Çocuklarda Gece Korkusu Nedir?

Çocuklarda Gece Korkusu Nedir?

  • 04.12.2024

Çocuklara uyku alışkanlığı kazandırırken yaşanan problemlerin başında çocuklarda gece korkusu gelir. Gece korkusu bir çeşit uyku bozukluğu olup uyku terörü olarak da bilinir. Birçok sebebi olabilen çocuklarda gece korkusu aşılamayacak bir durum değildir. Doğru adımları atarak, çocuğunuza kaliteli uyku alışkanlığı kazandırabilirsiniz.

 

Çocuklarda gece korkusunun nedenlerini, belirtilerini ve bu durumla baş etmek için neler yapabileceğinizi yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Çocuklarda Gece Korkusu

Çocuklarda Gece Korkusu

Sıklıkla 3 ila 6 yaş arasında gözlenen çocuklarda gece korkusunda, genellikle uykuya dalmakta zorluk yaşayan çocuk uyuduktan 1- 2 saat sonra ağlayarak uyanır. Gece korkusu yaşayan çocuk, bildiği güvendiği ortamdan ve aile bireylerinden ayrılarak, yalnız kalmanın ve bilmediği bir ortama geçmenin kaygılarını yaşar. Normal olan bu durum karşısında ebeveynler çocuğa karşı tutumlarını yumuşatmalı ve çocuk yeniden uykuya dalana kadar onu sakinleştirmelidirler.

 

Çocuklar duydukları seslerin, izledikleri çizgi filmlerinin ve iç dünyalarında tasvir ettikleri şekillerin, uyku sırasında gerçek olup olmadığını ayırt edemeyebilirler. Bu nedenle de kabus görebilirler. Karanlık, hırsız, canavar, uzaylı ve hayalet olarak algıladıkları bu sesler ve görüntüler gece korkuları olarak karşınıza çıkabilir.

Çocuklarda Gece Korkusunun Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda gece korkusu uyku ile uyanıklık arasında kaldığı sırada gerçekleşmektedir. Korkuyla uyanan çocuk yatağında ağlayabilir ya da ani çığlıklar atabilir. Uykunun ilk saatlerinde yaşanan gece korkusu ortalama 20 saniye ila 5 dakika arasında sürer. Çocuk en geç 15 dakika içinde kendiliğinden yatışır ve uykuya dalar. Her zaman psikolojik nedenlerle tanımlanamayan uyku terörü;

 

• Karanlıktan korkma ve kabuslar görme

• Uykusundan bağırarak ve korkarak kalkma

• Kendi yatağında uyumada isteksizlik

• Anne veya babasının, uykuya dalana kadar yanında kalmasını isteme

• Uykudan önce odasına gitmemek için oyunlarını uzatmaya çalışma

• Anne ve babasının yatağında uyumak isteme

• Uyku saatlerinin değişmesi ve uyku kalitesinde azalma

• Uyumak için yatırıldığında anne ya da babanın arkasından gelme

• Gece uyanıp anne veya babayla uyumak isteme

• Uykudan önce hırçınlaşma ve keyifsiz olma gibi davranışlara neden olabilmektedir.

 

Karanlıktan korkan ve kabuslar gören çocuğun, davranışları ve olaylara verdiği tepkileri gün içinde takip edilmeli ve gerekli görüldüğünde bir danışmana başvurulmalıdır. 

 

Gece Terörü Karşısında Aileler Nasıl Davranmalı?

Gece Terörü Karşısında Aileler Nasıl Davranmalı?

Korkularıyla baş edemedikleri bir yaşta olan çocuklar, ailelerinin onları koruyacağından emin oldukları için, uykudan korkarak kalktıklarında anne ve babaya sığınırlar. Ebeveynlerin yaklaşımları da çocuğun korku ve kaygılarını geçirmeye yönelik olmalıdır. Gün içinde anne ve babasından uzak kalmak durumunda olan çocuğa, bunun nedenleri ve tekrar bir araya gelineceği anlatılmalıdır. Çocuğunuz gece korkusu ile atak yaşamaya başladığında sakin davranıp birkaç dakika sonra biteceğini bilerek beklemeli ve kendisine zarar vermesinin önüne geçmelisiniz.

 

El ve kollarını istemsizce sallayan çocuğun etrafından kendisine zarar verebilecek nesneleri kaldırmak, çocuğunuzun güvenliği açısından önemlidir. Çocuğunuz uyku ile uyanıklık arasında olacağı için, onu uyandırmaya çalışmaktan kaçınmanız gerekir. Uyandığında bir şey hatırlamayacağı için çocuğa davranışlarıyla ilgili korku verici yaklaşımlarda bulunmak, kaygı seviyesini artırabilir. Korkusunun sebeplerini gözlemlemeli ve mümkün olduğunca ortadan kaldırmalısınız. Bu durum sıklıkla yaşanıyor ise bir pedagog ve çocuk nöroloji doktoruyla iletişime geçmenizde fayda olacaktır.

Benzer İçerikler