Ön Lisans Nedir? Kimler Ön Lisans Tercih Etmelidir?

Ön Lisans Nedir? Kimler Ön Lisans Tercih Etmelidir?

  • 25.10.2022

Lise eğitimini tamamlayan öğrenciler, yükseköğretim aşamasına geçiş yapabilir. Bu aşamanın seçenekleri arasında yer alan ön lisans programı, meslek tekniklerini öğrenmek ve kısa sürede iş hayatına atılmak istiyorsanız sizin için ideal olabilir. 2 yıllık üniversite programlarının avantajları ve zayıf yönleri genellikle öğrenciler tarafından merak edilir. Tercih yapmadan önce gençlerin iyi karar vermesi için üniversite bölümlerinin tüm detaylarını bilmesi önemlidir. İş yaşamına dahil olmadan önce mesleki bilgileri öğrenmek ve staj programları ile uygulamak için ön lisans bölümlerine başvurabilirsiniz. 

2017 yılı öncesinde sınavsız geçiş hakkı olan ön lisans programları, yapılan değişiklik sonucunda sınav puanıyla alım yapmaya başlamıştır. Meslek liselerinden doğrudan geçiş hakkı bu değişiklik kapsamında kaldırılmış ve sınav başarısı temel alınmaya başlanmıştır. Üniversite sınavında baraj puanını geçmek ve iyi bir derece kazanmak, ön lisans bölümleri için de önem taşır. Ön lisans bölümlerinin olumlu ve olumsuz yönlerini gelin birlikte inceleyelim.

Ön Lisans Nedir?

Ön lisans, ortaöğretime dayalı ve 4 yarıyılı kapsayan, 2 yıllık olan yükseköğretim programlarıdır. İnsan gücüne dayalı mesleklerde kalifiye eleman yetiştirmeyi amaçlar. Teorik bilgilerden daha çok teknik detaylara önem verilir. Uygulamalı eğitimler sayesinde öğrencilerin iş hayatına kısa sürede adapte olması için hazırlanan eğitim politikasına sahiptir. Mesleki eğitim veren ön lisans programları, öğrencilerin mezuniyet durumunda hemen çalışmaya başlamasına yardımcı olur. Yeterli donanıma sahip olarak mezun olan öğrenciler, iş yaşamında mesleğin gerekliliğini verimli şekilde yerine getirebilir.

Ön Lisans Ne İşe Yarar?

Ön Lisans Ne İşe Yarar?

Ön lisans programları, meslek liseleri gibi teknik bilgi sunan bir eğitim politikası izler. Bu sebeple iş yaşamına hemen atılmak isteyen ve yeterli donanıma sahip olmayı amaçlayan öğrenciler için idealdir. Kalifiye eleman yetiştirmeyi sağlayan bu programlar, insan gücüne dayalı işlerde verimliliği artırmayı hedefler. Mesleki bilgisiyle piyasaya katılan öğrenciler, iş yaşamında tecrübe kazanarak kariyer imkanı yaratabilir. Tercih edilen bölümün uygulama aşamalarını öğrenen ön lisans mezunları, çalışma hayatında daha aktif rol alabilir.

Ön Lisans Programlarına Nasıl Girilir?

İki yıllık bölümler, daha önceki yıllarda meslek liselerinden mezun olan öğrencileri başarı ortalamasıyla sınavsız şekilde kabul ediyordu. Son yıllarda yapılan düzenlemeler nedeniyle ön lisans bölümlerine başvurmak için üniversite sınavında belli bir başarı elde edilmesi gerekir. TYT sınavına giren ve baraj olan 150 puanı geçen, AYT sınavından 180 ve üzerinde başarı puanı alan öğrenciler ön lisans programlarına başvuru yapabilir. Tercih sıralamasında en çok okunmak istenen bölüm ve üniversiteden başlamak önemlidir. Yeterli puanı alan öğrenciler kontenjan olanaklarıyla istedikleri üniversiteye yerleşebilir.

Kimler Ön Lisans Tercih Etmelidir?

Kimler Ön Lisans Tercih Etmelidir?

Meslek liselerinden mezun olanlar, iş hayatına çabuk atılmak isteyenler, üniversite sınavında lisans bölümleri için yeterli puanı alamayanlar ön lisans programlarını tercih edebilir. Teknik bilgi ve uygulamalı eğitim veren ön lisans bölümleri, öğrencilerin iş yaşamında daha aktif olmasını sağlar. İnsan gücüne dayalı işlerde görev almak isteyen, kalifiye eleman olarak çalışmayı hedefleyen öğrenciler ön lisans bölümlerine başvuru yapabilir. 

Ön Lisans Diploması Nedir?

İki yıllık ön lisans programlarını başarıyla tamamlayan öğrencilere verilen belge, ön lisans diplomasıdır. Ön lisans diploması alabilmek için yeterli kredinin tamamlanması, devam zorunluluğunun yerine getirilmesi ve tüm derslerin verilmiş olması gerekir. Ön lisans programlarından mezun olan öğrenciler DGS’den başarılı bir puan alarak lisans bölümlerine geçiş yapabilir. İki yıllık bölümü tamamladıktan sonra Dikey Geçiş Sınavı’na hazırlanarak dört yıllık lisans programlarına geçiş yapmak mümkündür. Ön lisans diplomanızın yanında dört yıllık bölümü de başarıyla tamamlayarak lisans belgesi alabilirsiniz. 

Ön Lisans ve Lisans Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ön Lisans ve Lisans Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Ön lisans bölümleri iki yıllık olarak düzenlenir. Lisans programları ise 4-6 yıl kadar bir süreyi kapsar. 
  • Lisans bölümlerinde ilk iki yıl teorik bilgiler sunulur. Son iki yılda ise uygulama ve teknik bilgiler verilir. Ön lisans bölümlerinde ise uygulama ve teknik bilgilerle öğrenciler iş yaşamına hazır hale getirilir. Kalifiye eleman yetiştirmek için ön lisans programları idealdir. 
  • Ön lisans mezunu öğrenciler, askerlik görevini uzun dönem olarak yapar. Lisans diplomasına sahip öğrenciler ise kısa dönem askerlik yapabilir veya uzun dönem tercih ederse kıdemli asker olduğu için maaş alabilir.
  • Ön lisans bölümünde okuyan öğrenciler, burs ve kredi başvurularında dezavantajlı görülür. Lisans okuyan ve farklı şehirde eğitim alan öğrencilerin bu başvurularda öne çıkma şansı daha yüksektir.
  • Ön lisans öğrencileri DGS’den yeterli puanı alarak lisans eğitimine geçiş yapabilir. Lisans mezunları ise akademik yaşamda ilerlemek için tezli veya tezsiz yüksek lisans programlarına başvurabilir.
  • Ön lisans programları iki yıllık olduğu için ilk yılın sonunda veya okul bitiminde staj yapması zorunludur. Lisans öğrencileri ise son iki yıl içinde staj yaparak mezun olabilir. Üniversite eğitiminde staj yapmak mezuniyet için önem taşır. Teorik bilgilerin pratiğe aktarılmasını sağlayan staj, öğrencileri iş yaşamına hazırlar.
  • Ön lisans eğitimi sonundan ön lisans diploması verilir. Lisans programlarından başarıyla mezun olan öğrencilere ise lisans diploması takdim edilir. Diplomaların üzerinde bu ibareler yer alır.

Açık Öğretimde Ön Lisans Okunabilir mi?

Açık öğretim veren üniversitelerde ön lisans bölümleri okunabilir. İkinci üniversite kapsamında farklı bir eğitime devam eden öğrenciler açık öğretimde yer alan ön lisans bölümlerine başvuru yapabilir. Açık öğretim sisteminde canlı dersler, çevrim içi sınavlar, yazılı ve görsel ders kaynakları yer alır. Bazı üniversite eğitim politikalarında yer alan kurallara göre açık öğretim programlarında bile ders katılım zorunluluğu bulunur.

Üniversite sınavında gösterdiğiniz başarıya ve aldığınız puana göre tercih yapabilirsiniz. Ön lisans bölümlerine yerleştikten sonra akademik yaşamda devam etmek için DGS’ye hazırlanmanız ve lisans programlarına geçiş yapmanız önemlidir. Akademik kariyer düşünen öğrenciler lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisans ve doktora programlarına başvuru yapabilir. Mesleki bir eğitim almak, iş yaşamına daha hızlı atılmak, az masrafla üniversite eğitimi tamamlamak için ön lisans bölümlerini tercih edebilirsiniz. Ön lisans sağlık bölümleri, günümüzün trend meslekleri arasında yer alan pozisyonlar sunduğu için öğrenciler tarafından sık tercih edilir. Siz de kendi geleceğiniz için severek yapabileceğiniz meslekleri değerlendirebilirsiniz. Başarılı bir kariyer için tercih edilen bölümün kriterlerini yeterli seviyede karşılamanız gerekir. 

Benzer İçerikler