En İyi Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?

En İyi Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?

  • 23.11.2024

Öğrenme deneyimi, kişiden kişiye değişen bir süreç. Kolay bir öğrenme süreci geçirmek için sana uygun en etkili olan yöntemi bulmanda fayda var. Zorlandığın konuları kısa sürede kavrayabilmek, akıl yürütmek, farklı bağlantı noktalarını birleştirebilmek için öğrenme metodları içinden kendine uygun olanı seçebilirsin. En iyi öğrenme yöntemi, içselleştirilen ve davranışlara yansıyan yöntemdir. Seçtiğin öğrenme yönteminin davranışların üzerinde etkili olabilmesi için bir süre boyunca uygulamaya devam etmen gerekir.

Sen de öğrenme yöntemlerinin neler olduğunu merak ediyorsan, detaylara gel birlikte bakalım.

İşitsel Öğrenme Yöntemi

İşitsel Öğrenme Yöntemi

Öğrenme teknikleri arasında yer alan işitsel öğrenme, çalışırken dinleme becerisini daha çok kullanan çocuklar için uygun olur. Çalışırken yüksek sesle okumak, dersi dinlemek, tekrar etmek gibi uygulamalarla bu yöntemi kullanabilirsin. Zorladığın dersleri çalışırken etkili öğrenme yöntemini kullanmak için sana uygun olanı bulman gerekir.

Görsel Öğrenme Yöntemi

Etkili öğrenme yöntemleri arasında yer alan görsel öğrenme, izleyerek öğrenmeye daha yatkın çocuklar için idealdir. Ders çalışırken zihin haritaları, grafikler, listeler, tablolar, fotoğraflar hafızanı harekete geçirir. Eğer görsel hafızanın daha aktif olduğunu düşünüyorsan bu tekniği kullanabilirsin. Resimler ve fotoğraflarla konuyu zihninde daha belirgin hale getirebilirsin. Renkli kalemlerle boş bir kağıda oluşturduğun zihin haritası konuyu anlaman, diğer konularla bağdaştırman, problem çözmen için etkili olur.

Kinestetik Öğrenme Yöntemi

Kinestetik Öğrenme Yöntemi

İyi öğrenme yöntemleri, uygulama anında belli olur. Kinestetik öğrenme yönteminde bedensel olarak harekete geçmek önemlidir. Uygulama yapmak, küçük bir prototip oluşturmak, maket üzerinde çalışmak gibi etkinliklerle öğrenme sürecini hızlandırabilirsin. Ders çalışırken hareket halinde olmak işe yarayabilir. Deneyler, testler, uygulamalar öğrenme sürecinin daha kalıcı olmasına yardımcı olur.

Grup ile Öğrenme

Anlatarak öğrenme, arkadaşlarınla yapabileceğin bir etkinliktir. Grup içerisinde yapılan çalışmalar, hem daha keyifli hem daha kalıcı olur. Birlikte ders çalıştığın arkadaşlarına konuyu anlatmak, sorular sormak, mini sınavlar hazırlamak etkili bir öğrenme deneyimi sağlar. Ders çalışırken en sık yapılan hata, hiç ara vermeden sürekli ezberlemeye çalışmaktır. Öğrenilen bilgilerin zihne yerleşmesi için aralarda mola vermek önemlidir. Aralıklı çalışma tekniği olarak bilinen uygulama için belli dönemlerde tekrar yapabilirsin. Özellikle zorladığın derslerde sınav zamanlarını beklemeden aralıklı olarak eski konuları tekrar etmen, daha iyi bir öğrenme süreci sağlar. Hem bu sayede sınav dönemlerinde fazla zorlanmana gerek kalmaz. Basit bir değerlendirme testiyle konuları hatırlayabilirsin.

Öğrenme yöntemleri arasında en sık kullanılanlar bunlardır diyebiliriz. Görsel hafızayı harekete geçirmek için ders çalışırken renkli kalemleri kullanabilirsin. Metin üzerinde vurgulanan renkli noktalar, önemli detayların akılda kalmasını sağlar. Özet çıkarmak, anahtar kelimeleri tespit etmek, sınavlara hazırlanırken işine yarar. Uzun ve detaylı konularda önemli noktaları hatırlamak için belirli anahtar kelimeler belirleyebilirsin. Ezbere dayalı bir öğrenme, kısa süreli sonuç verir. Eğer kısa sürede sınava hazırlanmak gerekiyorsa daha kalıcı bir öğrenme için deney ve pratik yapma tekniklerini kullanabilirsin. Deneyimleyerek öğrendiğinde farklı noktaları birleştirmen daha kolay olur.

Benzer İçerikler