Kaygı Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Kaygı Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

  • 21.11.2024

Çocuklar da bazı zamanlarda yetişkinler gibi kendilerini üzgün ve umutsuz hissedebilirler. Gelişim çağındaki çocuklar farklı evrelerden geçerler ve bu sırada güçlü korkular ortaya çıkabilir. Belli şartlarda ortaya çıkması muhtemel korkular ve endişeler tipiktir. Örneğin okula yeni başlayan çocuklar, çoğunlukla ebeveynlerinden ayrı kalmak istemezler. Buna karşın aşırı korku duygusu ve üzüntü, kaygı veya depresyonun da bir belirtisi olabilir.

Çocuklukta ortaya çıkan korku ve endişeyle doğru şekilde başa çıkılması önemlidir. Kaygılı çocuğa nasıl davranmalı sorusuna verilecek tek ve basit bir cevap yoktur. Çünkü kaygı bozukluğu farklı biçimlerde seyredebilir. Doğru müdahale edilmediğinde okul, ev veya oyun etkinliklerini engelleyebilecek seviyede depresyonlar tetiklenebilir ve hatta bazı durumlarda çocuğa anksiyete bozukluğu teşhisi konulabilir.

Kaygı Bozukluğu Neden Ortaya Çıkar?

Kaygı Bozukluğu Neden Ortaya Çıkar?

Kaygı bozukluğu, korku veya endişe şeklinde ortaya çıkarak çocukların sinirli ve huysuz olmasına neden olabilir. Belirtiler uyku sorunlarına ek olarak; baş ağrısı, karın ağrısı veya yorgunluk gibi fiziksel semptomlar da olabilir (1). Bazı çocuklar endişelerini gizleyebilirler, bu nedenle kaygı bozukluğu belirtileri gözünüzden kaçabilir.

Ara sıra üzgün olmak veya umutsuz hissetmek çocuklar için de kaçınılmaz deneyimlerdir. Bununla birlikte, bazı çocuklar kendilerini sebepsiz yere suçlu, üzgün veya sevdikleri şeye ilgisiz hissedebilirler. Fakat çocuk etki yaratabileceği durumlarda çaresiz veya umutsuz hissediyorsa bu bir soruna işaret edebilir. Çocuklar sürekli üzüntü ve umutsuzluk hissettiklerinde bu durum bir süre devam ettikten sonra kaygı bozukluğuna dönüşebilir.

Çocuklarda kaygı bozukluğunun belirti ve semptomlarına travma gibi başka durumlar da eşlik edebilir. Odaklanmakta güçlük çekmek gibi spesifik belirtiler, dikkat eksikliği ya da hiperaktivite bozukluğunun da bir işareti olabilir.

Kaygı Bozukluğu Belirtileri Neleridir?

Çarpıntı, nefes darlığı veya baş dönmesi, titreme ve terleme, panik bozukluğunun yaygın belirtileridir. Bu semptomlarla seyreden ve tekrarlayan yoğun korku atakları kaygı bozukluğunun işaretidir. Kaygı bozukluğunun farklı tipleri ve belirtileri bulunur. Bunlar zaman içerisinden farklı sonuçlar doğurabilir:

• Anne ve babandan ayrı kaldığında çok endişelenmek, ayrılık kaygısına işaret eder.
• Hayvanlar, böcekler veya doktora gitmek gibi belirli bir durum hakkında aşırı korku duymak, ileride muhtemelen daha ciddi fobileri tetikler.
• Okuldan ve insanların kalabalık olduğu diğer yerlerden korku duymak, çocuğun sosyal kaygılar geliştirmesine neden olabilir.
• Çocuk gelecekte başına kötü bir şey gelmesinden korkuyorsa bu genel bir kaygı bozukluğuna işaret edebilir.

Kaygı Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Kaygı Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Çocukların zaman zaman sıra dışı davranabileceğini unutmamanız gerekir. Çocuk açısından bir norm belirlemek ve bunu dayatmak, beklenmedik sonuçlar doğurabilir. Fakat çocukta oldukça sıra dışı davranışlar ve duygular seziyorsanız, ilk adımınız mutlaka bir danışman ya da psikiyatristten yardım almasını sağlamaktır.

Kaygı bozukluğu gösteren çocukların davranışsal ve zihinsel sağlık sorunları için rutin olarak kontrol edilmesi gerekebilir. Profesyonel yardım aldığınız  zaman, sorunların ilerlemesi ve daha ciddi hale gelmesi engellenebilir.

Doğru tanı ve tedaviyi almak için bir çocuk psikiyatri uzmanına danışmak, ilaç kullanımının tedavinin bir parçası olup olmayacağını belirlemeye yardımcı olur. Bir ruh sağlığı uzmanı, çocuk ve aile için verimli bir terapi planı oluşturabilir. Davranış terapisi, çocuk terapisini, aile terapisini veya her ikisinin bir kombinasyonunu içerir (2). Bir uzmandan destek alarak, kaygı bozukluğu olan çocuğunuza nasıl davranmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Kaynaklar

https://www.jcbpr.org   s.10-1

https://www.turkpsikiyatri.com   

 

Benzer İçerikler