En Verimli Ders Çalışma Saati Nedir?

En Verimli Ders Çalışma Saati Nedir?

  • 14.09.2024

Başarılı bir okul hayatı geçirmek için planlı çalışmak gerekir. Öğrencilerin zorlandığı derslerde eksiklerini gidermek için düzenli bir çalışma rutini geliştirmesi önemlidir. Eğer sevmediğin ve anlamakta güçlük çektiğin dersleri, iyi notlarla geçmek istiyorsan verimli ders çalışma saatlerini iyi değerlendirmelisin. En verimli ders çalışma saatleri, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kendin için en doğru zamanı deneyerek bulabilirsin. Ancak dinlenmiş bir zihinle derse başlamak için sabah saatleri en uygun anlardır. Dinlenmiş bir beden ve zihin sayesinde konuları anlaman daha kolay olur. Bu nedenle etrafın daha sessiz olduğu sabah saatlerinde zorlandığın dersleri çalışabilmen mümkün.

Kendin için en verimli çalışma saatlerini nasıl bulabileceğini merak ediyorsan yazımızı okuyabilirsin.

Hangi Saatlerde Ders Çalışılmalı?

Hangi Saatlerde Ders Çalışılmalı?

Ders çalışırken beynin biyolojik saatine uygun davranmak gerekir. Sabahın ilk saatlerinde beden uyanmaya odaklandığı için yüksek enerjide olur. Bu nedenle kendine geldikten sonra dinlenmiş bir zihin ile ders çalışabilirsin. Uyumadan önce tekrar yapman, hafızanı harekete geçirir. Gece yatmadan önce sabah çalıştığın konuyu kısa bir tekrar yaparsan uyku sırasında hafızana kaydedilmesini desteklemiş olursun.

Sabah 08:00-11:00 saatleri arasında zihnin boşken konuları çalışabilirsin. Enerjik ve aktif olan beynin bu saatlerde konuları daha iyi kavrar. Öğlen saatlerinde bir yorgunluk çökebilir. Bu saatlerde mola verebilir, kısa bir şekerleme yapabilir, açık alanda yürüyüş yapabilirsin. Öğleden sonra 16:00-18:00 saatleri arasından beyin tekrar canlılık kazanır. Günün ikinci yarısı için harekete geçen beynini, test ve soru çözerek aktif halde tutabilmen mümkün.

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

• En iyi ders çalışma saatleri, rahat ve dinlenmiş olduğun zamanlardır. Bu nedenle gün içerisinde stres, endişe, korku gibi yoğun duyguları iyi yönetebilmelisin. Ders çalışmak için en verimli saatler belirlendikten sonra hangi yöntemle çalışacağına karar verebilirsin.

• Sesli olarak çalışmak bazıları için iyi bir teknik olabilir. Yüksek sesle okumalar yapmak, konuyu birine anlatıyor gibi sözel olarak tekrar etmek senin için doğru bir teknikse kullanabilirsin. Herkesin çalışma tekniği kendine özel olabilir.

• Yazarak çalışmak beynin daha aktif olmasına yardımcı olur. Yazarken görsel olarak uyarılan beyin hafızası daha etkili hale gelir. Zihin haritaları gibi görseller kullanarak konuyu iyice öğrenebilirsin.

• Test ve soru çözerek öğrendiğin konudaki eksiklerini mutlaka görmelisin. Soru çözmek, konunun detaylarına ne kadar hakim olduğunu gösterir. Zorlandığın kısımları tekrar gözden geçirebilirsin.

Verimli Ders Çalışırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Verimli Ders Çalışırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Verimli ders çalışmaya başlamadan önce hedeflerini belirlemeli ve bir plan oluşturmalısın. Çalışacağın konuyu, kaynakları, çalışma ortamını hazırlaman önemli. Çalışırken dikkatini dağıtan unsurları önceden ortadan kaldırman gerekir. Verimli çalışma için kısa süreli aralar da vermelisin. Hiç ara vermeden yoğun çalışmak, yorgunluğa ve kafa karışıklığına yol açabilir. Gece yatmadan önce kısa bir tekrar yapmak, çalışılan konuların iyice pekişmesini sağlar. Ertesi sabah gece yaptığın tekrarın üzerinden geçerek konuyu net bir şekilde tamamlayabilirsin. Bu şekilde bir planla çalıştığında zorlandığın derslerde daha başarılı olabilmen mümkün.

Benzer İçerikler