Çoğu akıllı telefon, NFC olarak bilinen Yakın Alan İletişimi teknolojisi donanımına sahiptir. Açılımı Near Field Communication olan “NFC nedir?” sorusunu kısaca, yakınlık tabanlı bir kablosuz iletişim standardı olarak cevaplamak mümkündür. Samsung Pay veya Google Pay gibi bir mobil ödeme uygulaması kullandıysanız, NFC'nin nasıl çalıştığını biliyor olabilirsiniz. “Telefonda NFC nedir, ne işe yarar?” sorusu “Hızlı ve enerji tasarruflu bir bağlantı teknolojisidir.” şeklinde cevaplanabilir. Bu kısa mesafeli kablosuz bağlantı, küçük veri yüklerini NFC etiketiyle Android bir cihazla veya iki Android cihaz arasında paylaşmanıza olanak tanır.
Bir NFC bağlantı başlatmak için genellikle dört santimetre veya daha yakın bir mesafe gerekir. NFC, tablet, telefon gibi cihazların yakın mesafedeki cihazlarla etkileşime girmesini sağlayan bir sistemdir (1). Telefonların yanı sıra oyun konsolları hoparlörler veya kulaklıklarda bulunabilir. Diğer kablosuz bağlantılardan farklı olarak, NFC etkileşimi son derece kısa bir menzille sınırlıdır. Wi-Fi veya mobil veriye ihtiyaç duymadan kullanılabilen NFC bağlantının kurulabilmesi için cihazların birbirine yakın ve uyumlu olması yeterlidir.
NFC, kısa menzili nedeniyle sınırlı bir işleve sahip gibi görünse de, giderek genişleyen uygulama alanlarıyla gündelik hayatı kolaylaştıran, kullanışlı bir özelliktir. NFC bağlantı kullanarak, fotoğrafları, belgeleri, konumları iki cihaz arasında aktarma; uyumlu cihazlarla temassız ödeme yapma; uygulamaları farklı bir cihazda açma; telefon numarası alma ve gönderme gibi işlemler yapabilirsiniz.
İçindekiler
NFC Nedir, Nasıl Çalışır?
Yüz metreye kadar mesafelerde veri iletişimi yapabilen Bluetooth ve WLAN bağlantılarının aksine, NFC yakın alan iletişimi, verileri yaklaşık dört santimetreden fazla olmayan kısa mesafelerde iletebilir. Yalnızca kısa mesafelerde etkili olması, “NFC nedir, ne i̇şe yarar?” sorusunu akla getirebilir. İki cihazı hızlı şekilde birbirine bağlayabilen NFC bağlantı, Bluetooth ve WLAN'a ek olarak sıklıkla kullanılır. Bunun en önemli nedeni, NFC'nin Bluetooth cihazlarını eşleştirme veya bir Wi-Fi şifresi girme ihtiyacının yerini alarak bir tür anahtar işlevi görmesidir. Bu bağlamda NFC'nin önemli bir diğer avantajı, Bluetooth'un eşleştirmeyi tamamlaması için gereken sürenin yalnızca onda biri kadar kısa sürede bağlantı kurma yeteneğidir (1).
Temelde yeni bir teknoloji olarak görülmeyen NFC sistemi, manyetik alan indüksiyonunu kullanan RFID (Radio Frequency Identification) teknolojisi temelinde çalışır. Yuvarlanmış bir antenle birlikte çalışan spiral NFC çipi, endüktif kuplaj yoluyla kablosuz veri iletişimi için kullanılan bir elektromanyetik alan oluşturur. Bu veriler genellikle telefon numaralarını, bağlantıları, kişileri ve erişim verilerini içerir. Verileri alan cihaza erişim verilir ve verilerle ne yapması gerektiği konusunda arama yapma, web sayfası açma, veri depolama veya veri bağlantısı kurma gibi talimatlar alır. 13.56 MHz'de çalışan NFC bağlantı, 424 kbps maksimum veri aktarım hızına sahiptir (2).
NFC Ne İşe Yarar? Telefonda NFC Özelliği Nedir?
NFC teknolojisinin popüler kullanım biçimleri şöyle özetlenebilir (3):
- Temassız ödeme: NFC sıklıkla temassız ödeme için kullanılır. Akıllı telefonların yanı sıra giderek daha fazla banka ve kredi kartları NFC teknolojisine sahiptir. “Temassız NFC nedir, nasıl gerçekleşir?” sorusu yapılandırmanın ardından ödeme sırasında akıllı telefonu veya giyilebilir cihazı kart okuyucuya yaklaştırmanın yeterli olduğu şeklinde cevaplanabilir.
- Hızlı eşleştirme: Kulaklıkta NFC bağlantı, kulaklıkla daha hızlı bir eşleştirme sağlar. Bluetooth güvenilir, uzun menzilli bir bağlantı sunarken, en hızlı eşleştirmeyi NFC gerçekleştirir. Basit bir dokunuşla iki Bluetooth cihazı arasında anında eşleştirme işlemini tamamlayabilirsiniz.
- Toplu taşıma erişimi: Dünyanın birçok şehrinde, toplu taşımadaki yolcular özel temas noktalarında NFC tabanlı kartlarla ödeme yapabilir. İstanbulkart NFC çipi de yolcular için erişim kontrol mekanizması işlevi görür.
- Akış içeriği paylaşımı: Kullanıcılar, NFC kullanan cihazlar arasında bağlantıların ve iletişim bilgilerinin yanı sıra veri alışverişi yapabilir. Televizyonlar, kameralar ve müzik sistemleri NFC özellikli hale getirildiğinde, akıllı telefon ekranı TV ekranına yansıtılabilir ve fotoğraflar dijital kameradan akıllı telefona aktarılabilir.
- Oyun konsolları: Nintendo gibi bazı firmalar, fiziksel oyuncak aparatlarını video oyunlarına bağlamak için NFC’den yararlanır. Gömülü bir NFC çipi içeren herhangi bir figür, oyun konsolunun yanına getirildiğinde bazı özellikler otomatik olarak aktif hale geçer.
- Akıllı Ev Uygulamaları: Hem Android hem iOS'taki uygulamaların cihaz kontrolü için NFC etiketleri yapılandırmasına izin verdiğini ortaya koyan Home Assistant ve Apple’s HomeKit NFC desteği özelliği akıllı ev uygulamalarının hayatımıza girmesini sağlamıştır. Kullanıcılar, fiziksel bir anahtar kullanmadan NFC özellikli cihazlarla ev kapılarının kilidini veya kapıları açabilir.
NFC Bağlantı Teknolojisinin Avantajları
NFC'nin en avantajlı yönlerinden biri, bağlantı kurma süresinin neredeyse bir saniyeden kısa ve bağlantı kurmanın kolay olmasıdır. NFC ile veri aktarımı sırasında kablolu bağlantıya gerek olmadığı gibi teknoloji, iki cihaz arasında iletişim kurmanın kullanışlı ve basit bir yolunu oluşturur. Uyumlu cihazlar arasında temassız ödeme yapılabilen sistemler sunan NFC ile aynı zamanda resim ve müzik verileri de dahil olmak üzere birçok veri paylaşılabilir.
Hızlı kullanım kolaylığı sunan NFC bağlantı ödeme yöntemi olarak işlemi, nakit veya banka kartlarından daha hızlı gerçekleştirir. Tek bir dokunuşla veya NFC destekli cihazın okuyucuya yaklaştırılmasıyla işlem anında tamamlanır.
Kullanım kolaylıklarının yanı sıra NFC sistemleri, desteklendiği birçok alan sayesinde çok yönlüdür. NFC işlemlerinin çoğu pasif modda, bir NFC kartında veya giyilebilir bir cihazda ek bir güç kaynağı kullanımı gerekmeden gerçekleşebilir.
Enerji verimli bir sistem olan NFC özelliği, tüketici cihazlarında pil ömrü açısından oldukça önemli düşük güç tüketimi seviyesine sahiptir. Uzaktan bağlantı kurulamaması NFC'nin güvenilirliğini artıran bir özelliğidir. Gerekmediğinde cihazlardaki NFC özelliği kapalı tutulabilir (4).
Kaynakça
https://developer.android.com (1)
https://www.researchgate.net (2)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov (3)