LGS (Liselere Geçiş Sistemi) Nedir?

LGS (Liselere Geçiş Sistemi) Nedir?

  • 11.10.2024

Liselere Geçiş Sistemi (LGS), başta öğrenciler olmak üzere velileri ve yakın çevreleri tarafından da merakla takip edilen bir sınavdır. Hayallerini gerçekleştirmek ve hedeflerine bir adım daha yaklaşmak isteyen öğrencilerin hazırlık sürecini başarıyla tamamlamalarında velilerinin desteği önemli rol oynar. Bu nedenle düzenli çalışma ve motivasyonun kilit nokta olduğu LGS’ye hazırlık süreci öğrencileri olduğu kadar velileri de yakından ilgilendirir.

LGS’yle ilgili en çok merak edilen soruların başında “LGS ne zaman?” sorusu gelir. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yaptığı açıklamaya göre, 2022 yılında gerçekleşecek olan Liselere Geçiş Sistemi olan merkezî sınav 5 Haziran’da uygulanacaktır. LGS’yle alakalı merak edilen diğer birçok sorunun cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

LGS (Liselere Geçiş Sistemi) nedir?

LGS (Liselere Geçiş Sistemi) nedir?

Her yıl yaklaşık 1,5 milyon öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sistemi yani LGS, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığının 2018-2019 eğitim öğretim yılında TEOG sınavı yerine uygulamaya geçirdiği ortaöğretime geçiş sistemidir. Liseye Geçiş Sistemi, beceriye dayalı olup mantık ve akıl yürütme yeteneğini ölçer. Sınavda başarılı olan öğrenciler çeşitli liselere başvurmaya hak kazanır. Öğrenciler; sıralamaları, puanları ve tercihlerine göre Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi liselerde eğitim görmeye hak kazanarak liseye geçerler. Sınavda istedikleri puanı alamayan öğrenciler ise adrese dayalı okulları ya da merkezî sınavla öğrenci almayan okulları tercih edebilirler.

LGS Nasıl Yapılır?

Liselere Giriş Sistemi; 8. sınıfın sonunda 6 temel ders olan Matematik, Fen Bilimleri, Türkçe, Yabancı Dil (İngilizce), T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden aynı gün ve iki oturum şeklinde yapılır.

LGS’de sorulan her soru 8. sınıf öğretim programı esas alınarak hazırlanır. Sınavın tamamı 90 sorudan oluşur. Sabah oturumunda gerçekleşen sınavın sözel bölümünde 50 soru bulunurken öğle oturumundaki sayısal bölümde 40 soru vardır. LGS sayısal ve sözel bölüm süreleri toplamda 2 saat 35 dakikadır yani 50 soruluk sözel bölümünün her bir sorusuna 1,5 dakika, 40 soruluk sayısal bölümün her bir sorusuna ise 2 dakikalık bir zaman verilir. Ayrıca, LGS sınavında yapılan her 3 yanlış 1 doğruyu götürür. Buna ek olarak LGS’nin mazeret sınavı da bulunmamaktadır.

LGS öncesindeki TEOG’a göre sorular daha seçici olduğundan öğrencilerin geneli tarafından LGS daha zor bir sınav olarak değerlendirilmektedir.

2022 LGS için Sınav Şartları ve Kuralları Neler?

2022 LGS için Sınav Şartları ve Kuralları Neler?

2018 ve 2019 eğitim öğretim yılından itibaren her yıl gerçekleşen LGS’nin tarihi başta öğrenciler, sonrasında ise veliler için önemli bir merak konusudur. Sınava kayıt öncesinde merak edilen ve tüm 8. sınıf öğrencilerini ilgilendiren LGS’nin şartları şu şekildedir:

 

  • Örgün eğitim veren ortaokulların 8'inci sınıfında öğrenim görmek
  • Herhangi bir örgün ortaöğretim kurumuna kayıtlı olmak
  • Sınava sadece eğitim aldığı okulda girmek

 

LGS kuralları da bir diğer önemli konudur. İşte sınava girerken dikkat edilmesi gereken LGS kuralları:

 

  • Sınav günü saat en geç 09.00'da her bir öğrenci kendi okulunda hazır beklemelidir.
  • Öğrenciler, sınava gelirken yanlarında geçerlilik süresi dolmamış kimlik belgesi getirmelidir.
  • Her iki oturumda da öğrenciler aynı sırada ve sınıfta sınava girmelidir.
  • Öğrenciler, sınavın ilk yarım saati ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamaz.
  • Sınavın ilk 15 dakikasında sınava gelen öğrenciler sınava girebilir ancak ek süre alamaz. 

 

LGS’ye girecek öğrenciler tüm gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlayarak, sürelere uyarak ve gözetmen öğretmeninin söylediklerini dikkatle dinleyerek sorunsuz bir sınav süreci geçirebilir. Velilerin yerine getirmesi gereken en önemli şey ise öğrencilere gerekli motivasyonu ve desteği sağlamaktır. Zincirin halkaları olarak öğrenciler ve veliler iş birliği içinde olurlarsa büyük gün geldiğinde LGS sonuçları herkesi mutlu edebilir.

 

Benzer İçerikler