Çocuklara Neden Bağırmamalıyız?

Çocuklara Neden Bağırmamalıyız?

  • 22.11.2024

Çocuk yetiştirmek heyecanlı ve zorlu bir süreçtir. Bu uzun yolculukta ebeveynler bazı zamanlar yorulabilir, tahammül sınırını aşabilir ve öfkelerini kontrol edemeyebilir. Çocuğun yaptığı olumsuz davranışlar için ona bağırmak, kısa vadede çözüm gibi görünse de aslında pek işe yarayan bir yöntem değildir. Sürekli bağıran ebeveynlerin çocukları fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden zarar görebilir.

Siz de zaman zaman kendinizi yorgun ve bunalmış hissediyor olabilirsiniz. Dinlenme anlarında çocukların ısrarlı soruları ya da yaptıkları olumsuz davranışlar karşısında bağırma eğiliminde olabilirsiniz ancak bağırmak, iletişim kurmaya engel olur. Çocuklarla bağırmadan iletişim kurmak ve pozitif disiplin uygulamak için sizin için hazırladığımız önerileri dikkate alabilirsiniz.

Çocuğa Bağırmanın Zararları

Çocuğa Bağırmanın Zararları

• Çocuğa bağırmak, çocukların gelişimi için ilerde daha önemli problemlere neden olur. Olumsuz davranışı nedeniyle sürekli azarlanan çocuklar, saldırganlık ve şiddet eğilimi gösterebilir. 
• Bağıran ebeveyne sahip olan çocuklar, kendilerini incinmiş, yalnız ve korkmuş hissedebilir. Sürekli azarlanmak çocuğun kaygı problemleri yaşamasına neden olabilir. Psikolojik dalgalanmalar nedeniyle çocuklar, sosyal davranışlarında yetersiz hissedebilir.
• Çocuklar, anne ve babalarının davranışlarna göre güven duygusu hissedebilir. Bağıran ebeveynler, çocukların kendini huzursuz hissetmesine neden olabilir.
• Kendisine sürekli bağırılmasına alışan çocuklar, kendi sosyal ilişkilerinde problem yaşayabilir. Yüksek sesle yapılan uyarılar, çocukların davranışlarında kararsızlık yaşamasına sebep olabilir.

Olumlu Davranışı Pekiştirmek

Olumlu Davranışı Pekiştirmek

Çocuklar, hayatı deneyimleyerek öğrenir. Olumsuz davranışlarda çocuğunuza bağırmak yerine olumlu davranışı pekiştirmeye çalışabilirsiniz. Yaramazlık yaptığı anlarda tehditler savurmak, çocuğun duygularını incitebilir. Çocuklarla iletişim kurarken iyimser ve açıklayıcı bir dil kullanmak daha etkili olur. Çocuğunuza durumu açıklamak, sonuçlarından bahsetmek, doğru davranışa yönlendirmek gibi yol gösterici tutumlar sayesinde aile bağlarınızı güçlendirebilirsiniz.

Sağlıklı ebeveyn ve çocuk ilişkisinde bağırmak yerine konuşmak önemlidir. Çocuğunuzun hatalı davranışının ne olduğunu, nelere sebep olabileceğini, yerine nasıl davranması gerektiğini anlatmanız gerekir. Bu sayede çocuklar, anlattığınız bilgilere daha fazla kulak verebilir. Çocuğunuzun anlayabileceği şekilde durumları açıklamak, basit örneklerle yaptığı davranışın yanlış noktalarını vurgulamak etkili olabilir.

Disiplinin Önemi

Çocukların kurallara ve bu kuralları tutarlı şekilde uygulayan ebeveynlere ihtiyacı vardır. Aile içinde kuralları belirledikten sonra herkes bu kurallara uygun davranırsa bağırma ihtiyacı doğmaz. Çocuklar, rutinleri sever. Çocuk yetiştirirken önemli bir nokta olan rutinler ve kurallar, farklı durumlara göre esnetildiğinde kafa karışıklığı yaratabilir. Çocuklar, kuralların kesin bir şekilde uygulanması gerektiğini, doğru davranışın durumlara göre değişebileceğini düşünmeye başlayabilir. Bu durum çocukların davranışlarında kararsızlığa neden olabilir.

Çocuğunuzla sağlıklı bir iletişim kurmak için her zaman sakin yaklaşmaya özen göstermeniz gerekir. Anlayışlı, iyimser ve açıklayıcı ebeveynler, çocuklarının olumlu davranışları pekiştirmek için daha etkili olur. Çocuğunuzun kendini ifade etmesine, duygularını paylaşmasına, düşüncelerini anlatmasına izin vermelisiniz. Bağırmadan iletişim kurmak, çocuğunuzla aranızdaki bağı güçlendirir ve daha etkili bir sonuç verir. Ebeveyn olarak çocuğunuza doğru davranışları kazandırmak için onunla yapıcı bir iletişim kurmaya özen göstermeniz büyük önem taşır.

Benzer İçerikler