Dünyanın En Yüksek 15 Dağının Listesi

Dünyanın En Yüksek 15 Dağının Listesi

  • 14.06.2023

Yeryüzünde çok yüksek, alçak veya ortalama yükseklikte birçok dağ bulunur. Dağ zirveleri, aynı zamanda en yüksek rakımlı tepelerdir. 

Peki yeryüzünün 7 kıtasındaki en yüksek dağlar hangileridir? Yeryüzünün en yüksek dağlarına gelin beraber bakalım. 

Everest Dağı

Everest, dünyanın en yüksek dağıdır. Ayrıca Alp Himalaya Dağları’nın en yüksek zirvesidir. Everest Dağı’nın yüksekliği yaklaşık 8848 metredir. Dağ, Çin-Nepal ülkelerini kapsar. Everest, dünyanın en yüksek dağı olmasının yanı sıra Çin ve Nepal ülkeleri arasında bir sınır çizgisi oluşturur. Hem dağcılık sporuyla ilgilenenler hem de turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Everest Dağı’na Katmandu veya Lhasa şehirleri üzerinden ulaşılabilir. Öte yandan dağın zirvesine çıkmak oldukça zorlu ve tehlikelidir. Everest Dağı, Asya kıtasının en yüksek zirvelerini oluşturur. Bu nedenle, kış aylarında kar etkisiyle buzullaşan dağlar arasındadır. Ayrıca, rakım arttıkça dağda sert rüzgarlar hâkim olur.

K2 Dağı

K2 Dağı

K2, Everest’ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağı olarak kabul edilir. Yüksekliği yaklaşık 8611 metredir. K2 Dağı, Asya kıtasında Pakistan Çin sınırında yer alır. Dağ Karakurum Dağları’nın bir uzantısıdır. K2 Dağı’nın diğer isimleri; Çhogori, Godwin Austin, Ketu olarak sıralanabilir. K2 Dağı’nın yüksekliği Everest’ten daha azdır. Ancak dağa tırmanma açısından K2’nin Everest’ten daha zorlu olduğu belirtilir. Dağın sarp ve dik yolları tırmanışı tehlikeli hale getirir. Bu nedenle, K2 Dağı’na tırmanırken yaşanan riskler Everest’e oranla daha fazladır. 

Kançencunga Dağı (Kanchenjunga)

Kançencunga Dağı, Everest ve K2’den sonra dünyanın en yüksek üçüncü zirvesidir. Dağın yüksekliği 8586 metre olarak bilinir. Kançencunga Dağı Asya kıtasında Hindistan ve Nepal ülkeleri arasında yer alır. Kançencunga Dağı halk arasında Sewalungma olarak da bilinir. Dağa ilk tırmanış 1955 tarihinde gerçekleştirilmiştir. George Band ve Joe Brown dağa ilk tırmanan kişilerdir. Dağa tırmanmak için 4 farklı kulvar bulunur. 3 kulvar Nepal’de 1 kulvar ise Hindistan üzerinden kullanılır. Dağa tırmanışın yaygın olarak Nepal üzerinden yapılması nedeniyle sporcular genellikle bu bölgeyi tercih eder.

Lhotse Dağı

Lhotse Dağı, Himalayaların bir parçasıdır. 8516 metre yüksekliğe sahiptir. Dünyanın en yüksek dördüncü zirvesi olarak bilinir. Çin Nepal arasında Asya kıtasında yer alır. Lhotse Dağı, Tibet ve Khumbu şehirleri arasındaki sınırı çizer. Dağın zirvesine ilk tırmanış 1956 yılında gerçekleştirilmiştir. Ernst Reiss ve Fritz Luchsinger Lhotse Dağı’na ilk defa tırmanan kişilerdir. Lhotse Dağı’na tırmanış diğer yüksek zirvelere oranla daha kolaydır. Ancak oldukça dik yapısı nedeniyle yine de zorlu bir yolculuk gerektirir. Lhotse Dağı Himalayalar içerisinde yer aldığı için Everest Dağı’yla da bağlantısı vardır. Lhotse Dağı, Güney Col adı verilen sırt bağlantısı ile Everest’e bağlanır. Ayrıca, Lhotse Dağı’nda 8000 metreyi geçen üç farklı zirve vardır. En yüksek zirvesi ise Nuptse tepesidir.

Makalu Dağı

Makalu Dağı

Makalu Dağı, 8485 metre yüksekliğe sahiptir. Himalayalar içerisinde Everest ve Lhotse’den sonra en yüksek 3. zirvedir. Dünyanın en yüksek dağları arasında ise 5. sırada yer alır. Çin Nepal sınırında Himalayaların bir parçası olan dağ Everest’e 19 kilometre uzaklığındadır. Makalu Dağı 8485 metre yüksekliğindeki ana zirveden başka iki alt tepeye daha sahiptir. Makalu Dağı’nın ilk alt zirvesi Kangchungtse olarak ifade edilir. Tepe 7678 metre yüksekliktedir, Makalu’nun ana zirvesine 3 kilometre mesafededir. Dağın ikinci alt zirvesi ise Chomo Lonzo olarak adlandırılır. Chomo Lonzo zirvesi 7804 rakımlı olup ana zirveye 5 kilometre uzaklıkta yer alır. Makalu Dağı’na ilk tırmanış ise 1955 yılında Lionel Terray ve Jean Couzy tarafından gerçekleştirilmiştir.

Cho Oyu Dağı

Cho Oyu Dağı, dünyanın en yüksek 6. zirvesine sahiptir. 8188 metre yüksekliğindeki zirve Alp Himalaya kıvrımının bir parçasıdır. Yüksek dağlar üzerine inceleme yapıldığında en yüksek zirvelerin Himalayalar içerisinde yer aldığı görülür. Cho Oyu Dağı da bu özelliğe sahiptir. Dağ konum olarak Everest’in 20 kilometre batısında yer alır. Dolayısıyla Cho Oyu Dağı da Asya kıtası sınırları içerisindedir. Dağın zirvesine ilk defa Avustralyalı bir ekip 1954 yılında tırmanmıştır.

Dhaulagiri Dağı

Dhaulagiri Dağı, Nepal ülke sınırları içerisindedir. Dağın yüksekliği 8167 metreye ulaşır. Dağ bulunduğu konum itibariyle dünyanın en derin nehri olarak bilinen Kaligandaki nehrine oldukça yakındır. Dolayısıyla dağ ve nehrin yer aldığı havza Nepal için önemli bir turistik bölgedir. Dağ Himalaya sıradağları içerisinde yer almakla birlikte dünyanın en yüksek 7. zirvesine sahiptir. İlk olarak 1950 yıllarında Fransız bir ekip tarafından keşfedilen zirveye tırmanış için bir rota bulunamadığından faaliyet gerçekleştirilememiştir. Daha sonra 1960 yılında İsviçre Avusturya iş birliğinde bir ekip tarafından zirveye tırmanış yapıldığı bilinir. 

Manaslu Dağı

Manaslu Dağı

Manaslu Dağı 8163 metre yüksekliğindedir ve bu özelliğiyle dünyanın en büyük dağları arasında 8. sırada yer alır. Nepal ülke sınırları içerisinde yer alan Himalayaların bir parçası olan Manaslu Dağı 1956 yılında keşfedilmiştir. Japon dağcılar Gyalzen Norbu ve Toshio Imanishi dağa ilk tırmanan kişiler olarak bilinir. Nepal’de Ruhlar Dağı olarak da bilinen zirve oldukça karlı ve fırtınalı iklimiyle de öne çıkar. Manaslu Dağı’nda en yüksek zirve haricinde 5 farklı alt tepe vardır. Alt zirveler Saula, Himalchui, Shringi, Langpo, Ngadi Chuli olarak sıralanabilir.

Nanga Parbat Dağı

Nanga Parbat Dağı, Pakistan ve Hindistan arasındaki Keşmir’de yer alır. Karakurum olarak bilinen sıradağların uzantısıdır. 8126 metre yüksekliğe sahiptir. En yüksek dağlar arasında tırmanması en tehlike zirve olarak bilindiği için bir adı Öldüren Dağ’dır. Zirve diğer yüksek dağlar gibi Asya kıtasında bulunur. Dağa ilk kez 1953 yılında Avustralyalı Hermann Buhl tırmanmıştır. Birçok kişinin ise 8126 yüksekliğinde zirveye tırmanırken hayatını tehlikeye attığı bilinir. Tırmanışın oldukça zorlu olmasının sebebi iklim koşullarının elverişsiz olmasıdır.

Annapurna 1 Dağı

Annapurna 1 Dağı, Nepal ülke sınırları içerisinde yer alır. Annapurna 1 Dağı, 8091 metre rakımlı zirvesiyle en yüksek 10. dağ olarak bilinir. Annapurna 1 Dağı Himalayalar sıradağlarının bir uzantısı şeklindedir. Asya kıtasında yer alan dağ ana zirvesi hariç 5 alt tepeye sahip bir masiftir. Alt zirvelerin yüksekliği ise 7937 metre ile 7219 metre arasında değişir. Dağın zirvesine ilk başarılı tırmanış 1950 yılında gerçekleştirilmiştir. Dağa ilk kez tırmanan Fransız dağcılar Louis Lachenal ve Maurice Herzog olarak bilinir.

Gasherbrum 1 Dağı

Gasherbrum 1 Dağı

Gasherbrum 1 Dağı, Çin ve Pakistan arasında konumlanır. 8080 metre yüksekliğiyle öne çıkan dağ Himalaya Dağları’nın Karakurum bölgesindeki uzantısıdır. Aynı zamanda Karakurum’daki en yüksek 5. zirve olan dağ bu nedenle K5 olarak da anılır. Gasherbrum masifinin anlamı ise Güzel Dağ demektir. Dağa ilk tırmanış ise 1958 yılında Amerikalı bir ekip tarafından gerçekleştirilmiştir. 

Broad Peak Dağı

Broad Peak Dağı Pakistan ve Çin sınırında bulunur. Karakurum bölgesinin en büyük dağı olarak bilinir. Dağın yüksekliği 8051 metredir. Dünyanın en yüksek dağları arasında 12. sırada yer alır. Dünyanın tırmanması en zor dağları arasında bulunan K2 Dağı’na oldukça yakın konumdadır. Bu nedenle, Broad Peak Dağı’na gidenler tarafından K2’nin manzaraları rahatlıkla seyredilebilir. Broad Peak Dağı’na ilk tırmanış 1957 yılında gerçekleştirilmiştir. Dağcılık sporuyla ilgilenenler Broad Peak Dağı’nın yüksekliğine rağmen tırmanışı kolay olan masiflerden olduğunu belirtir.

Gasherbrum 2 Dağı

Gasherbrum 2 Dağı Asya kıtasında yer alan yüksek dağlardandır. Pakistan Çin arasında bulunur. Karakurum bölgesinin yüksek dağları içerisindedir. Dağın yüksekliği 8035 metredir. Karakurum bölgesinin en yüksek 4. dağı olması nedeniyle K2 adıyla da ifade edilir. Dağa ilk tırmanış Avustralyalı bir ekip tarafından gerçekleştirilmiştir. İlk tırmanışın 1956 yılında yapıldığı belirtilir.

Shishapangma Dağı

Shishapangma Dağı Çin’in Tibet bölgesine konumlanır. Dağın Nepal sınırına uzaklığı ise sadece 5 kilometredir. 8027 metre yükseklikteki dağ dünyanın 14. en yüksek zirvesine sahiptir. Dağa ilk tırmanış ise 1964 yılında gerçekleştirilmiştir. 

Gyachung Kang Dağı

Gyachung Dağı, yüksekliği 7000 metreyi bulan dağlar arasında en yükseğidir. Toplam yüksekliği yaklaşık 7952 metredir. Dağ Çin ve Nepal sınırında yer alır. Himalaya sıradağları içerisinde bulunan Gyachung Kang Dağı konum olarak Everest ile Cho Oyu arasındadır. Dağa ilk başarılı tırmanış 1964 yılında gerçekleştirilmiştir. 

Dünyanın en yüksek noktası Everest Dağı olmasına rağmen en yüksek 15 dağı incelendiğinde bu masiflerin genel olarak Asya kıtasında Himalaya sıradağları arasında yer aldığı görülür. Dünyanın en yüksek dağları genellikle Çin, Nepal ve Pakistan ülke sınırlarına yakındır. 

Dünyanın en yüksek dağlarını hem eğitim hem de genel kültür için araştırarak bilgi sahibi olmak önemlidir. 

Benzer İçerikler