İngilizce Kitap Nasıl Okunur? İngilizce Okuma Teknikleri Nelerdir?

İngilizce Kitap Nasıl Okunur? İngilizce Okuma Teknikleri Nelerdir?

  • 26.04.2024

İngilizceni geliştirmek için, bol bol pratik yapman, film izlemen ya da gramer çalışman gerektiğini duymuşsundur. Ancak onlar kadar önemli olan bir eylem daha vardır ki, o da İngilizce kitap okumaktır. İngilizce kitap okumak, kelime dağarcığının genişlemesine önemli ölçüde katkı sağlar. Daha önce öğrendiğin kelimeleri hatırlamana ve cümle içinde nasıl kullanıldıklarını görmene yardımcı olur. Cümle yapılarını görmen, senin de konuşurken ve yazarken daha doğru cümleler kurmanı kolaylaştırır.

Böylesine önemli katkılar sağlayan İngilizce kitap okumak, ilk zamanlar elbette kolay olmayacaktır. Ama İngilizce okumanın püf noktaları hakkında yeterince bilgi sahibi olursan, üstesinden gelememe ihtimalin oldukça azalır. İşte İngilizce kitap okurken dikkat edilmesi gerekenler!

İngilizce Kitap Nasıl Okunur?

İngilizce Kitap Nasıl Okunur?

İngilizce kitap okumak için sevdiğin türlere veya ilgi alanlarına göre bir tercih yapman, hem okurken sıkılmamanı hem de yeni bilgiler edinmeni sağlar. Elbette kitap seçiminde bir başka önemli etken, dil seviyendir. İngilizce seviyene uygun bir kitap seçmen ve adım adım daha zor kitaplara geçmen senin için daha faydalı olacaktır.

Kitap okurken yanında bir sözlük bulundurman, anlamadığın kısımlarda sana kolaylık sağlar, ancak okumaktan çabuk sıkılmana ve motivasyonunu hızla kaybetmene neden olabilir. Bunun için seviyenin üzerinde bir kitap seçmemeye dikkat etmelisin. Şimdi elindeki sözlüğü bir kenara bıraktıysan, birlikte İngilizce okuma tekniklerine bir göz atalım.

Etkili İngilizce Okuma Tekniği

Etkili İngilizce Okuma Tekniği

En verimli okuma tekniği olarak, sana üç kez okuma tekniğinden bahsetmek istiyoruz. Adından da anlaşılacağı gibi, bu teknikte üç kez okuma yaparak ilerlersin. Peki, ama nasıl?

İlk olarak işe, elindeki kitabı bölümlere ayırmakla başlayabilirsin. Sonra ilk bölüme, bir ya da iki dakika boyunca göz atmalısın. Bu aşamada okuma yapmana gerek yok. Sadece göz gezdirip hikayenin konusunu anlamaya çalışman yeterlidir. Konuyu anlamana, varsa resimler ve başlıklar da yardım edecektir. Böylece ilk okumayı gerçekleştirmiş olursun.

İkinci okumada, göz gezdirmenin biraz daha ötesine geçmeye hazırsın demektir. Şimdi okuduğun her cümleyi birebir çevirmeye çalışmadan okumaya dikkat etmelisin. Zaman zaman karşına anlamını bilmediğin kelimeler çıkacaktır. Ama konuyu anlamanın önünde bir engel teşkil etmiyorsa, üzerine durmana şimdilik gerek yok. Eğer anlamanı engelliyorsa, bu kelimeleri işaretleyebilir ve kendince anlamlarını tahmin etmeye çalışabilirsin. Tahmin edemediysen, şimdi sözlükten yardım alma zamanı.

Geldik üçüncü, yani son okumaya. Son okumayı yaparken amacın, ikinci aşamada okuyup anladıklarının bir sağlamasını yapmak olmalıdır. Bu okumayı nispeten biraz daha hızlı yapmalısın.

Üçüncü okumayı tamamladıktan sonra ilk bölüm bitmiştir. Artık ikinci bölüme geçebilir, bu tekniği uygulayarak okumaya devam edebilirsin.

Tüm kitabı okuyup bitirdikten sonra, hikayenin bir özetini yazmaya ne dersin? Böylece hikayeyi yeniden hatırlayıp kendi cümlelerinle yazmış olursun. Bu sayede sadece okuma değil, aynı zamanda yazma pratiği de edinebilirsin.

Benzer İçerikler