Paleontoloji Nedir?

Paleontoloji Nedir?

  • 02.09.2022

Tarihin tozlu sayfalarına bakmak ve geçmişte yaşamış canlıların kalıntılarını incelemek kulağa ilgi çekici geliyor değil mi? Peki bu konuda araştırmalar yapan bir bilim dalı olduğunu biliyor muydun? Dünyadaki geçmiş yaşamların tarihi ile ilgileniyorsan “Paleontoloji nedir?” sorusunun yanıtı tam sana göre!

Paleontoloji geçmiş yaşamların kalıntılarına bakarak dönemin ekolojisine, canlı hiyerarşisine ve yaşam stillerine ışık tutar. Yaşamın başlangıcına doğru gerçekleştirilen bu yolculuk eğlenceli olduğu kadar insanlık için de oldukça önemlidir. Eğer sen de bu maceraya ilgiliysen, gel birlikte paleontolog ve paleontolojinin ne olduğuna birlikte bakalım.

Paleontoloji Nedir?

Paleontoloji, fosil kalıntılarını inceleyerek geçmiş dönemler hakkında bilgi toplama amacını taşıyan bir bilim dalıdır. Fosilbilim ya da taşılbilim olarak da bilinir. Birçok farklı bilim dalıyla ilişkilidir. Fosilleri veri olarak kullanan paleontoloji, jeolojik dönemde yaşamış canlıların hayatlarına, ekolojik çeşitliliğe, başlarından geçen olaylara odaklanır. Paleontoloji bilimiyle ilgilenen kişilere ise paleontolog denir.  

Paleontologların çalışmaları makropaleontoloji ve mikropaleontoloji olmak üzere temelde ikiye ayrılır. Makropaleontoloji, büyük boyuttaki fosillere odaklanan alt bilim dalıdır. Mikropaleontoloji ise mikroskobik boyuttaki kalıntılara yönelik araştırmalar yapan paleontoloji koludur. Her iki çalışmanın amacı da geçmişe ışık tutmak ve yaşamı anlamaktır. Tarihteki eski yaşamları incelemek ve adeta zamanda yolculuk yapmak hoşuna gittiyse paleontologlarla alakalı detaylara geçebiliriz.

Paleontologlar Nasıl Çalışır?

Paleontologlar Nasıl Çalışır?

Paleontologların temel amacı eskiden hayatta olan canlıların günümüze ulaşan kalıntılarını incelemektir. Fosiller oldukça hassas yapıda olduklarından paleontologların işi zorludur ve disiplin gerektirir. Paleontoloji bilimi geniş bir alana yayıldığı için çalışma alanı da buna bağlı olarak geniş bir yelpazeye sahiptir. Bununla birlikte çoğu paleontolog belirli bir konuda uzmanlaşır. Bu konular canlı türlerine ve yaşamış oldukları döneme göre şekillenebilir. 

Paleontologlar çalışmalarına genel olarak fosil bulabileceklerini düşündükleri alanlara giderek başlar. Daha sonra çalışma yaptıkları ve fosil buldukları alanı kaydeder. Bu kayıtlar coğrafi bölgenin, fosil özelliklerinin, jeolojik yapının, çevredeki diğer organizmaların verilerini içerir. Sonrasında kalıntılar üzerinde çeşitli araştırmalar yapar. Böylece döneme ve ekosisteme dair yeni bilgilere ulaşır. Fosillerin büyük bir bölümü müzelere veya müzayedeler aracılığıyla koleksiyonerlere gönderilir. “Fosil bilimi ne demek?” ve “Paleontologlar ne iş yapar?” sorularının yanıtları hoşuna gittiyse, sen de paleontolog olmayı ve bu konu üzerine yoğunlaşmayı düşünebilirsin.

Nasıl Paleontolog Olunur?

Nasıl Paleontolog Olunur?

Paleontolog olmak için eğitim hayatını paleontoloji alanında ilerletmen gerekir. İlk olarak lisede sayısal alandan ilerleyerek Jeoloji Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamalısın. Daha sonra paleontoloji alanında yüksek lisans ve doktora yapmalısın. Eğitim aldığın süre boyunca bilim dalının hangi alanında uzmanlaşmak istediğini belirleyebilirsin. Paleontolojinin oldukça geniş bir alanda çalışma yaptığını düşünürsek, ilgini çeken bir dönem ya da canlı türünü kolayca bulabilirsin. Dahası yaptığın çalışmalar sonucunda yeni türler keşfetme fırsatı yakalayabilirsin. 

Benzer İçerikler