Ders Çalışmak İstemeyen Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Ders Çalışmak İstemeyen Çocuğa Nasıl Davranmalı?

  • 22.09.2023

Çocukların ders çalışma konusunda isteksiz davranması, çok sayıda ailenin yaşadığı ortak problemler arasında bulunuyor. Hangi yaş grubundan olursa olsun pek çok çocuk, derslere ilgisiz davranabiliyor ve çalışma motivasyonu bulmakta zorlanıyor.

Uzmanlara göre çocuklarda ders çalışma isteksizliği, birçok farklı sebepten kaynaklanabiliyor. Peki ders çalışmayan çocuğa nasıl davranmalı ve motivasyon için neler yapmalı? Siz de “çocuğum ders çalışmıyor” diyen ebevenylerdenseniz, aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.

Ders Çalışmak İstemeyen Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Çocuğum Ders Çalışmak İstemiyor!

Çocuğum Ders Çalışmak İstemiyor!

Eğer bu cümleyi kurmaya başladıysanız, öncelikle sakin olmanızda ve durumu soğukkanlı bir şekilde ele almanızda yarar bulunuyor. Unutmayın, çocuklarda ders çalışma isteksizliği son derece yaygın bir sorun ve çoğunlukla da çözülebiliyor. Eğer çocuğunuz eğitim hayatına yeni başladıysa, aşağıdaki adımları atarak sorunun kaynağını tespit edebilirsiniz.

 

• İlk olarak çocuğunuza neden ders çalışmak istemediğini açık bir dille sorun.

• Çocuğunuz, isteksizliğini açıklamak istemiyorsa okula adaptasyon konusunda sorun yaşayıp yaşamadığını öğrenmeye çalışın.

• Küçük yaşlardaki çocuklarda ders çalışma isteksizliğinin temel sebeplerinden biri okulda akran zorbalığına uğramaları ve bu sebeple de okulu sevememeleri olarak kabul ediliyor. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla ilişkisi hakkında mutlaka bilgi edinin.

• Başarısızlık korkusu da çocukların ders çalışma konusunda isteksiz davranmasına yol açabiliyor. Çocuğunuzun öz güven sorunu yaşayıp yaşamadığını mutlaka anlamaya çalışın.

 

Yukarıdaki adımlarla sorunu tespit edebilirseniz, çözüm için çeşitli yöntemler geliştirebilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte ders çalışabilir, dersi eğlenceli bir oyuna dönüştürebilir, çocuğunuz okulda sorun yaşıyorsa bu problemi çözmek için adımlar atabilir ve çocuğunuzun öz güvenini artırmaya yönelik girişimlerde bulunabilirsiniz. Bu sırada ders konusunu çocuğunuz için bir baskı unsuru hâline getirmemeye ve çocuğunuzla inatlaşmamaya özen göstermeniz de büyük önem taşıyor.

 

Ergenlerde Ders Çalışma İsteksizliği

Ergenlerde Ders Çalışma İsteksizliği

Yukarıdaki çözümler, ergenlik öncesi dönem için faydalı olsa da ergende ders çalışmama problemi için yararlı olmayabilir. Ergenlik çağındaki çocuğunuz ders çalışmıyorsa, bu sorun yüksek ihtimalle ergenlik döneminin verdiği inişli çıkışlı psikolojiden kaynaklanıyor olabilir. Peki ders çalışmak istemeyen ergene nasıl davranmalı?

 

• Ergenlik dönemindeki çocuklara eleştirel yaklaşmanız ve “motive edici” olduğunu düşündüğünüz ağır cümleler sarf etmeniz, problemin daha da büyümesine yol açabilir. Bu çağdaki çocuklarla mutlaka ortak zemin bulmanız ve sağlıklı bir iletişim kurmanız gerekiyor.

• Bu çağdaki çocukların dikkatini dağıtan unsurların başında eğlence ihtiyacı, arkadaşlarına kendisini ispatlama kaygısı ve romantik duygular geliyor. Çocuğunuza ders çalışma saatleri dışında özgürce eğlenebileceği zamanlar tanıyarak ve mahremiyetine saygı göstererek ders çalışma motivasyonunu yükseltebilirsiniz.

• Ergenlik dönemindeki çocukların psikolojilerinin hassas olduğunu asla göz ardı etmemelisiniz. Çocuğunuza ders konusunda ısrarcı davranmanız, ciddi sorunlara yol açabilir ve iyice isteksiz hâle getirebilir. Bunun yerine çocuğunuzu ders çalışarak istediklerine ulaşabileceği konusunda motive etmeyi deneyebilirsiniz. 

• Motive edici cümleleri doğrudan söylemek, beklediğiniz etkiyi oluşturmayabiliyor. Ergenlik çağındaki çocuklar, kendilerine “akıl verilmesi”nden hoşlanmayabilir ve uzun uzadıya konuşmaları olumsuz bir durum olarak algılayabilirler. Bu sebeple çocuğunuzu rol modeli olarak belirleyeceği kişilerle tanıştırabilir, başarı temalı filmler izletebilir ve çocuğunuzun vermek istediğiniz mesajı dolaylı şekilde almasını sağlayabilirsiniz.

 

Ders çalışmak istememe sorununun ardındaki sebepleri tespit etmek, sizi çözüme yaklaştırabilir. Dilerseniz bu konuda çocuk gelişimi ve ergen psikolojisi hakkında uzman kişilerin desteğini alarak, çocuğunuzun eğitim hayatına ve başarısına katkıda bulunabilirsiniz.

 

Benzer İçerikler