Galileo Galilei Kimdir?

Galileo Galilei Kimdir?

  • 02.09.2022

Hayatını bilime adayan Galileo, matematik, fizik ve astronomi alanında çalışmış ve bu alanlarda eserler vermiştir. Astronomi gözlemlerinde ilk kez teleskopu kullanmaya başlayan ve dünyanın geoit şeklinde olduğunu öne sürenler arasında yer alan bilim insanı, hayatı boyunca çok sayıda buluşa imza atarak yaşadığımız evreni anlamlandırmamıza katkı sunmuştur. Galileo, aynı zamanda güzel sanatlara da ilgi duymuştur. Peki Galileo Galilei denildiğinde ilk akla gelenler nelerdir? Galileo kimdir, nasıl bir eğitim almıştır ve bilime nasıl katkı sunmuştur? Haydi gel, Galileo hakkında merak edilenlere birlikte bakalım.

Galileo Galilei Hayatı

Galileo Galilei Hayatı

Yaşamı Rönesansın son dönemine denk gelen Galileo, 15 Şubat 1564 tarihinde İtalya’nın eğik kulesiyle ünlü Pisa şehrinde dünyaya gözlerini açtı. Descartes, Shakespeare, Francis Bacon gibi ünlü isimlerle aynı çağın insanı olan Galileo’nun babası bir müzisyendi. Galileo, eğitimine bir manastırda başladı, burada henüz çocukken kendisi için farklı oyuncaklar yaparak yeteneklerini açığa çıkardı. Sonrasında babasının teşviği sonucunda eğitimine tıp fakültesinde devam etti.  Ancak Galileo’nun ilgisini çeken hekimlikten çok matematik ve fizik oldu.

Galileo’nun başarılarından biri 25 yaşında 1589 yılında Pisa Üniversitesinde Matematik Bölüm Başkanı olmasıdır. Genç yaşlarında deneyler yapan ve 1609 yılında teleskopu geliştiren bilim insanı, uzay hakkında da ayrıntılı gözlemler yapma şansını yakalamıştır. Ayrıca 1610 yılına kadar geometri, astronomi ve mekanik alanlarında eğitimler vermiş ve bu yıllarda temel ve uygulamalı bilimlerde pek çok buluşa imza atmıştır. 8 Ocak 1642 tarihinde hayata veda eden Galileo, modern fizik, modern bilim ve modern gözlemsel astronominin babası olarak anılır. 

Galileo’nun Eserleri

Galileo’nun Eserleri

“Galileo Galilei buluşları nelerdir?” sorusunun oldukça zengin bir yanıtı var. Güneş lekelerini tespit eden bilim adamı olarak da bilinen bilim insanının teorileri ve buluşlarından bazıları şu şekilde sıralanabilir.

  • Güneş merkezli teoriler: Kendinden önce Kopernik tarafından öne sürülen güneş merkezli teoriler Galileo’nun bilimsel çalışmalarında önemli yer tutar. O dönemde İncil’in dünya merkezli sistemlerine karşı çıkmak olarak düşünülen güneş merkezli teoriler, Galileo tarafından ısrarlı bir şekilde savunulmuş ve Galileo bu güçlü görüşleri nedeniyle Vatikan Kilisesi tarafından yargılanmıştır. Hatta Galileo 1632 yılında yazdığı bir kitap nedeniyle ev hapsine mahkum edilmiştir. 
  • İki Yeni Bilim: Galileo ev hapsine mahkum edildiği dönemde daha önce yaptığı çalışmaları bir araya getirmiş ve İki Yeni Bilim adlı eserini ortaya çıkarmıştır. Modern fiziğin babası olarak tanınmasını sağlayan bu eser, kinematik ve maddeler üzerine bilgiler içerir.
  • Galileo Jüpiter’in uydularını keşfederek bu uydulara Medici yıldızları adını vermiştir. Sonraki yıllarda araştırmacılar Medici yıldızlarını Galileo’nun anısına Galileo uyduları olarak anmıştır.
  • Galileo astronomi alanında Venüs’ün evrelerini, Satürn’ün halkalarını, Neptün’ü, Samanyolunu ve yıldızları gözlemlemiştir. 
  • Galileo’nun geliştirdiği en önemli teknolojik aletlerin başında teleskop gelir. Ayrıca Galileo teleskopun yanında askeri kullanım için pusula ve mikroskop da geliştirmiştir.

Evreni tanıma yolunda en önemli adımların sahibi olan Galileo’nun hayatı, sayısız teori ve buluşla doludur. Galileo, inandığı doğruları sonuna kadar savunması ve gözlemlerine güvenmesiyle de evrene ışık tutmuştur.  Sen de bilim alanında kendini geliştirmek istiyorsan, Galileo’nun başarılarından ilham alabilirsin.

Benzer İçerikler