Ege Bölgesinde Yetişen Mevsim Sebze ve Meyveleri Nelerdir?

Ege Bölgesinde Yetişen Mevsim Sebze ve Meyveleri Nelerdir?

  • 02.09.2022

Ege bölgesinde görülen Akdeniz iklimi, meyve ve sebze üreticiliği için uygun ortamı hazırlar. Zeytin, üzüm gibi Akdeniz ikliminde yetişen meyveler, iç kesimlere doğru yerini tahıllara bırakır.  Ege bölgesinde iklim koşullarının elverişli olduğu yerlerde fasulye, domates gibi turfanda sebze ve turunçgiller yetişir. Kavun, karpuz, nohut, patates, soğan gibi besinler de bu bölgede yetiştirilen sebze ve meyveler arasında yer alır. Yaz mevsiminde sıcak, kış aylarında ise ılık ve yağışlı olan bu bölgede çok çeşitli tarım ürünleriyle ekili elverişli bir toprak hakimdir. Sen de Ege bölgesinde hangi sebze ve meyvelerin yetiştiğini merak ediyorsan gel, birlikte öğrenelim.

Ege Bölgesinde Ne Yetişir?

Ege Bölgesinde Ne Yetişir?

Ege bölgesinde incir, zeytin, üzüm, tütün, pamuk gibi tarım ürünleri yetişir. Zeytin ve incir üretiminde önemli bir yere sahip olan Ege bölgesi, elverişli toprak koşulları sayesinde bereketlidir. Kar yağışı ve don olayı çok nadir görüldüğü için bitki örtüsü açısından zengin bir yapıya sahiptir. Maki bitki örtüsüne sahip olan bu bölgede Ege otları olarak bilinen; arapsaçı, şevketibostan, radika, ısırgan, turp otu, cibez, kuzukulağı gibi yeşillikler bulunur. 

Ege Yeşillikleri Nelerdir?

Ege Yeşillikleri Nelerdir?

Ege bölgesinde yer alan çeşitli ot ve yeşillikler mutfak kültürüne de yansımıştır. Ege bölgesi çiçekleri ve otları, yemek yapımında da kullanılır.

  • Acıot-yabani kuşkonmaz, iki metreye kadar büyüyebilen odunsu dikenli bir bitkidir. Taze sürgünleri demet olarak satılır ve sebze olarak tüketilir.
  • Arapsaçı, iri köküyle yabani olan türünden ayrılır. Ege ve Akdeniz yöresinde ot kavurmalarında, balık ve et yemeklerinde kullanılır.
  • Biberiye, aromatik bir bitkidir. Çalı gibi görünür, çiçekleri soluk mavi rengindedir.
  • Isırgan, uzun ömürlü bir bitki çeşididir. Taze dalları ve üst kısımları, çorba ve salatalarda sık kullanılır.
  • Dalama, büyük beyaz çiçekli papatyaya benzer bir ottur. Datça tarafına özgü bir salata çeşidi bulunur. Tazeyken toplanan dallarından yapılır.
  • Deniz börülcesi, boğumlu görünen ve tuzlu bir bitkidir. Balık mezelerinde sık tercih edilir, salatası yapılır.
  • Kaya koruğu, iyotlu kokusu olan bir bitki türüdür. Turşu veya yoğurtlu salata olarak tüketilir.

Ege Bölgesinin Bitki Örtüsü

Ege Bölgesinin Bitki Örtüsü

Ege ve Akdeniz bitki örtüsü maki şeklindedir. Mersin, defne, zakkum, keçiboynuzu, kermez meşesi, zeytin, kocayemiş gibi bitkilerden oluşur. Yüksek kesimlerde kızılçam ormanları yer alır. Kışları ılık geçen bu bölgede sebze yetiştirmek için seracılık faaliyetleri yapılır. Dağların denize dik olması sebebiyle Güney kıyılarında turunçgil yetiştirilir. Aydın ve çevresinde incir tarımı ön plandadır. Manisa, İzmir ve Denizli çevresinde üzüm, ihracat ürünü olarak önemli yer tutar. 

Bereketli ve zengin toprak yapısı sayesinde geniş ürün yelpazesine sahip olan Ege bölgesi, zeytin ve üzüm gibi besinlerin yetiştirilmesinde kritik rol oynar. Ilıman iklim koşulları, farklı meyve ve sebze üretimi için tarımsal faaliyetlere imkan verir. Kışların daha ılık geçmesi tarım faaliyetlerinin daha sorunsuz ilerlemesini sağlar. 

Sen de Ege bölgesinin zengin bitki örtüsünü keşfetmek istersen bitkilerin özelliklerine göz atabilirsin.

Benzer İçerikler