Lise eğitiminin tamamlanmasıyla birlikte öğrenciler geleceklerini yönlendirmek için çeşitli sınavlara girerler. Bu sınavlarda aldıkları sonuçlara göre 2 ya da 4 yıllık bir üniversite okumayı seçebilir ve MSÜ gibi mezuniyet sonrası iş garantisi olan alanlara yönelebilirler. Peki, MSÜ nedir? Kimler MSÜ sınavına girebilir?
İçindekiler
MSÜ Nedir?
MSÜ açılımı Milli Savunma Üniversitesi’dir. Bu okula, 12 yıllık eğitimlerini tamamlayan öğrenciler girebilir. MSÜ sınavı sonrasında alacağınız sonuca göre MSÜ’de ön lisans ya da lisans eğitimi alma imkanına sahip olabilirsiniz.
MSÜ sınavları, her sene sınav takvimi açıklandığında duyurulur. Genellikle üniversite sınavından birkaç ay önce gerçekleştirilir. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınav YKS seviyesine oldukça yakın olduğundan pek çok öğrenci için üniversite sınavının simülasyonu olarak kabul edilir.
Sınavdan birkaç hafta önce sınav yerleri açıklanır. Öğrenciler kendi tercih ettikleri sınav merkezleri olmak şartıyla otomatik olarak belirlenen okullarda sınava girerler.
Milli Savunma Üniversitesine ait meslek yüksek ve harp okulları ile enstitüler Yalova, Balıkesir, İstanbul ve Ankara’da bulunur. Yapılan değişiklikler sonrasında Harp Okulları artık doğrudan kuvvet komutanlıklarına bağlı değildir. Bu nedenle eğitimler de sivil personeller tarafından gerçekleştirilir. Hava, Kara, Deniz ve Bando Meslek Yüksek Okullarında 2 yıllık ön lisans eğitimi verilir. Öğrenciler astsubay olarak mezun olur. Harp okulları ve enstitülerin eğitim süreleri ise 4 yıldır.
MSÜ Sınavına Kimler Girebilir?
Milli Güvenlik Üniversitesinin sınavına yalnızca Türkiye vatandaşlarının başvuru yapması mümkündür. Sonradan Türk vatandaşı olanların sınava başvurması ve girmesi mümkün değildir.
MSÜ yaş şartı ise astsubaylık ve subaylık için farklıdır. Astsubay okullarını tercih edecek öğrencilerin erkek ve maksimum 21 yaşında olması gerekmektedir. Harp okullarının yaş sınırı ise; en fazla 20 olarak belirlenmiştir. Kız öğrencilerin astsubay okullarına başvurması mümkün değildir. Yalnızca Harp Okullarında kadın kontenjanı bulunur.
Milli Savunma Üniversitesinde okuyabilmek için boy-kilo şartı bulunur. Ancak bu şart, sınava giriş için geçerli değildir. Herhangi bir fiziksel standart aranmadan herkesin sınava girmesi mümkündür. Mülakat adı da verilen ikinci değerlendirme sürecinde boy-kilo oranına bakılır.
11. Sınıf öğrenciler, henüz mezun olmadıklarından başvuru yapmaları mümkün değildir. Öğrencilerin sınava başvurabilmesi için 12. Sınıfta ya da mezun olmaları gereklidir. Kayıt sürecinden önce öğrencinin kesin mezuniyet belgesi almış olması gereklidir. Öğrencinin alttan dersinin bulunması ve bu nedenle diplomasını alamaması durumunda okula kayıt yaptırma şansı yoktur.
MSÜ Sınavı Giriş Şartları 2022
MSÜ’ye girebilmek için YKS taban puanını geçmiş olmanız gereklidir. MSÜ sınavında almanız gereken puan ise; cinsiyetiniz, tercih edeceğiniz bölüm gibi etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca şehit ve gazi çocukları için ekstra kontenjan da ayrılmıştır.
MSÜ sonuçları açıklandıktan sonra tercih süreci başlayacaktır. Puanınızı göz önünde bulundurarak dilediğiniz bölümleri tercih listenize ekleyebilirsiniz. Unutmamanız gereken nokta ise bu puanlarının birer taban puan olduğu ve yalnızca mülakatlara çağırmanızı sağladığıdır.
Tercih sonuçları açıklandıktan sonra mülakatların tarihi ve sınav merkezi belirlenir. Bu aşamada öncelikle sağlık kontrolleri gerçekleştirilir. Millî Savunma Bakanlığı tarafından hastaneye sevk edilirsiniz ve askerlik yapmanıza engel olacak bir sağlık sorununuz olup olmadığı incelenir. Sağlık kontrolleri sırasında boy-kilo oranına da bakılır. Erkek adayların en az 165 cm, kadın adayların ise; 160 cm boyunda olmaları beklenir.
Sağlık şartlarını karşılayan adaylar çeşitli fiziksel testler ve mülakatlardan geçirildikten sonra MSÜ’ye kabul edilip edilmedikleri açıklanır.
MSÜ Sınavı için Gerekenler
Milli Savunma Üniversitesinin sınavına giriş için ihtiyaç duyulan şartlar her sene sınav öncesinde ÖSYM’nin internet sitesinde açıklanır. Genellikle şartlarda bir değişiklik olmaz.
Sınav başvurusunu çevrim içi olarak yapabilirsiniz. Bunun için giriş bilgilerinizin olması gereklidir. Şifrenizi ya da kullanıcı bilgilerinizi bilmiyorsanız ÖSYM başvuru merkezi olarak kabul edilen ortaöğretim okullarından birisini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca 12. Sınıf öğrencileri için okudukları okullardan da destek sağlanır.
Sınav kaydınızı gerçekleştirdikten sonra anlaşmalı bankalara sınav ücretini ödemeniz gereklidir. Ödemeyi yaptığınızda kaydınız otomatik olarak aktif olarak görülür. Yaşanabilecek herhangi bir soruna karşı banka dekontunu da saklamanızda fayda vardır.
Sınav öncesinde öğrencilerin sınav merkezleri açıklanır. Belirtilen saatte sınav merkezinde olmanız gereklidir. Sınava geç kalmanız durumunda sınav salonuna alınmazsınız.
MSÜ Ne İşe Yarar?
Milli Savunma Üniversitesinden mezun olunca astsubay ya da subay olarak görev yapılır. Eğitim süreci boyunca askeri eğitimin yanı sıra lisans ve ön lisans bölümlerinde okutulan diğer dersleri de görürsünüz. Bu nedenle mezuniyet esnasında iki adet diploma alınır. Bunlardan birisi askeri yeterliliğinizi gösteren belgedir. Diğeri ise; aldığınız eğitime bağlı olarak verilen ön lisans ya da lisans diplomasıdır.
MSÜ diploması, özel kurumlar ve devlet kurumlarında da geçerli kabul edilir. Bu sayede sağlık sorunları ya da kişisel tercihleriniz nedeniyle askerlik görevine devam etmek istemediğiniz takdirde diplomanızı kullanarak ikinci mesleğinizi icra edebilirsiniz.
Milli Savunma Üniversitesi Sınavı
MSÜ sınavına girmek isteyen öğrencilerin aynı zamanda YKS’ye de girmeleri gereklidir. Eğer 2 yıllık bir meslek yüksek okulunda okumak istiyorsanız yalnızca TYT’ye girmeniz ve MSÜ puan barajını geçmeniz yeterli olacaktır. Ancak 4 yıllık harp okulları ve enstitüler için AYT’ye de girmeniz gereklidir.
MSÜ sınavında karşınıza toplam 120 soru çıkar. Bu 120 soruyu, 135 dakika içerisinde tamamlamanız beklenir. 4 farklı bölüm bulunmakla birlikte bölümler için verilen zaman ortaktır. Size verilen sürede tüm soruları çözebilir ya da yalnızca dilediğiniz bölümlerin soruları için zaman ayırabilirsiniz.
- Sınavda 40 adet Türkçe sorusu çıkar. Türkçe sorularının dağılımına baktığınızda TYT Türkçe ile oldukça benzer olduğunu görebilirsiniz. Ağırlıklı olarak okuduğunuzu anlamaya dayalı sorular bulunur. Sınav sorularının önemli bir kısmı kelimede ve cümlede anlam ve paragraf sorularından çıkar. Ekstra olarak dil bilgisi, noktalama ve yazım işaretleri ile anlatım bozuklukları konularından da soru çıkabilir. MSÜ Türkçe sorularını çözebilmek için mümkün oldukça çok kitap okumaya ve Türkçe bölüm denemesi çözmeye özen gösterebilirsiniz. Bu tarz sınavlara hazırlanırken anlayarak hızlı okuma yeteneğinizi geliştirmeniz de oldukça önemlidir. Bunu yapabilmek için çevrim içi hizmet veren hızlı okuma kursı HızlıGo’dan destek alabilirsiniz. Günde 20 dakika ayırarak anlayarak okuma hızını 2 katına kadar artırabilir ve sınavda daha çok soru çözmeye vakit ayırabilirsiniz.
- MSÜ matematik bölümünde toplam 40 adet soru bulunur. Bu soruların 30 tanesi matematik konularından, 10 tanesi ise; geometri konularındandır. Matematik soruları da TYT ile oldukça benzerdir. Temel kavramlar, sayılar, çarpanlara ayırma, denklem çözme ve problemler en çok soru çıkan konuların başında yer alır. Ayrıca parabol konusu, TYT matematikte bulunmamasına rağmen MSÜ sınavında sorulabilir.
- MSÜ sosyal bilimler bölümünde coğrafya, tarih, din kültürü ve felsefe için 5’er soru yer almaktadır. Soruların önemli bir kısmı için temel bilgilerinizin bulunması yeterlidir. Ekstra olarak bol bol soru çözerek soruları yorumlayarak çözmeyi öğrenmiş olursunuz.
- Fen bilimleri bölümünde toplam 20 adet soru bulunur. Bu sorulardan 7, 7 ve 6 olacak şekilde fizik, kimya, biyoloji derslerini kapsar. TYT fen bilgisi soruları ile son derece yakın olup daha çok yorum ağırlıklı sorular çıkar.
MSÜ sınavında taban puan 100, tavan puan ise; 500 olarak kabul edilir. Sayısal, eşit ağırlık, sözel ve GN (genel) puanları hesaplanır. Tercih edilecek olan okula göre istenen puan türü farklılık gösterebilir. Puan türüne göre her derse ait sorunun genel puana etkisi değişiklik gösterir. Sınava çalışma sürecinizde hedeflediğiniz okulun puan türünü öğrenerek çalışma sürecinizi bu doğrultuda düzenleyebilirsiniz.