İyi bir üniversitenin kapılarını çoğu zaman iyi bir lise eğitimi açıyor. Bu nedenle çoğu ortaokul öğrencisi ve velileri için LGS büyük önem taşıyor. Sen de hayalindeki liseye gitmek istiyorsan LGS’ye nasıl hazırlanman gerektiğini merak ediyor olabilirsin.
LGS hazırlık döneminde öncelikle stresini kontrol altında tutman, zamanı iyi yönetmeyi öğrenmen, beslenmene ve uyku düzenine dikkat etmen bu süreci daha rahat geçirmene yardımcı olacaktır. LGS’ye hazırlık sürecinde nelere dikkat etmen gerektiğine gel birlikte bakalım.
İçindekiler
LGS Nedir?

Liselere Geçiş Sistemi olarak bilinen LGS, zorunlu bir sınav olmayıp, öğrencilerin fen lisesi, sosyal bilimler lisesi gibi bazı üst düzey liselere yerleşimine imkan veren bir sınav türüdür. Bu sınavda başarılı olarak üst düzey bir lisede eğitim almak isteyen öğrenciler, LGS’ye hazırlık sürecini verimli geçirmek için bazı önerilere ihtiyaç duyabilir.
LGS’ye Nasıl Çalışılmalı?
Kişisel çalışma programı hazırla ve ona uymaya gayret et
“LGS’ye nasıl çalışılır?” sorusunun ilk ve en önemli cevabı kişisel çalışma planını oluşturmak ve düzenli çalışmaktır. Önündeki kısıtlı zamanı verimli değerlendirmek için önce eksiklerini belirleyip, ardından bu eksiklerini giderebileceğin kişisel çalışma planını oluşturmanda fayda var. Bunu yapmak için LGS online hazırlık çözümü olan Vitamin LGS’den destek alabilirsin. Vitamin LGS hem eksiklerini belirleyip onları tamamlamanda hem de sınavda çıkacak soruları çözebilmen için gereken üst düzey becerileri kazanmanda en önemli destekçin olacaktır. Destek alarak kişisel çalışma programını hazırladıktan sana ona uymaya özen göstermelisin. Sınavda başarılı olan öğrencilerin çoğunluğu, sınav gününe kadar sistemli ve planlı bir şekilde çalışıp test çözerler.
Düzenli çalışabilmek için, kendine uygun bir ortam hazırlayarak işe başlayabilirsin. Çalışma ortamın, sessiz ve dikkatini dağıtmayacak şekilde oluşturulmuş olmalıdır. Evde bu imkanı sağlayamıyorsan, çalışmak için kütüphaneleri de tercih edebilirsin.
Ezberlemeye çalışma
LGS için hazırlanırken, çalışman ve öğrenmen gereken pek çok farklı konu olacaktır. Bu konuların her birindeki bilgileri ezberleyerek ilerleme yöntemini tercih etmemeni öneririz. Ezbere dayalı öğrenme bilgilerin kalıcılığı açısından geçerli bir yöntem değildir. Bunun yerine kavramsal öğrenme yöntemlerini kullanan kaynaklardan destek alarak kalıcı öğrenme sağlayabilirsin. Bu sınav; öğrencilerin mantık yürütmesini, yorum yapmasını ve olayları neden - sonuç ilişkisi içinde anlamlandırma yeteneğini ölçmektedir. Bu nedenle ezberlemeye çalışmak yerine, mantıksal bir çerçeveye oturtarak öğrenmeye odaklanman seni sonuca götürecektir.
Test çözmeyi ihmal etme
Çalıştığın her konunun ardından o konu ile ilgili soru çözmek, hem o konuya ne kadar hakim olduğun konusunda sana fikir verir hem öğrendiğin bilgileri pekiştirmeni sağlar hem de soru tiplerine alışma sürecini hızlandırır.
Belli aralıklarla tekrar yap
Belli aralıklarla çalıştığın eski konuları tekrarlamak, unutma olasılığını en aza indirir. Özet çıkararak ders çalışıyorsan, zaman zaman bu özetleri okuyup tekrar yapabilirsin. Eski konulara ait testler çözerek de bilgilerini pekiştirebilirsin.
Boş zamanlarını değerlendir
“LGS’ye nasıl hazırlanılır?” sorusunun cevapları, sadece ders çalışmak ile ilgili değildir. Boş zamanlarında yaptığın aktiviteler de LGS’deki başarını etkileyecektir. Örneğin, boş zamanlarında kitap okuman ve hızlı okuma pratikleri yapman, bu sınavda başarılı olma potansiyelini yükseltecektir. Anlayarak okuma hızını artırmak için yapabileceğin pratikler sınavda uzun paragraf sorularını daha kolay çözmene katkı sağlayacaktır. Bunu yapabilmek için HızlıGo’ya günde 20 dakikanı ayrıman yeterli olacaktır. Kısa sürede anlayarak okuma hızının 2 katına kadar artması sınav sırasında sana büyük avantaj sağlayacaktır.
Sadece kendinle yarış
LGS’ye hazırlık süreci, stresli geçebilir. Bu süreç boyunca seninle birlikte çevrende bu sınava hazırlanan pek çok arkadaşını da gözlemleme fırsatı bulacaksın. Kendini onlarla kıyaslamak ve bir rekabet ortamına girmek, başarını ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle sadece kendine odaklanarak, daha iyi olmaya çalışmalısın.
LGS’ye Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

LGS’yi kazanmanın yolları nelerdir sorusundan önce bu dönemde nasıl davranman ve nelere dikkat etmen gerektiğini bilmen çok önemli. Doğru yolları bulsan bile bazen en küçük bir detay bile olumsuz sonuç almana neden olabilir. Bu nedenle yalnızca sınav kazanmaya yönelik detaylara değil, doğru ilerlemeni sağlayacak genel kurallara hakim olmalısın. LGS’ye hazırlanırken dikkat etmen gerekenler ise şunlardır:
- Sınav öncesi heyecan yaşaman normal ancak bu dönemde stres ve kaygı düzeyini belli bir seviyenin altında tutmayı öğrenmelisin. Eğer sınav heyecanını olumlu bir motivasyona dönüştürebilirsen daha istekli ders çalıştığını fark edeceksin. Eğer bununla baş etmeyi sağlayamıyorsan, bir uzmandan destek alabilirsin. Özellikle spor ve nefes egzersizleri yapmak bu dönemde stresini kontrol altında tutmana yardımcı olabilir.
- Sınavda bir süre da söz konusu olduğu gibi hazırlık döneminde de belli bir zaman var; bu nedenle zamanı iyi yönetmeyi öğrenmen gerek. Çalışmada zorlandığın dersleri sona bırakmamalısın. Çünkü sınav yaklaştıkça stresin artabilir ve bu da ders çalışmanı zorlaştırabilir. Yoğun çalışma gerektiren dersleri son döneme bırakmamanda fayda var.
- Cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan uzaklaşmalısın. Bu dönemde sosyal medya kullanımını kısıtlamalısın, aksi takdirde dönemini verimsiz geçirebilirsin. Öte yandan internetten yararlanmayı da ihmal etmemelisin. Çeşitli konularda ders anlatımları izleyebilir, sorular çözebilir ve online ders tekrarı yapabilirsin.
LGS Çalışma Sistemi Nasıl Olmalı?

LGS’ye çalışırken kendine uygun ve belli bir sistem oturtursan bu sınavdan daha iyi sonuçlar alman mümkün. LGS öğrencisi nasıl çalışmalı diye merak ediyorsan şu detayları mutlaka göz önünde bulundurmalısın:
- Öncelikle sınavda hangi konulardan sorumlu olduğunu bilmelisin. Bu sayede hangi konulara daha çok çalışman gerektiğini daha kolay planlayabilirsin. Oluşturacağın çalışma planı kesinlikle kendine özel olmalıdır. Bu dönemde arkadaşlarınla çalışmak sana motivasyon sağlayabilir ancak benzer programları yapmamalısın. LGS öğrencileri için çalışma programı seçeneklerini de deneyebilirsin ancak en verimli sonuçlar için programın her detayının sana uyması gerekir. Tabii ki uygulayamayacağın adımlardan oluşan bir plan yapmamalısın aksi takdirde şartların her zorlandığında motivasyonun düşebilir. Başarılı olabilmen için istikrarlı olman gerekir. Bu nedenle uygulanabilir bir plan hazırlamaya özen göstermelisin.
- LGS’ye 1-2 ay kala deneme sınavları çözmeye ağırlık verebilirsin. Bu sayede ne kadar sürede soruları çözdüğünü görebilir ve buna göre kendini geliştirebilirsin. Aynı zamanda deneme çözerek asıl sınava da daha hazırlıklı hale gelebilirsin.
- LGS’ye girmeden önce geçmiş yıllarda bu sınavda çıkmış olan soruları çözmek de sana büyük bir avantaj sağlar. Çıkmış sorulara bakarak bu sınav hakkında bilgi sahibi olabilirsin.
LGS ders çalışma teknikleri arasından kendine uygun olanı tercih ederek bu hazırlık dönemini daha verimli geçirebilirsin. Eğer hangi tekniğin sana uygun olacağından emin değilsen deneme yanılma yöntemiyle kendine uygun tekniği kolayca bulabilirsin. Doğru çalışma yöntemini bulduğunda buna uygun ilerlemeli ve sınava hazırlandığın dönem boyunca istikrarlı olmaya özen göstermelisin.