin. Sınav kaygısı nedir, sınav kaygısıyla baş etme yolları nelerdir merak ediyorsan yazının devamını okuyabilirsin.

Sınav Kaygısı Nedir?

Sınav Kaygısı Nedir?

Sınav kaygısı, kendini bilişsel ve fizyolojik yollarla belli eden, sınav anında önceden öğrenilmiş bilginin kullanılmasına engel olan ve doğrudan başarının düşmesiyle sonuçlanan yoğun endişe durumu olarak tanımlanır.(1)

Öğrencilerin yaşamlarındaki dönüm noktalarından biri olan sınavlar, kaygı, endişe gibi pek çok olumsuz duyguyu beraberinde getirir. Bu sorunu çözmek ise son derece önemlidir çünkü üzerine gidilmeyen, başa çıkılamayan kaygılar kişiye zarar verebilir. 

Aşırı sınav kaygısı yaşayan öğrencilerde birçok ruhsal ve fizyolojik belirti görülür. Öğrenciler dikkatini vermede zorlanır. Konsantrasyonda bozulmadan bedende ağrılara, yetersiz hissetmeden tedirginliğe kadar birçok belirti yaşanabilir. Sınav stresi belirtileri sonuçta başarının düşmesiyle sonuçlanabilir. Öğrenci ne kadar çok çalışırsa çalışsın sınav kaygısı belirtileri nedeniyle istediği başarıyı elde edemeyebilir. 

Öğrencilerin sahip olduğu düşünce biçimi sınav kaygısının başlıca nedenlerindendir. Özellikle mükemmeliyetçilik ve rekabetçilik duyguları öğrencinin aşırı hırslı olmasına sebep olabilir. Sen de ne kadar çalışırsan çalış sınava hazır olmadığını hissediyorsan, yeterince zamanın olmadığını düşünüyorsan, kendini sınavlarının kötü geçeceğine odaklıyorsan ve bunlara benzer olumsuz tutumlara sahipsen sınav kaygısı yaşıyor olabilirsin. Peki sınav stresi nasıl yenilir? İşte sınav stresinden kurtulmanın bazı yolları!

Sınav Kaygısı Nasıl Giderilir?

Sınav Kaygısı Nasıl Giderilir?

Sınav kaygısı azaltma teknikleri, öğrencilerin yaşadığı stresi ideal seviyeye indirebilmeleri ve başarılarını artırabilmeleri için çözüm olabilir. Yapamayacağını düşünmek yerine elinden gelenin en iyisini yapacağını düşünmen, başarısız olsan bile telafi edebileceğine inanman, başarısızlığın bir tembellik göstergesi olmayacağını bilmen ve zamanını etkili kullanmaya çalışman sınav kaygısını azaltmanı sağlayabilir. Bunların yanı sıra:

 

  • Gerçekçi olmayan, kaygı yaşamana sebep olan düşünceleri uzaklaştırıp her zaman olumluya odaklanarak,
  • Sınava yeterince çalışıp kendini çalıştığına ve en iyisini yapabileceğine inandırarak,
  • Günün belli zamanlarında ve özellikle sınavlardan önce nefes ve gevşeme egzersizleri yaparak,
  • Olumsuz düşüncelerin çok yoğunlaştığında spor yapmayı deneyerek,
  • Yaşadığın kaygıyı bastırmak ve olmadığını düşünmek yerine varlığını kabul etmeye çalışarak,
  • Sınav zamanına kadar günlük 7-8 saat uyku düzenine ve erken kalkmaya kendini alıştırarak,
  • Diğer insanları düşünerek sınavı geçmeye çalışma düşüncesinden vazgeçerek ve yalnızca kendi iyiliğine odaklanarak,
  • Düşüncelerini kontrol etmekte zorlandığında okulundaki psikolojik danışmandan veya bu alanda uzman olan psikologlardan yardım almayı deneyerek,
  • Sınavdan sonra iyi de geçse kötü de geçse kendini ödüllendirecek aktiviteler yaparak sınav kaygısını azaltabilirsin.

 

Unutma, sınav kaygısı yalnızca senin yaşadığın değil birçok öğrencinin karşılaştığı bir durum. Sınav kaygısı uzun vadede öğrendiklerini aktaramamana, zihinsel becerilerinde zayıflamaya, bazı fiziksel rahatsızlıklara, enerjide azalmaya ve davranışlarını denetleyememeye kadar birçok probleme yol açabilir. Bu nedenle sınav kaygısı yaşadığını düşünüyorsan alışkanlıklarını bir an önce değiştirerek bu problemin önüne geçebilirsin.

Kaynak:

https://psikiyatri.org.tr   (1)

 

 

Benzer İçerikler