Dijital Okuryazarlık Nedir?

Dijital Okuryazarlık Nedir?

  • 29.03.2024

Gerek sosyal yaşamda gerek okulda, dijital ortamlardaki insanlarla etkileşim kurman ve bildiklerini doğru bir şekillerde kullanman beklenebilir. Dolayısıyla, şu an olduğu kadar gelecekte de hayat boyu kullanabilmen için dijital okuryazarlık konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip olabilirsin.

Dijital okuryazar olmak sanılanın aksine yeni ortaya çıkan bir kavram değildir. Teknolojik gelişmeler doğrultusunda zamanla ortaya çıkmış olan dijital okuryazarlık terimi, son zamanlarda popülerliğini artırmıştır. Bu güncel kavrama dair “Dijital okuryazarlık nedir ve nasıl olur?” gibi soruların cevaplarını tüm detayları yazımızda bulabilirsin.

Dijital Okuryazarlık Nedir?

Dijital Okuryazarlık Nedir?

Dijital okuryazarlık, teknik ve bilişsel beceri gerektiren bilgilere ulaşmak ve bu bilgileri doğru yöntemlerle değerlendirmek amacıyla güncel bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma yeteneği olarak tanımlanır (1). Günümüzde dört bir yanımızın sosyal medya, internet siteleri ve mobil cihazlarla çevrili olduğu düşünülürse, dijital okuryazar olmanın önemi daha çok öne çıkar. Günlük yaşamda yüz yüze iletişim kurulabildiği gibi, değişen ve dönüşen dijital dünyada da iletişim kurarken fikirlerini açıkça ifade etme, soru sorma ve güvende olduğundan emin olma konusunda bu yeteneğe sahip olman senin için faydalı olabilir.

Dijital okuryazarlık yeteneğini geliştirmek için teknoloji konusunda daima güncel kalman çok önemlidir. Ayrıca, dijital ortam hızla değişmeye devam ederken dijital kimliğini ve sağlığını koruman da gerekebilir. Bu açıdan bakıldığında “Dijital okuryazarlık ne demek?” sorusunun cevabı olarak “internette doğru bilgilere güvenilir bir şekilde ulaşmak için edinmen gereken bir beceri" yanıtı verilebilir.

Dijital Okuryazarlığın Özellikleri

Dijital Okuryazarlığın Özellikleri

Dijital okuryazarlık, çevrim içi bir içeriği etkin bir şekilde okuyup anlayabilmeni sağlar. Çoğu durumda çevrim içi bir kitabı okumanın basılı bir kitabı okumaktan pek farkı yoktur. Fakat, dijital okuryazarlığı öğrenmek ve geliştirmek, okuma eyleminden çok daha fazlasıdır.

Gerçek anlamda bir dijital okuryazarlık için aradığın bilgiye erişmen ve o bilgiyi en doğru şekilde değerlendirmen gerekir. Ayrıca, yeni bilgiler üretmen ve ürettiğin bilgileri başkalarına iletebilmen için hem bilişsel hem de teknik bilgiye sahip olman önemlidir.

Dijital Okuryazarlığın İlkeleri

Dijital okuryazarlık becerileri edinirken, bu becerileri geliştirirken ve teknolojiyi kullanırken dikkate alman gereken 4 ana dijital okuryazarlık ilkesi vardır. Aşağıda yer alan bu ilkeler, özellikle dijital okuryazarlık konusunda yeterli donanıma sahip olmana katkı sağlar. 

Anlama: Dijital okuryazarlık konusunda okulda eğitim almak oldukça önemlidir. Böylece, temel güvenlik ve dijital okuryazarlık konusundaki temel kavramları anlamak daha kolay hale gelir. 

Karşılıklı Bağımlılık: Bu kavramla farklı dijital platformların birbirine bağlı olduğu kavranabilir. Ayrıca, bu ilkeyla dijital verilerin nasıl korunabileceğini de öğrenebilirsin. 

Sosyal Faktörler: Bu yöntem, çevrim içi dijital bir varlığa sahip olmanın sosyal faktörleri olduğunu daha iyi anlamanı sağlar. Bu faktörleri okulda öğrenmen ise sanal ortamlarda güvende olmana yardımcı olur.

Küratörlük: Dijital okuryazarlık konusunda öğrenmen gereken son ilke, kendi içeriklerini ve dijital bilgilerini düzenlemektir. Bunu yapmanın kolay bir yolu, içeriği daha sonra kullanmak için depolama ve kaydetme olanağı sunan platformları kullanmaktır.  

Sen de dijital okuryazarlık konusunda yeterince bilgi edinerek sanal ortamlardaki etkinliğin ve bilgiye erişimin konusunda ilerleyebilirsin. Ayrıca hızlı olmayı gerektiren dijital dünyada ulaşılması gereken bilgi için dijital araçların kullanılması, ilgili tarama ve filtrelerin yapılması, ulaşılan verilerin anlamlandırılarak kullanılabilir hale getirilmesi giderek daha önemli hale gelebilir.

Kaynak:

https://dijitalmedyavecocuk.bilgi.edu.tr   

Benzer İçerikler