Pomodoro Tekniği

Pomodoro Tekniği

  • 21.11.2024

Öğrenciler için özellikle sınav zamanlarında ders çalışmak, konsantrasyon kaybı durumunda bir hayli zor olabilir. Yoğun sınav takvimleri, ödevler, projeler ya da araştırmalarda süreklilik yaratmak ve konsantrasyonu korumak için zamanı iyi planlamakta yarar var. Çalışmak için kullanılan zamanın doğru bir şekilde değerlendirilmesi, hem dersin verimliliğini üst düzeye çıkarır hem de daha kısa sürede daha çok çalışabilmeye yardımcı olur. Bunun için çalışmak kadar belirli aralıklarda dinlenmek ve zihni rahatlatmak da çok önemlidir.

Ders çalışırken, yazı yazarken ya da kitap okurken zamanın verimli kullanmasına yardımcı olan Pomodoro yöntemi, çalışma sürecini doğru bir şekilde düzenlemeyi ve odaklanılan çalışma konusunda hem zamanı hem de çalışmadan elde edilen faydayı optimum düzeye çıkarmayı hedefler. Bundan dolayı disiplinli bir şekilde ders çalışmak isteyen ve vaktinin kıymetini bilen bütün öğrencilerin pomodoro tekniği hakkında detaylı bilgi sahibi olması ve ders çalışırken bu faydalı yöntem ile çalışması tavsiye edilir.

Pomodoro Tekniği Nedir?

Pomodoro Tekniği Nedir?

Pomodoro metodu temel olarak üst üste sarf edilen kısa süreli çalışma sürelerinden ve bu sürelerin sonunda verilen çok kısa molalardan oluşur.[1] Bir çeşit çalışma metodu olan ve 1980'li yıllarda geliştirilen pomodoro tekniği, çalışma sırasında problem yaşayanlar için etkili çözüm yollarından biri olmuştur. İtalyan dilinde domates anlamına gelen pomodoro kelimesinden ilham alınarak adlandırılan teknik, Francesco Cirillo'nun kullandığı domates şeklindeki zamanlayıcıdan dolayı bu isme sahiptir.Kişilerin kendi alışkanlıklarına ve tercihlerine göre farklı sayılar da söz konusu olabilir ama en yaygın yöntem, üst üste 4 pomodoro şeklinde uygulanandır. 1 pomodoro, çoğunlukla 25 dakikalık yoğunlaşmanın üzerine 5 dakika da mola verilerek toplamda 30 dakikalık bir süre zarfında uygulanır.[2] Eğer daha uzun süreli bir çalışma sürecine ihtiyaç duyulursa 4 pomodoronun ardından 25 dakikalık bir mola verilmesi ve ardından tekrar 4 pomodoro süresince çalışılması gerekir. Günde toplam 16 pomodoro tamamlamanın ideal süre olduğu kabul edilir.

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

Pomodoro tekniğini uygulamak bir hayli kolaydır. Yapacağın şeyler sadece çalışma sürelerini takip etmek ve bunları not etmek olacak. Çalışma süreni ve kendi tercihine göre belirlediğin pomodoro sürelerini netleştirdikten sonra bir kronometre yardımıyla çalışmaya hazır hale gelebilirsin.

Pomodoro tekniği ile ders çalışma sırasında çalışma ortamını da buna hazır hale getirmende yarar var. Tekniği uygulamak için bu detaylara göz atabilirsin:

 

  • Ders çalıştığın ortamda dikkatinin dağılmasına neden olacak herhangi bir faktöre izin vermemelisin. Özellikle sosyal medya ve mesaj uygulamalarından uzak kalmak derse odaklanabilmene yardımcı olur.
  • Mola sıralarında ders hakkında herhangi bir şey düşünmemende yarar var. Bunun yerine mola sıranı zihnini rahatlatacak farklı şeylerle doldurabilirsin. Örneğin bir şeyler içebilir, müzik dinleyebilirsin.
  • Pomodoro sürelerini hassasiyetle uygulanmaya dikkat etmelisin. Dolayısıyla pomodoroların yarıda kalmamasına ya da gereğinden uzun sürmemesine de özen göstermelisin.
  • Pomodoro tekniği ile çalışmalarını düzenli bir şekilde takip etmek için pomodorolarını not etmende yarar var. Bu sayede yarıda kalan ya da bir şekilde bölünen pomodoroları işaretleyerek süreci daha kolay takip edebilirsin.
  • Pomodoro için kullanabileceğin alarm ve takip aplikasyonlarını indirebilir, sürecini dijital ortamda kontrol edip kayıt altına alabilirsin.

 

Eğer sen de yoğun ve verimli bir şekilde çalışmak istiyorsan ve konsantrasyon kaybı yüzünden zaman harcıyorsan pomodoro yöntemini kullanabilirsin. Böylelikle de geliştirildiği dönemden beri birçok insana fayda sağlamış olan bu yöntemle daha verimli bir çalışma düzeni oluşturabilirsin.

Kaynak:

 https://www.zemraf.com/blog/pomodoro-teknigi-nedir-nasil-uygulanir  

Benzer İçerikler