Mehmet Akif Ersoy'un Hayatı ve Eserleri

Mehmet Akif Ersoy'un Hayatı ve Eserleri

  • 21.11.2024

Şair, düşünür ve bilim insanı olan Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında doğmuş, 1936 yılında da vefat etmiştir. Milli marşımız İstiklal Marşı'nın şairi olan Mehmet Akif Ersoy'un hayatı, İstanbul'da geçmiştir. Yayımlamış olduğu birçok eserinde devlet meselelerine değinmiş ve Türkiye'nin nasıl daha iyi olabileceği üzerine düşüncelerine yer vermiştir (1).

Mehmet Akif Bey olarak hitap edilen Türk şairinin edebiyatımıza katkısı oldukça büyüktür. Memurluk ve çeşitli görevlerde çalışan Mehmet Akif Bey, pek çok Türk dergisinde, eserlerini yayımlamıştır. En önemli ve bilinen eseri olan İstiklal Marşı'nı ise toplamda 10 kıta şeklinde oluşturmuştur (1).

Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

Mehmet Akif Ersoy eserleri çok sayıda dergide yayınlanmıştır ve bu sayede şair Türk edebiyatı tarihinde ün kazanmıştır. Farsça, Fransızca ve Arapça dillerine hâkim olan Mehmet Akif Bey; inançsızlık, günlük ekonomik sıkıntılar, milli değerler, cehalet konularında eserler vermiştir. Mezuniyetten sonra çeşitli kurumlarda memuriyet yapmıştır. Memurluk hizmeti dışında ise şiir ve çeşitli kategoride edebi eserler yazmıştır. Edebiyata olan tutkusu onu edebiyat öğretmenliği yapmaya teşvik etmiştir. Mehmet Akif Ersoy hakkında çok sayıda biyografik kitap çıkarılmıştır. Özellikle Türkçe ve Türk Edebiyatı derslerinde Ersoy'un eserlerine ve edebi kişiliğine değinilmektedir (2).

Mehmet Akif Ersoy Eserleri Nelerdir?

Mehmet Akif Ersoy Eserleri Nelerdir?

Mehmet Akif Ersoy'un en önemli eserleri ciltlenerek bir araya getirilmiş ve yayımlanmıştır. Genellikle şiir alanında eserler veren Mehmet Akif Ersoy, tercüme ve dönem yazılarında da kitaplar oluşturmuştur. Mehmet Akif Ersoy hayatı ve eserleri aşağıda sıralanmaktadır:

SAFAHAT: Mehmet Akif Ersoy'un tüm şiirlerini bir arada bulundurduğu bir şiir külliyatıdır. Safahat'in içerisinde yedi kitaplık şiirler bulunur. Toplamda 11.240 mısralık 108 şiirden oluşur. Safahat'in bölümleri ise aşağıda sıralanmıştır.

 

• Süleymaniye Kürsüsünde: Bu şiir külliyatının içerisinde 1002 mısradan oluşan şiirler bulunmaktadır.

• Fatih Kürsüsünde: Bu eser, bir adet şiirden oluşmaktadır. İki farklı baskıya sahip olan eser, toplamda 1692 mısradan meydana gelir.

• Hakkın Sesleri: Şiir külliyatından oluşan bu eser içerisinde 10 farklı şiir bulundurur. Toplamda 482 mısradan oluşan Hakkın Sesleri adlı kitap, üç farklı tarihte baskılanmıştır.

• Hatıralar: Eserde toplamda 10 adet şiir bulunur. Bu şiirlerin toplam mısra sayısı ise 1314 adettir.

• Asım: Yaklaşık olarak 2292 mısradan oluşan şiir külliyatının içerisinde sadece bir adet eser bulunur. Bu şiir kitabının tarihte iki farklı baskısı bulunur.

• Gölgeler: Yalnızca 1933 yılında baskıya giden Gölgeler adlı eser, bir adet şiirden oluşur. Bu şiirin mısra sayısı ise 1314 adetten oluşmaktadır.

Mehmet Akif Ersoy'un şiir külliyatlarında birden fazla şiir bulunmaktadır. Bu şiirler; Çanakkale Şehitlerine, Zulmü Alkışlayamam, Bir Gece, İstiklal Marşı, Birlik, Ye's, Ah O Din Nerde, Cenk Şarkısı, Canan Yurdu, Çocuklara, Bülbül, Hüsran, Ordunun Duası Ahiret Yolu, Bayram, Haya Sıyrılmış İnmiş, Kıssadan Hisse, Durmayalım, Duygusuz Olmak, Birlik Bağı, Fatih Camii, Ahlakımız Yükselmedi ve Eser şeklinde sıralanmaktadır.

Kaynaklar:

https://dergipark.org.tr   (1)

https://dergipark.org.tr   (2)

Benzer İçerikler