Bilginin hızlı bir şekilde üretilerek yayılmasıyla birlikte okunacak kaynakların sayısı da gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Buna karşılık, yoğun iş ve okul temposu nedeniyle okumaya ayrılan süre de kısalıyor. Tam da bu noktada hızlı okuma teknikleri önemli bir ihtiyaç haline dönüşüyor.
Hızlı okuma ve anlama teknikleri, okurlara ve öğrencilere bilgiden ödün vermeden çok fazla zaman kazandırır. Bunun yanı sıra hızlı okuma esnasında, dikkatin dağılma olasılığı çok daha az olduğundan, aynı zamanda odaklanmaya yardımcı olur. Sen de hızlı okuma tekniklerini merak ediyorsan detaylara birlikte bakalım.
İçindekiler
Hızlı Okuma Nedir?
1950’li yıllarda yapılan araştırmalar, bilginin yüzde 80’inin okuyarak elde edildiğine işaret etmektedir. Bu nedenle hızlı okuma tekniklerinin ortaya çıkmasına ve geliştirilmesine ortam hazırlamıştır. Hızlı okuma, göz kaslarını geliştirerek daha çevik görmeyi ve görme alanını genişleterek okuma ve algılama arasında denge kurmayı amaçlar. Ortalama olarak, bir yetişkin dakikada 200 ila 300 kelime okuyabilir. Etkin ve hızlı okuma yöntemleriyle dakikada yaklaşık 1500 kelime okumak imkansız gibi görünse de aslında değil.
Hızlı Okuma Nasıl Yapılır?
Okunmak için bir köşede bekleyen çok fazla kitabın var, ancak yeterli zamanın yoksa hızlı okuma yöntemini deneyebilirsin. Bu sayede kitaplarını daha hızlı okuyabilir ve ödevlerini kısa sürede bitirebilirsin. Üstelik bu tekniği sadece kitaplar üzerinde değil aynı zamanda film, dizi ya da haber altyazılarını okurken de uygulayabilirsin. Daha fazla bilgi hatırlayarak daha hızlı okuyabilmeyi istemez miydin? İşte hızlı okuma yönteminin adımları:
- Kelime dağarcığını geliştirmek: Okuma hızıyla doğru orantılı olduğundan bilmediğin kelimelerin anlamlarını öğrenmek için sözlük çalışmaları yapabilirsin.
- Görsel algılamanı geliştirmek: Boş bir kağıda yazdığın kelime çalışmalarıyla tek seferde birden fazla kelimeyi hatırlamaya çalışabilirsin.
- Göz gezdirme tekniği uygulamak: Ana fikir hakkında genel bir fikre sahip olmak için okumaya geçmeden önce ara başlıklar ve sayfalar arasında hızlıca göz gezdirebilirsin.
- Sütun tarama tekniği: Alışılmışın aksine soldan sağa okumak yerine satırlar ve sütunlar arasında zikzaklar ve s harfi çizer gibi okuma tekniğiyle hızını artırabilirsin.
- Zaman tutmak ve hedef belirlemek: Küçük adımlarla uzun yol alabilirsin. Günlük 10 dakika pratik yapmaya başlayarak zamanla bu süreyi uzatabilirsin.
Hızlı Okumanın Püf Noktaları
Hızlı okumaya nereden başlayacağını bilemiyorsan bazı püf noktalarına göz atabilirsin:
- İlk etapta zor metinler ve ilgini çekmeyen konular seçmen yolun başında vazgeçmene neden olabilir. Bu nedenle konusu çekici gelen kolay ve kısa metinlerle başlayarak sayfa sayısını ve hızını artırabilirsin.
- Hızlı okuma tekniklerini öğrenmen gerekse de öncelikle bu konuda kendinize güvenmelisin. Herkes hızlı okuyabilir önemli olan inanmak ve düzenli zaman ayırmaktır.
- Hızlı okumanın püf noktaları arasında sayılabilecek bir diğer unsur da fiziksel ortamdır. Çok gürültülü, dağınık ya da yeterli ışık olmayan ortamlarda zorlanarak okuma yapman muhtemeldir.
- Benzer şekilde uzanarak okuma yapman da uykunu getirebilir. Bu nedenle dikkat dağıtıcı unsurların ortadan kalktığı bir ortam seçmen doğru okuma yapabilmen bakımından gereklidir.
- Hızlı okuma egzersizleri yaparken çok yorgun olmaman bir başka kritik noktadır. Yorgunluk sonucu okumayı yarım bırakman ve okuduğunu anlamaman hevesini kaçırabilir.
- Okuduğun metinde önemli gördüğün yerlerin altını çizmen görsel olarak hafızanda yer edebilir. Böylece daha kolay hatırlamana yardımcı olur.
- Okumaya başlamadan önce 5N1K tekniğini uygulayabilirsin. Ne, kim, ne zaman, nerede, nasıl, neden sorularının cevabını bilmen okumanı kolaylaştırabilir.
- Yazarın anlatmak istediklerini, metnin ana fikrini, alt başlıkları ve kurguyu önden incelemen metnin içinde kaybolmamana yardımcı olur.
Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri
Hızlı okuma ve anlayarak okuma aynı şeyler değildir. Bir metin hızlı okunabilir ancak anlayarak okunmadığı takdirde hatırlanması oldukça zor olabilir. Az zamanda daha fazla bilgiye hakim olabilmek için anlayarak hızlı okuma teknikleri şöyle sıralanabilir:
- Metinleri anlayabileceğin şekilde çevir: Çok karışık cümleleri anlamakta zorlanabilirsin. Cümlelerde bulunan kelimelerin eş anlamlılarını ve günlük dilde sık kullanımını tercih ederek daha basit haliyle aklında tutabilirsin.
- Örneklendir: Bir cümleyi aklında tutabilmek için o cümlenin anlattığı olayı veya objeyi zihninde canlandır.
- Etkin okuma: Anlayarak hızlı okuma yöntemlerinin en önemlisi etkin okuma becerisi geliştirmektir. Konsantrasyonunu bozmadan okuduğun metne odaklanarak ilerlemen anlamanı kolaylaştırır.
- Gözlerinle okumaya çalış: Sesli okumak hem kendi sesini duyduğun için dikkatini dağıtacağı gibi hem de yorulmana neden olabilir. Bu da kısa sürede metni okumayı bırakmana yol açabilir. Bu nedenle sadece gözlerinle metni takip etmen hızlı kitap okuma konusunda sana yardımcı olur.
- Hızınızı doğru ayarla: Amaç her ne kadar hız olsa da anlamayı engelliyorsa yavaşlamayı tercih edebilirsin. İlk başlarda yavaş ilerlerken tecrübe kazandıkça hızını artırman mümkün.
- Bol bol okuyun: İlkokuldan itibaren öğretmenlerimiz tarafından öğütlenen bu söz aslında çok doğru. Bol bol okumak kelime dağarcığını genişleteceği gibi deneyim kazanmanı sağlar.
- Kelime haznen geniş olsun: Kelime hazneni geliştirmek okuduğun metnin gideceği yönü anlayabilmek ve cümleye hakimiyet kurabilmek açısından önemlidir.
- Olumsuz yorumlardan uzak dur: Tavsiyeleri ve önerileri tabii ki dinle ancak hızlı okuma ve anlama konusunda motivasyonunu olumsuz etkileyecek her yorumdan kaçın.
- Metnin tamamını oku: Okuduğun kitap ya da makale her ne olursa olsun sonunu bilsen bile tamamını oku. Atlayarak okumak bir süre sonra tembelliğe sevk ederek ve hızlı okuma yetisinin gelişmesini önleyebilir.
- Düzenli okuma zamanları: Anlayarak hızlı okuma tekniklerini etkin kullanabilmen için düzenli egzersiz yapman çok önemlidir. Alışkanlık edinilmesi gereken her şeyde olduğu gibi belirli sürelerde düzenli olarak hızlı okumaya vakit ayırman bu teknikleri alışkanlık haline getirmene katkı sağlar.
Hızlı Okuma Yönteminin Sağladığı Avantajlar Nelerdir ?
Hızlı okuyup anlama yöntemleri sadece zaman kazandırmakla kalmaz ayrıca bilgiyi sorgulamanı da sağlar. Böylece bilgiyi hem anlamlandırabilir hem de kolay bir şekilde hafızanda saklayabilirsin. İşte hızlı metin okuma sayesinde elde edeceğin avantajlar:
- Okuma hızını 3 kat artırarak okuduğunu daha hızlı bir şekilde anlayabilirsin.
- Genel kültür ve ilgi duyduğun alanlarda daha çok bilgi sahibi olabilirsin.
- Daha hızlı düşünme, odaklanma, sorgulama ve karar vermede etkin hale gelebilirsin.
- Aynı anda birden fazla şey görme yeteneğini ve dikkatini artırabilirsin.
- Okul ya da iş hayatında daha başarılı olabilirsin.
- Sınavlarda daha kısa sürede daha çok soru cevaplayabilirsin.
- Paragraf sorularını anlayarak ve hızla okuyabilirsin.
Sonuç olarak, günümüz dünyasında bilgiye ulaşmanın en hızlı ve etkili yollarından biri olan hızlı okuma tekniklerinin değeri giderek artmaktadır. Öğrenme ve öğrencilik yaşam boyu devam eden, sonu olmayan bir yoldur. Bu yolda daha hızlı ilerlemek ve daha fazla yeni şey okuyup öğrenmek için hızlı okuma en etkili araçlardan biridir. Hızlıgo ile günde sadece 20 dakika ayırarak anlayarak okuma hızını kısa sürede 2 katına kadar artırabilirsin. Üstelik Hızlıgo mobil uygulamasını iOS ve Android marketlerden indirerek dilediğin her yerde pratik yapabilirsin.