Mezuna Kalmak Nedir? Mezuna Kalmak Mantıklı mı?

Mezuna Kalmak Nedir? Mezuna Kalmak Mantıklı mı?

  • 13.09.2024

Üniversite sınavından beklediğiniz puanı alamadığınız için yeni planlar yapmaya temkinli misiniz? Yeni bir eğitim dönemine başlama fikri sizi heyecanlandırmıyor mu? Bunun yerine okula ara verip mezuna kalarak kariyer planlarınıza yönelik eğitimler almaya, önemli gördüğünüz bir amaç için gönüllü olmaya veya gelecekteki eğitim hayatınıza yatırım olarak gördüğünüz bir kursta öğrenim görmeye ne dersiniz? Mezuna kalarak tüm bu planlarınızı gerçekleştirebilir veya yükseköğretim hedefleriniz için çalışmaya devam edebilirsiniz. Amacınız ne olursa olsun mezuna kalma fikri hakkında endişeleriniz varsa size yol göstermesini umduğumuz bu yazımızda “Mezuna kalmak nedir?”, “Mezuna kalmak mantıklı mı?” gibi soruların tümüne cevap bulabilirsiniz. Yazımızın devamını okuyarak bu fikrin size uygun olup olmadığını analitik bir şekilde değerlendirebilirsiniz. 

Mezuna Kalmak Ne Demek?

Mezuna kalmak, kişinin pratik, profesyonel ve kişisel farkındalığını derinleştirmek için genellikle liseden sonra ve kariyer öncesi dönemi kapsayan deneysel öğrenme yılı olarak tanımlanabilir. Ara yıl veya mezun kalma olarak bilinen sınav öncesi veya sonrasındaki boşluk dönemi, genellikle öğrencinin hedeflediği bölüm için üniversite sınavından istediği puanı alamadığı durumlarda, seyahat durumlarında veya kişisel gelişim etkinliklerine katılma amaçlı eğitim dönemine bir yıl veya daha fazla süre verilen aradır. Bu süre zarfında öğrenciler çeşitli dönemsel özel eğitim programları, yeni bir çalışma düzenine yönelik yapılacak rehberlik programları veya meslek eğitim organizasyonlarına katılabilir. Bu eğitim programlarında kişi yeni bir çalışma planı, üniversite eğitimine yönelik destek çalışmaları veya rehberlik programlarıyla desteklenen TYT/AYT sınavlarına hazırlık yapabilir. Mezuna kalmanın temel amacı öğrencinin kendini anlama, dünya görüşünü genişletme, akademik deneyimler için yeni çalışma ve hazırlanma yöntemleri geliştirme ve uygulama gibi ortak ihtiyaçları üzerine kurulur. Mezuna kalınan yıl boyunca öğrenciler üniversiteye başlamadan hemen önce deneyim ve olgunluklarını artırabilecekleri farklı alanları keşfedebilir ve bunlar üzerine yoğunlaşma şansı elde edebilir. Bu dönemin amacı kişiye takip etmek istediği yol hakkında bilinçli bir seçim yapması için gerekli zamanı ve akademik yetkinliği vermesidir. 

Mezuna Kalmak Mantıklı mı?

Mezuna Kalmak Mantıklı mı?

Lise eğitiminiz sona erdiğinde verilecek kritik kararlardan birisi de doğrudan üniversiteye gitmeniz mi yoksa mezuna kalmanız mı gerektiğidir. Lise derecenizi elde ettikten sonra yeni bir eğitim dönemine girmeden önce mezuna kalmanızın yeni eğitim hayatınızı ve seçimlerinizi etkileyecek önemli birkaç nedeni olabilir. Bu dönem farklı eğitim fırsatlarını değerlendirme ve alanınızla ilgili programları takip etme yolunda atacağınız ilk adım olabilir. Bu süre içerisinde acele etmeden ne yapmak istediğinizi anlamak için daha fazla zamana sahip olabilir ve kariyer planlarınızı tekrar gözden geçirebilirsiniz. Bağımsızlığa atacağınız bu ilk adıma dingin bir zihin ve destek alınarak oluşturulan doğru kariyer planlarıyla başlamak üniversite tercihlerinizin daha yerinde olabileceği ve puanlarınızın daha yüksek seyredeceği bir döneme girmenize yardımcı olabilir. Mezuna kaldığınız dönem boyunca kariyer hedeflerinizi gözden geçirebilir, kendinize yeni bir rota çizebilir ve bu doğrultuda öğrenim becerilerinizi geliştirebilirsiniz. 

Mezuna Kalmak Ne Kaybettirir?

Üniversite öncesinde eğitime verilecek aranın süresi ve amacı kişiye göre değişkenlik gösterir. Bazı öğrenciler yeni eğitim dönemine başlamadan önce doğru tercihler yapmak, hedefindeki puana ulaşmak ve bu yolda planlamalar yapmak için mezun kalmayı tercih etse de bu karar herkes için aynı anlama gelmeyebilir. Bazıları bu ara sonunda ders çalışma ivmesini kaybettiğini hissedebilir veya hayatlarının bu aşamasını son derece zorlayıcı bulabilir. Bu durumlar büyük ölçüde 1 sene mezuna kalmak için oluşan beklentiniz ve yapabileceklerinizin kapasitesine bağlıdır. Bu süreç içinde kaybedeceklerinizle ilgili endişeleriniz varsa bunun anlaşılabilir olduğunun farkına varmanız gerekir. Mezuna kalma kararınızı kesinleştirmeden önce olumlu/olumsuz yönleri değerlendirip bu endişelerinizi daha kesin yargılara ve mantıklı kararlara dönüştürebilirsiniz. Mezuna kalma gibi bir planınız varsa şimdiden bu süreci nasıl değerlendirebileceğinizin planını yapmak kaybetme endişenizi ortadan kaldırmanın bir diğer yoludur. 

Mezuna Kalmanın Avantajları

Mezuna Kalmanın Avantajları

Kendine güveni ve bağımsızlığı artırmak

Bu süreç boyunca tanıştığınız insanlarla etkileşim halinde olmak ve ilişkiler kurmak öz güveninizi artırmanın bir yoludur. Artan öz güven sayesinde kariyer planlarınızda bir adım önde olmanız mümkün. Seyahatlerinizi bireysel olarak ayarlamak ve bütçe kontrolü yapmayı öğrenmek, eğitim planlarınızı önceliklerinize göre yapmak bağımsızlığa atacağınız önemli adımlar arasındadır. 

Kültürel farkındalığı artırmak

Bu dönemde seyahat imkanı da bulursanız farklı kültürlerden insanlarla bir arada yaşamak veya çalışmak, dünya görüşünüzü genişletebileceği gibi küresel arkadaş ağınızı artırarak farklı kariyer planları oluşturmanıza da yardımcı olabilir. Farklı kişilerden dinleyeceğiniz iş deneyimleri veya önerilerle planlarınızı daha geniş kapsamlı hale getirebilirsiniz.

Yeni bir zanaat öğrenmek

Denemek istediğiniz fakat bir türlü vakit ayıramadığınız beceri veya hobi alanları varsa bu süre boyunca çalışmalarınızdan kalan boş vakitleri değerlendirmenin keyifli bir yolu olarak yeni deneyimlere vakit ayırabilirsiniz. Zihnin dinlenmesine yardımcı olan bu aktiviteler aynı zamanda ufkunuzun genişlemesini sağlayarak farklı seçenekleri görmenize, mezuna kalmak psikolojisi ile baş etmenize ve bu seçenekleri doğru bir bakış açısıyla değerlendirmenize yardımcı olur.

Dil becerilerini geliştirmek

Günümüz iş kolları küresel ticarete açık hale geldiğinden farklı dilleri konuşabilen kişilere sağlanan istihdam da hızla artış göstermektedir. İngilizce başta olmak üzere farklı dil becerilerine sahip olmak size tahmin ettiğinizden daha fazla alanda kariyer fırsatı sunar. Özellikle seyahat planı yapanlar için uzun dönemli bir yurt dışı deneyimi dil gelişimi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olacaktır.

Doğru bir yükseköğretim planı yapmak

Önünüzdeki 4 yılı lisans eğitimine ayırma konusunda kararsızsanız mezuna kalarak kararlarınızı gözden geçirmek isteyebilirsiniz. 1, 2 veya şartlara göre 3 kez mezuna kalmak veya yeterli bir çalışma için kendinize tanıyacağınız hazırlık süresi ilerleyen dönemler için yapacağınız planları netleştirmenizi sağlayabilir. Bu süre düşünme için kendine tanıdığınız zaman haline dönüşebilir. Mezuna kaldığınız süre boyunca seçeneklerinizi değerlendirebilir, alternatif eğitimlere göz atabilir ve gelecekteki kariyer hayatınıza yeni yollar açabilecek fikirler üretebilirsiniz. 

Bir adım önde olmak

Üniversite eğitimi sonrasında yapacağınız iş başvurularında işverenler tarafından birçok iş başvurusu değerlendirmeye alınır. Rakipleriniz arasında bir adım öne çıkmak için mezuna kaldığınız süre boyunca kendinize tanıyacağınız zaman bir fırsat haline dönüşebilir. Mülakat aşamasında bu süreçte elde ettiğiniz deneyimleri paylaşabilir yaptıklarınıza dair örnekler vererek profilinizi daha nitelikli şekilde sunabilirsiniz.

Mezuna Kalmanın Dezavantajları

Mezuna Kalmanın Dezavantajları

Planları uygulamak zor olabilir

Mezuna kaldığınız yıl için planladığınız şeyleri aktif olarak gerçekleştiremediğiniz takdirde boşluk hissi yaşamanız olasıdır. Bunu önlemek için bu süre boyunca neyi başarmak istediğinizi detaylandıran bir plan oluşturabilir, böylelikle daha düzenli ve hevesli bir şekilde ilerleyebilirsiniz.

Akranlarınla kıyaslamaya neden olabilir

Mezuna kaldığınız yıldan sonra başladığınız ilk yıl sizden yaşça küçük insanlarla aynı sınıfta eğitim almanız gerekebilir. Sınıfta yaş olarak en büyük kişi siz olabilirsiniz. Birçok kişi için bu durum sorun yaratmasa da kurulacak ilişkilerde sorunlar yaşanması da olasıdır. Yine de zamanla artan mezuna kalma sayılarına bakıldığında üniversiteye başlama yaş ortalamalarının gün geçtikçe yükseldiğinden söz edilebilir. 

Dikkat dağınıklığı oluşabilir

Kendinizi bulabileceğiniz heyecan verici yerleri keşfetmek, becerilerinizi geliştirmek ve kendiniz hakkında bir şeyler öğrenmek yerine zamanınızı yalnızca tatil yaparak geçirmeyi seçebilirsiniz. Bu sürecin tadını çıkarmak oldukça normal olsa da amacınız yalnızca kafa dağıtmak ve eğlenmekse bir yıl sonunda sınavdan aldığınız sonuç sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

Performans düşüklüğü yaşanabilir

YKS mezuna kalmak amacıyla ara vermek rutin çalışma ve eğitim hayatınızdan bir kopuşu da beraberinde getirebilir. Aynı tempoda devam etmeyen eğitim hayatına uyum sağlamak verilen ara sonrası daha güç hale gelebilir. Bunu engellemek adına aklınızda üniversiteye başlangıç için bir tarih belirleyebilir, ayrıca mezuna kaldığınız dönemde de evde olduğunuz zamanlarda ne yapacağınıza dair bir plan hazırlayabilirsiniz. 

Tüm avantaj ve dezavantajlarını değerlendirdikten sonra kararınız mezuna kalmak ve YKS’ye bir sene daha hazırlanmak olursa kişisel çalışma planınızı oluşturarak önünüzdeki bir yılı en verimli şekilde değerlendirmek için çevrim içi hizmet veren üniversiteye hazırlık çözümlerinden destek alabilirsiniz. Raunt, eksiklerinizi hızla belirleyip hedeflerinize yönelik size özel çalışma planınızı oluşturmanız için en önemli destekçiniz olabilir. Unutmayın, size özel bir çalışma planı sayesinde mezuna kaldığınız yılı hem kişisel gelişiminiz için vakit ayırarak hem de hedeflediğiniz üniversite için verimli çalışarak değerlendirebilirsiniz

Benzer İçerikler