Halide Edip Adıvar'ın Okunması Gereken Kitapları

Halide Edip Adıvar'ın Okunması Gereken Kitapları

  • 11.10.2024

1884 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Halide Edip Adıvar, Türk edebiyat tarihinin en önemli yazarlarından biridir. O sadece bir yazar değil; araştırmacı, gazeteci, öğretmen ve savaş yıllarında da halkı bilgilendirmek için yaptığı mitinglerle aktif görev almış kahraman bir kadındır. Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı dönemde Milli Mücadele’nin içinde etkin rol oynayan Halide Edip, başarılarından dolayı Anadolu Madalyasına layık görülmüştür. Halide Edip Adıvar pek çok edebi türde eser kaleme almıştır. En çok romanlarıyla tanınan yazar, Milli Edebiyat akımının etkisinde kalarak milliyetçilik, Türkçülük ve memleketçilik gibi konulara eserlerinde yoğun bir şekilde yer vermiştir. Halide Edip Adıvar kitapları, dönemin şartlarına ve kültürüne de ayna tutar nitelikte olduğu için oldukça kıymetli eserlerdir.

Halide Edip Adıvar kitapları arasında yer alan eserlerden mutlaka okunması gereken 5 kitabı senin için yayımlanma sırasına göre derledik. Daha önce hiç Halide Edip Adıvar’ın kalemiyle tanışmadıysan bu önerilere dikkate alabilirsin.

Handan (1912)

Handan (1912)

Handan kitabı, Halide Edip Adıvar’a asıl ününü kazandıran aşk romanlarından biridir. Bu eserindeki Handan karakterini yazarın kendi iç dünyasından esinlenerek kaleme aldığını ve adeta kendini bu karakterle dışa vurduğunu söyleyebiliriz. Handan, Osmanlı’nın son yıllarındaki toplum ve aile yapısını, kadın erkek arasındaki ilişkiyi anlatan aynı zamanda da okura büyük mesajlar vermeyi hedefleyen güçlü bir romandır. Dönemin şartları göz önünde bulundurulduğunda yazılması cesaret isteyen bu romanı elinden bırakamayacaksın.

Ateşten Gömlek (1923)

Ateşten Gömlek (1923)

Bu eser, Kurtuluş Savaşı’nın konu alındığı ilk romanlardan biridir. Milli Mücadele döneminde gerek halkın içinde gerekse bizzat cephede bulunarak pek çok kahramanlığa ve fedakarlığa tanık olan Halide Edip, romanlarında da bu konuları işlemekten çekinmemiştir. Ateşten Gömlek, İzmir işgali sırasında Milli Mücadele birliklerinin seferberliğini ve yazarın kendi kişisel tecrübelerini de anlattığı tarihi bir romandır.

 

Vurun Kahpeye (1923)

Vurun Kahpeye (1923)

Vurun Kahpeye romanı, idealist bir öğretmen olan Aliye’nin savaş yıllarında nasıl mücadele verdiğini anlatan bir kitaptır. Bu eserde, halkın Milli Mücadeleye bakış açısı, yaşanılan toplumsal sıkıntılar ve siyasi olayları roman karakterinin gözünden işleyen Halide Edip, aslında kendi deneyimlerini okuyucusuna aktarmaya çalışmıştır.

Sinekli Bakkal (1936)

Sinekli Bakkal (1936)

Sinekli Bakkal, Halide Edip’in toplumu ve töreyi konu edinen en ünlü romanlarındandır. Doğu-Batı sentezini derinlemesine işleyen yazar, mahallenin dedikoducu teyzesinden, batının fikirlerine kendini kapatan yobaz bir imama kadar pek çok karaktere bu romanında yer vermiştir. Kitabın toplumsal olaylara felsefi bir bakış açısından bakmana yardımcı olacağını söyleyebiliriz.

Türkün Ateşle İmtihanı (1962)

Türkün Ateşle İmtihanı (1962)

Türkün Ateşle İmtihanı, Halide Edip Adıvar’ın 1. Dünya Savaşı sonrası dönemden Cumhuriyet’in ilan edilmesine kadar olan süreçte neler yaşadığını anlattığı anı türündeki eseridir. Halide Edip’in o zor şartlarda halkın nabzını nasıl tuttuğunu, canını tehlikeye atarak ülkesi için nasıl mücadeleler verdiğini bu kitabı okuduğunda çok daha iyi anlayacaksın.

Benzer İçerikler