Kalıcı Öğrenme Teknikleri Nelerdir?

Kalıcı Öğrenme Teknikleri Nelerdir?

  • 03.12.2024

Hayatında boyunca öğrendiğin bilgilerin bir kısmını hatırlar; önemli bir kısmını ise unutursun. Özellikle de birden fazla duyu organının devreye girmediği öğrenmelerin büyük bir bölümü kolayca unutulabilir. Öğrenilen bazı bilgiler somut yaşantılarla kalıcı hâle getirilse de bunlar dışında kalan çoğu bilgi kısa süreli hafızada bir süre kalır ve daha sonra kaybolur.

Tüm bunlar öğrendiğin bilgilerin kalıcı hâle gelmesine engel olabilir. İşte öğrenme tekniğini değiştirmek bu aşamda devreye girer. Son dönemlerde oldukça popüler olan bu kalıcı öğrenme teknikleri, bilgilerin zihninde her an taze kalmasını da sağlayabilir. Sen de kalıcı öğrenme tekniklerinin neler olduğunu merak ediyorsan, detaylara birlikte bakalım.

Kalıcı Öğrenme Teknikleri Nelerdir?

Kalıcı öğrenme yöntemleri arasında yer alan; Pomodoro, Feynman ve aralıklı öğrenme gibi teknikler, bilgiyi zihninde yapılandırmanı kolaylaştıran ve daha kolay anlamını sağlayan öğrenme şekilleridir. Peki bu öğrenme teknikleri nasıl uygulanır?

Pomodoro Tekniği

Pomodoro Tekniği

Pomodoro tekniği, belirlenmiş çalışma ve dinlenme aralıklarıyla daha etkili ders süreci geçirmeyi sağlar. 1980'li yıllarda ortaya atılan bu teknik uygulanırken dersle ilgisi olmayan tüm unsurlardan uzak kalınması gerekir. Gün içerisinde 12 tura kadar uygulanabilen bu teknik, günlük rutinleri düzene sokmaya yardımcı olur. Pomodoro tekniğinin aşamaları ise şu şekilde:

• Yapılacak işin seçimi
• Çalışmaya başlama
• Tamamıyla odaklanma
• Mola

Bu döngüyü peş peşe 4 defa uygulayabilirsin. Daha sonra ihtiyacın kadar, mümkünse maksimum 30 dakika, mola verip dinlenince tekrar başlayabilirsin. Gün içerisinde 12 turu tamamladığında zihnini daha fazla yormamak için çalışmayı bırakmayı tercih edebilirsin. Tekniği uyguladıkça ve bu teknikte profesyonelleştikçe daha kalıcı öğrenmeye başladığını fark edebilirsin.

FeynmanTekniği

Feynman tekniği, aynı adı taşıyan bir fizikçi tarafından bulunmuştur. Bu teknik, çalışman gereken konuyu olabilecek en kolay hâle getirmeye dayanır. 4 adımdan oluşan Feyman tekniğinde adımlar şu şekilde ilerler: 

• İlk adımda konuyla ilgili temel bir kelimeyi, örneğin konunun başlığını kağıda yazarak başlamalısın. Daha sonra konuyu basit düzeyde anlatmak gerekiyor.
• İkinci adımda notlarını detaylandırıp daha sonra eksik kaldığın yerleri belirleyerek bu noktaların tekrar üzerinden geçmelisin.
• İkinci adımda daha iyi bir şekilde öğrendiğin konuyu bu adımda not kağıdına tekrar yazmalısın.
• Son adımda basit düzeyde fakat tüm detaylarıyla ele aldığın konunun üzerinden sesli okuma yaparak son kez geçmelisin. 

Feynman tekniğini doğru ve etkili uyguladığında konuyla ilgili ne kadar bilgi sahibi olduğunu ve bu etkinliğin ne kadar işe yaradığını görebilirsin.

Aralıklı Öğrenme

Aralıklı Öğrenme

Sistemli tekrar veya aralıklı öğrenme, beynine öğrendiklerini düzenli tekrarlarla hatırlatmanı amaçlar. Önce günde 3 kere, daha sonra günde 1 kere, daha sonra 7 günde 1 ve ayda 1 gibi sistemli tekrarla ilerleyen aralıklı öğrenme tekniği, hem ezber yapmanın önüne geçer hem de konuyu unutmanı engeller. Sürekli tekrarlarla öğrendiklerini daha kalıcı hâle getirdiğini görebilirsin.

Bunların yanı sıra hata yapmaktan korkmayarak, konuların üzerine doğru tekniklerle giderek, kendini sürekli test ederek ve uygulamalar yaparak kalıcı öğrenmeyi sağlayabilirsin.

Benzer İçerikler