Başkalarının Düşüncelerini Okumanın Yolu: Beden Dili

Başkalarının Düşüncelerini Okumanın Yolu: Beden Dili

  • 12.10.2024

İnsanlık tarihinde sözlü iletişim keşfedilene kadar geçen süreçte iletişimin temellerini beden dili oluşturuyor. Bugün ise bazen sözlü iletişime vurgu yapmak bazen de kelimelerle ifade edemediklerimizi anlatmak için bilinçli veya bilinçsiz olarak hepimiz beden diline ihtiyaç duyuyoruz. O halde, beden dili nedir? Yüz, göz, el, kol ve tüm vücut hareketlerimizle genel duruşumuzu da kapsayan sözsüz ifade biçimine vücut dili deniyor.

Beden dili işaretlerini bilmek ve beden dilini okumak, karşımızdakini anlamanın ve kendimizi doğru ifade ederek etkili bir iletişim kurabilmenin temellerini oluşturuyor. Bir kişinin duruşu, oturuşu, bakışları ve konuşurken kullandığı beden hareketleri o kişinin duygu ve düşünceleriyle ilgili genel bir fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Beden dilini okumak için hareketlerin anlamlarını bilmek, kendi beden dilimizi keşfetmek ve gözlem yapmak gerekiyor. Sen de beden dili hareketlerinin neler olduğunu ve hangi anlamlara geldiğini öğrenmek istersen detaylara birlikte göz atalım.

Beden Dili Hareketleri ve Anlamları

Beden Dili Hareketleri ve Anlamları

Beden dili hareketleri vücudun genel duruşu, el-kol, ayak-bacak, yüz ve baş şeklinde bölümler halinde sınıflandırılır. Beden dili hareketlerinin anlamları evrensel olarak genel bir kanıyı ifade etse de bazı hareketler toplumsal olarak ya da kişiden kişiye değişiklik gösterir. En yaygın belirlenmiş beden dili hareketleri ve anlamları şöyledir:

Genel Duruş: Otururken veya ayakta omurganın dik duruşu öz güven ve zindelik anlamlarına gelirken, kambur bir duruş çekingenlik, yorgunluk ya da sıkkınlık gibi ruh ifadelerini yansıtır. Eli belinde bir duruş  ise öz güvenli bir ifadeyi temsil eder.

El Kol Hareketleri ve Anlamları: Kollar kapalı bir duruş kişinin gergin, ön yargılı ve iletişime kapalı olduğunu ifade ederken iki eli önde kavuşturma kişinin rahat olmadığı ancak yine de iletişime daha açık olduğu anlamına gelir. Konuşurken abartılı el kol hareketleri kişinin sözlü ifadelerde zorlandığı veya karşı tarafı ikna etmeye çalıştığını gösterir.

Baş ve yüz hareketleri: Alnın ve kaşların kırışması genel olarak endişeli bir düşünce yapısına sahip kişilerde görülür. Dudakların bastırılması gerginliği, mutsuzluğu ya da bir durum karşısındaki memnuniyetsizliği ifade eder. Dudakların büzülmesi ya da yarım gülümseme karşı tarafı küçümseme ya da karşısındaki kişiyle ilgili olumsuz düşünceleri temsil eder. Baş ve çenenin dik duruşu kendinden emin olma anlamına gelir. En basit ve bariz beden dili hareketlerinden biri olan başı aşağı yukarı hareket ettirme onaylama, sağa sola doğru hareket ettirme karşı çıkmayı ifade eder.

Vücut dili göz işaretleri: Karşımızdaki kişi göz teması kurmaktan kaçınıp etrafa bakıyorsa bu hareket ilgisizlik, konsantre olamama anlamlarını taşır. Sürekli yere bakan kişiler iletişimde çekingen, kırgın ya da öz güvensiz olabilir. Göz teması kurmaktan kaçınmayan kişiler ise samimi, kendinden emin ve ilgili olarak ifade edilir.

Beden Dili İşaretleri Nasıl Okunur?

Beden Dili İşaretleri Nasıl Okunur?

Beden diliyle doğru bir analiz yapabilmek için beden dili anlamlarını bütünsel olarak değerlendirmek gerekir. Örneğin bir kişinin tebessüm etmesi o kişinin o anda rahat ve iyi hissettiği anlamına gelmeyebilir. Kollarını çapraz bir şekilde kavuşturan kişiler için hareketin genel anlamı gerginlik olarak gözükse de o kişi aynı zamanda gerçek bir gülümsemeye sahip ise bu durum öz güvenli olduğunu ifade eder. Beden dilini yorumlarken; oturma şekli, ellerinin ve kollarının duruşu, gözlerindeki ifadeyi ve konuşurken değişen vücut hareketlerini bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. 

Bütünsel bir gözlemle karşındaki kişinin o anki ruh hali ya da düşünceleriyle ilgili fikir sahibi olabilirsin. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki beden dili iletişimde bize kişilerle ilgili net değişmez bilgiler değil, duygu ve düşünceleri anlamak ipuçları verir. Sen de karşındakilerin beden dilini okuyarak, onlarla daha etkili bir şekilde iletişim kurabilirsin.

Benzer İçerikler