Mineral Nedir? Neden Minerallere İhtiyacımız Vardır?

Mineral Nedir? Neden Minerallere İhtiyacımız Vardır?

  • 02.09.2022

Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için minerallerin birçok farklı görevi olduğunu biliyor muydun? Organların ve sistemlerin çalışmasına ek olarak mineraller hormon üretiminde de oldukça etkilidir. Vücudumuzun yeterli miktarda mineral alması için çeşitli besin kaynaklarına ihtiyaç duyarız. Peki mineral nedir ve ne işe yarar?

Sağlıklı bir bünye için gerekli olan mineraller neredeyse tüm organların çalışmasına yardımcı olur. Mineral çeşitleri farklı organlar ve sistemler için gereklidir. Bununla birlikte her kişinin alması gereken mineral miktarı fiziksel özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hangi mineralin ne işe yaradığını ve özelliklerinin ne olduğunu bilirsen beslenme düzeninde minerallere daha kolay yer açabilirsin. Peki minerallerin işlevi nedir ve niçin minerallere ihtiyacımız vardır?

Mineral Nedir?

Doğal yoldan ortaya çıkan element veya kimyasal bileşiklere mineral denir. Minerallerin büyük bir bölümü jeolojik süreçler sonucu meydana gelmiştir. Vücudumuzun içerisinde de bulunan mineraller yaşamın devamlılığı için olmazsa olmazlardandır. Aynı zamanda gıdaların içinde de mineral mevcuttur. Zihinsel ve fiziksel açıdan ihtiyaç duyduğumuz mineralleri besin kaynaklarından alırız. Peki mineraller neden bizim için bu kadar önemlidir?

Neden Minerallere İhtiyaç Duyarız?

Neden Minerallere İhtiyaç Duyarız?

Mineraller, vitamin ve proteinler gibi insan vücudunun sağlıklı bir şekilde gelişmesini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler. Vücudumuz minerallere kemik, kas, beyin ve kalp gibi organların düzenli şekilde çalışması için ihtiyaç duyar. Birçok görevde kullanılan mineraller enzimlerin salgılanmasına da yardımcı olur. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarını mineral alacak şekilde düzenlememiz gerekir. Dengeli ve düzenli beslenme vücudun işleyişine yardımcı olurken, bir yandan da sağlık problemlerine karşı koruma sağlar. Minerallerin farklı işlevleri bulunduğundan bir tanesinin bile eksikliğine bağlı olarak sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Aynı zamanda minerallerin rahatça emilebilmesi için yeterli miktarda su tüketmek de gerekir.

Hangi Mineral Ne İşe Yarar?

Hangi Mineral Ne İşe Yarar?

Mineralin ne olduğundan ve görevlerinden kısaca bahsettikten sonra hangi mineralin ne işe yaradığını inceleyebiliriz. Bazı mineraller ve işlevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kalsiyum: Kalsiyumun büyük bir bölümü kemik ve dişlerin güçlü olması için kulanılır. Ayrıca organların çalışması için salgılanan hormon ve enzimlerde yer alır.
  • Demir: Oksijenin vücuda taşınmasını sağlayan hemoglobinlerin önemli bir parçasıdır. Hücre üretimi ve gelişimine yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • İyot: İyot minerali tiroit hormonlarının çalışmasını destekleyerek metabolizmayı kontrol altında tutmayı sağlar.
  • Magnezyum: Kan basıncı, sinir sistemi, kas yapısı gibi birçok alanda işleve sahiptir.
  • Potasyum: Sindirim sistemi, kas ve sinir hücrelerinin düzenli biçimde çalışmasını destekler. Kalp ritmini ve basıncı kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
  • Sodyum: Sinir ve kas sisteminin işlevselliği için oldukça önemlidir. Vücuttaki sıvı dengesinin korunmasında da rol oynar.

Vücudumuzun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu mineraller yeterli miktarda tüketilmelidir. Beslenme düzenini oluşturulurken mineral bakımından zengin içeriklere yer vererek vücudunun ihtiyaç duyduğu mineral karşılanabilir.

Benzer İçerikler