Çocukların Arkadaş Ortamında Dışlanma Nedenleri ve Çözümleri

Çocukların Arkadaş Ortamında Dışlanma Nedenleri ve Çözümleri

  • 23.04.2024

Akranlarıyla sağlıklı bir arkadaşlık ilişkisi kurmak çocuk gelişimi açısından büyük önem taşır. Çocuklar arkadaşlarıyla bağ kurar, birlikte eğlenir ve keşfederler. Arkadaş ortamına dahil olamamak ve arkadaşlar arasında dışlanmak da çocukluk çağında sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasında yer alır. Akran ilişkilerinde sorun yaşayan çocukların genellikle öz güvensiz, utangaç, kaygılı, benmerkezci ya da paylaşımcı olmayan çocuklar olduğu görülebilir. Sebebi ne olursa olsun arkadaş ortamında dışlanmak, her yaş grubundaki çocuk için ciddi seviyede zorlayıcı bir durumdur. Bu yüzden çocukların arkadaş ortamında dışlanma nedenleri ve çözümleri hakkında bilgi edinmek son derece önemlidir.

Siz de çocuğum arkadaşları tarafından dışlanıyor diye düşünüyorsanız, gelin bu sorunun nedenlerini ve çözümünü inceleyelim.

Arkadaş Grubunda Dışlanma Nedenleri

Arkadaş Grubunda Dışlanma Nedenleri

Özellikle oyun kurallarına uyum sağlayamayan çocuklar akranları tarafından dışlanabilir. Bir grup içinde uyulması gereken sınırlar ve kurallar konusunda kafa karışıklığı yaşayan çocukların da bu zorluklarla karşılaşma ihtimalleri yüksektir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun da belirtilerinden biri olan kurallara uyum sağlamama, yönerge alamama ve sıra beklememe çocukların dışlanma sebeplerinden biri olabilir.

Çocuğunuz, içinde bulunduğu sosyal grupta yönetici rolü üstlenip otorite kurmaya çalışıyor olabilir. Ancak arkadaşlarının karşı çıkması halinde çocuğun sorunlarını şiddet eğilimleriyle çözmeye çalışması da dışlanmayla sonuçlanır. Bu noktada çocukların sorun çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmanız gerekir.

Genellikle iletişimi başlatmayı ya da sürdürmeyi öğrenememiş çocukların, akranlarıyla olan ilişkilerinde çekingen, kaygılı ve öz güvensiz oldukları görülür. Utangaçlık sebebiyle kendini ifade edemeyen çocuklar, arkadaşlarıyla ortak bir paylaşımda bulunamadıkları için sosyal ortamlardan kaçınma davranışı gösterebilirler.

Çocukların Arkadaş Ortamında Dışlanmasının Çözümleri Neler Olabilir?

Öncelikle unutulmamalıdır ki okul çağındaki çocuklar genellikle anne babalarından çok akranlarıyla vakit geçirirler. Haliyle bu zaman duygusal gelişimlerini destekleyecek nitelikte olmalıdır. Yetişkinler bu aşamada çocuklara zorlayıcı değil destekleyici davranmalıdır. Çocuğunuzu bir gruba dahil olması için zorlamak ya da uyum sağlayamadığı için suçlamak yerine sorunun sebeplerini anlamaya çalışabilirsiniz. Problemin kaynağını bulan ebeveynler ve öğretmenler öncelikle çocukla doğru bir iletişim kurmaya odaklanmalıdır. Aile içerisindeki iletişim biçiminden başlayarak çocuğun kendini eksik hissettiği yönlerin tespit edilmeye çalışılması sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır.  

Paylaşmanın ve Desteklemenin Önemi

Paylaşmanın ve Desteklemenin Önemi

Küçük yaştan itibaren paylaşmayı ve zarar verici davranışlardan uzak durmayı çocuğa öğretmek önemlidir. Okul öncesi eğitimin sosyal becerilerdeki etkisi de bu anlamda göz önüne alınmalıdır. Utangaç çocuklar, öz güven konusunda kaygılı olabilirler. Arkadaşlarının ne düşüneceği ya da komik duruma düşebilecekleriyle ilgili endişe duyabilirler. Bu noktada çocuğun yetenekli olduğu alanları ortaya çıkarabilirsiniz. Olumlu davranışlarına dikkat çekerek, cesaretli davranması için onu teşvik edebilirsiniz.

Çocuğun yaşına bağlı olarak, ortak bir sosyal ortamı paylaştığı bir akranıyla daha fazla zaman geçirmesi için imkan yaratabilirsiniz. Çocuklar gösterdiği çaba için takdir edildiklerini hissettiklerinde, daha girişken davranmaya başlayabilirler. Çocuğun okulda, evde ve zaman geçirdikleri diğer mekanlarda yaşadığı zorluklar hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak pek çok sorunun erken fark edilip önlem alınması açısından da faydalı olabilir. Siz de çocuğunuzun arkadaş ortamında dışlandığını fark ediyorsanız, konuyla ilgili öğretmenlerinden de destek alabilirsiniz.

Benzer İçerikler