Anneye Aşırı Bağımlı Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Anneye Aşırı Bağımlı Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

  • 05.11.2024

Anneye aşırı bağımlılık, çocuğun öz güvensiz ve mutsuz bir birey olarak yaşamını sürdürmesinin önemli sebepleri arasında yer alıyor. "Bağımlı anne sendromu" olarak adlandırılan bu durumun temel kaynağının ise yanlış ebeveyn davranışları olduğunu söylememiz mümkün. Erkek ya da kız çocuk fark etmeksizin tüm çocuklarda görülebilen bağımlı anne sendromu, çocuğun ve ebeveynlerinin günlük yaşamını oldukça olumsuz bir noktaya taşıyabilir.

Gelin şimdi, bu bağımlılığın sebeplerine, zararlarına ve annesine aşırı derecede bağımlı olan çocuklara nasıl davranılması gerektiğine birlikte göz atalım.

Bağımlı Anne Sendromu ve Zararları

1 ila 6 yaş arası çocuklarda sık görülen bağımlı anne sendromu, doğum sonrası artarak devam eden anne sevgisinin bazı çocuklarda aşırıya kaçması durumudur. Sosyalleşme becerilerinin artış gösterdiği 3 yaşına kadar çocuklar annelerine bağımlıdırlar. Ancak bir yandan da anneden ayrılma belirtileri gösterirler. 3 yaşından sonra ise anne ve çocuk ilişkisindeki bu bağımlılık durumunun giderek azalması beklenir. 3 yaşından büyük ve halâ annesine aşırı bağımlı bir çocuk sahibiyseniz, çocuğunuzun pek çok açıdan olumsuz etkileneceğini bilmeli ve bu durumu giderme yollarına yönelmelisiniz.

Çocuklar Neden Annelerine Aşırı Bağımlı Hâle Geliyor?

Çocuklar Neden Annelerine Aşırı Bağımlı Hâle Geliyor?

Aşırı koruyucu bir anne figürünün yanı sıra babaların çocuklarına gereken yakınlığı göstermemesi de bağımlı anne sendromunun en önemli sebeplerindendir. Bazı ailelerde ise hem anne hem de babanın aşırı koruyucu bir tutum içerisine girmesi, çocuğun annesine olan aşırı bağımlılığını daha da artırır. Eğer çocuğunuzun tek başına yapabileceği işlerde ona fırsat tanımıyorsanız, her işi onun yerine yapıyorsanız ve büyüdüğünü kabullenmeyip sürekli bebekmiş gibi davranıyorsanız, bu durum bağımlı anne sendromuna neden olabilir.

Anneye Aşırı Bağımlılık Belirtilerini Fark Edin!

Çocuğunuzun annesine gösterdiği aşırı bağımlılık belirtilerini fark etmeniz, bağımlı anne sendromu ile başa çıkabilmeniz açısından büyük bir öneme sahip. İşte, bağımlı anne sendromu yaşayan çocuklarda görülen çeşitli olumsuz durumlar:

• Yalnız kalamama ve sürekli annenin yanında bulunma isteği
• Öz güven problemleri
• Aşırı çekingenlik
• Utangaçlık
• Arkadaşlarla ilişkide ve yeni arkadaş edinmede sorunlar
• Okul fobisi ve okula uyum sorunları

Anneye Aşırı Bağımlı Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Anneye Aşırı Bağımlı Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Çocuğunuz annesine aşırı bağımlılık belirtileri gösteriyorsa "anneye aşırı bağımlı çocuğa nasıl davranılmalı?" sorusuna yanıt aramanın vakti gelmiş demektir. Çocuğun gösterdiği belirtilerin aslında sizin aşırı korumacı davranışlarınızın bir sonucu olduğunu bilirseniz, bu durumla çok daha kolay başa çıkabilirsiniz. Ev içinde oynayabileceğiniz kısa süreli saklanma oyunları ile çocuğunuzu yalnız kalmaya alıştırabilirsiniz. Çocuğun yanında kalma sürelerini düşürebilir ve yanından ayrılacağınız zaman daha pozitif görünerek rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki bağımlı anne sendromuyla başa çıkmada en önemli faktörler sabır, çocuğunuza bir birey gözüyle bakmak ve her işi onun yerine yapmaya çalışmamaktır.

Çocuğunuzla birlikte kitap okuyarak, şarkı söyleyerek, oyunlar oynayarak ve gün boyu belirli aralıklarla fiziksel temas içinde olarak onun öz güvenini yükseltebilirsiniz. Bir anne olarak, çocuğunuzun yanından ayrılırken "birazdan geri geleceğim" gibi sözlerle soğukkanlı bir görüntü sergileyebilirsiniz. Kısa süreli ve güvende olması koşulu ile ev içinde çocuğun yanınızdan ayrılmasına izin vermeniz ise anneden uzaklaşmanın kötü bir şey olmadığı duygusunu ona hissettirir. Eğer tüm çabalarınıza rağmen bu sorunun üstesinden gelmede güçlük yaşıyorsanız, bir çocuk gelişimi uzmanından profesyonel destek alabilirsiniz.

Benzer İçerikler