Gece ve Gündüz Nasıl Oluşur?

Gece ve Gündüz Nasıl Oluşur?

  • 02.09.2022

Güneş doğar gündüz olur, güneş batar ve gece başlar. Günler birbiri ardında bu şekilde sıralanır. Evrenin varoluşundan beri devam eden gece gündüz döngüsü nasıl oluşur hiç merak ettin mi?  İşte “Gece gündüz nasıl oluşur?” ve “24 saatin kaç saati gündüz, kaç saati gece olur?” gibi soruların yanıtları…

Gece Gündüz Nedir?

Dünya hem kendi etrafında hem de Güneş etrafında dönerek uzaydaki yolculuğuna devam eder. Dünya’nın Güneş etrafında 1 tur dönmesi 1 yılı tanımlarken, kendi ekseni etrafında dönmesi sonucunda ise gece gündüz oluşur.  Gece gündüz, aslında 1 günlük süreyi ifade eder. Dolayısıyla, buradan Dünya’nın kendi etrafındaki dönüşünü 24 saatte tamamladığı sonucu çıkar. Diğer bir ifadeyle, Dünya kendi etrafında 24 saatte 1 turu tamamladığı için, bir gün 24 saattir. “Bir günün kaç saatlik bölümü gece, kaç saatlik bölümü gündüz olur?” sorusunun cevabı ise soruyu soran kişinin dünya üzerindeki konumuna ve mevsime göre değişiklik gösterir.

Bir Gün Nasıl Oluşur?

Bir Gün Nasıl Oluşur?

Gece ve gündüz, Dünya kendi ekseni ve Güneş etrafında dönerken, bazı bölgelere güneş ışığı gelmesi ve diğer bölgelerin gölgede kalması sonucu oluşur. Güneş alan bölgeler, gündüzü yaşarken, güneş almayan yerlerde gece yaşanır. Bu da “Güneş gece nereye gider?” sorusunun yanıtıdır. Sen geceyi yaşarken, Güneş, dünyanın başka bir yerinde gündüzün yaşanmasını sağlar. Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü devam ettiği için gündüz saatleri geçerken, Güneş’in gökyüzündeki konumu değişir. Gündüz saatleri bitip, akşam saatleri başladığında Güneş artık ufuk çizgisine kayar ve ardından güneş ışınlarının geliş açısı azaldığından gökyüzü de kararmaya başlar. Bu kararma sonucu olduğun yerde geceyi yaşamaya başlarsın. Bu rutin mütemadiyen devam eder.    

Gece ve Gündüz Arasındaki Süre Farkı

Gece ve Gündüz Arasındaki Süre Farkı

24 saatlik bir günün 12 saati gündüz, 12 saati gece değildir. Bu durumun nedeni ise Dünya’nın Güneş’e olan konumuyla beraber mevsimlerin oluşması ile açıklanabilir. Yani, mevsimlere göre gündüzler uzar ya da kısalır. Örneğin, gündüzler kış aylarında daha kısa iken yaz aylarında daha uzundur. Geceler ise kış aylarında uzun ve yaz aylarında daha kısadır. Dünya’da gece gündüz oluşumu bu döngü ile 1 yıl boyunca sürekli devam eder.  Dünya’nın ekseninin Güneş’teki yörüngesine dik olmaması dünyanın farklı yerlerinde gece ve gündüz sürelerinin farklı olmasına neden olur. Dünyanın ekseninin yörünge düzlemine 23º27’ eğik olması ekvator dışında diğer bölgelerde gece ve gündüz sürelerinin eşit olmamasına yol açar. Güneş ışınlarını her zaman dik alan ekvatorda yıl boyunca gece ve gündüz 12 saat, yani birbirine eşit iken, diğer bölgelerde bu şekilde bir eşitlik sadece yılda iki kez yaşanır. Örneğin Kuzey yarımkürede bu eşitlik günlerinden biri ilkbaharın başlangıç günü kabul edilen 21 Mart, diğeri ise 23 Eylül’dür. Kuzey yarımkürede 21 Mart’tan itibaren gündüzler uzamaya ve geceler kısalmaya, 23 Eylül'den itibaren gündüzler kısalmaya ve geceler uzamaya başlar. Bu döngü Güney yarımkürede ise 6 ay farkla gerçekleşir. 

Benzer İçerikler