Beklenmedik bir zamanda ortaya çıkabilen doğal afetlere karşı önlem almak ve her duruma hazırlıklı olmak önem taşıyor. Ülkemizdeki birçok şehrin fay hattı üzerinde yer alması özellikle depreme karşı hazırlıklı olmayı gerektiriyor.
Doğal afet sonrası acil ihtiyaçlarınıza ulaşmak, yiyecek ve su temin etmek kolay olmayabilir. Ani yaralanmalara kendiniz müdahale etmek durumunda kalabilir; yardım ekibi gelene kadar hayatınızı sürdürmek için bazı temel ihtiyaçlarınızı gidermekte zorlanabilirsiniz. Bu gibi istenmeyen durumlara karşı afet ve acil durum çantası hazırlamak hem kendiniz hem de sevdikleriniz için hayat kurtarıcı olabilir.
Acil durum çantası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgiye yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Afet ve Acil Durum Çantası Nedir?
Afet ve acil durum çantası, afete uğrayan kişilerin en azından ilk 72 saat süresince temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek gıda, su ve diğer gerekli materyallerin içinde bulunduğu bir çantadır. Kendi ihtiyaçlarınızın yanı sıra bakımından sorumlu olduğunuz kişiler için de gerekli olan temel eşyaları bu çanta içinde bulundurmanızda fayda vardır. Ayrıca kimlik, pasaport, diploma, tapu gibi önemli evraklarınız da afet ve acil durum çantası içinde yer alabilir. Herhangi bir afet anında ihtiyaç duyacağınız eşyalar arasında ilk yardım kiti, hijyen malzemeleri, çeşitli elektronik araç gereçler de bulunur. Özellikle üç yanı denizlerle çevrili bir deprem bölgesi olan Türkiye’de deprem çantası hazırlamak oldukça önemlidir. Olası bir deprem anında kolayca erişebileceğiniz bir deprem çantası hazırlamış olmak, aniden gelişebilecek bir deprem anı için hayati öneme sahiptir.
Deprem Çantası Bulundurmanın Önemi
Deprem çantası içindekiler sayesinde deprem sonrası bulunduğunuz mekânı terk ettiğinizde birkaç gün boyunca ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Böyle bir çanta olmadan evden çıktığınızda dışarıda temel ihtiyaçlarınızı giderme konusunda beklemediğiniz sorunlarla karşı karşıya kalabileceğiniz için deprem çantası bulundurmanız son derece önemlidir. Çevrenizde bulunan binaların deprem sonrası nasıl bir durumda olacağını bilemezsiniz. Yoğun enkaz bölgelerine yardımların ulaşması vakit alabilir. Bu nedenle özellikle ilk üç günü sağlıklı bir şekilde geçirmenize yetecek kadar eşyanın yanınızda olması gerekir. Yara bandı, gazlı bez, pamuk, tentürdiyot gibi ilk yardım malzemeleri küçük yaralanmalarda sağlık ekiplerine başvurana kadar gerekli önlemleri alabilmenizi sağlar. Aksi halde açıkta kalan yaralar enfeksiyon riski taşır. Deprem çantası sayesinde bu riski en aza indirebilirsiniz. Deprem anında bulunduğunuz mekânı terk etmiş olsanız bile binaya tekrar giriş yapıp yapamayacağınız belirsiz olduğundan, önemli evraklarınızın fotokopisinin bulunduğu bir çantaya sahip olduğunuzda ilerleyen günlerde yaşayacağınız çeşitli sıkıntıların önüne geçebilirsiniz.
Deprem Çantasında Neler Olmalı?
Deprem çantasında olması gerekenler kişisel ihtiyaçlarınıza göre değişiklik gösterse de temel ihtiyaçlar göz önünde bulundurulduğunda herkesin deprem çantasında olması gereken başlıca eşyalar aynıdır. Özel durumlar haricinde deprem çantası hazırlarken yanınızda bulundurmanız gereken eşyaları birkaç kategoride ele almak mümkündür. Bu kategoriler; gıda, önemli evrak, su, giyecek, hijyen malzemeleri, diğer ihtiyaçlar şeklinde sıralanabilir. Her kategoride yer alan temel ihtiyaç listesi çantanın büyüklüğüne, kişi sayısına ve özel durumlara bağlı olarak genişletilebilir. Her deprem çantasında bulunması gerekenler şu şekilde özetlenebilir:
- Gıda: Deprem sonrasındaki birkaç günlük süreçte tok tutacak, karbonhidrat ve vitamin açısından zengin, bozulmayacak gıdalara deprem çantasında yer verebilirsiniz. Bu gıdaların su kaybını önleyecek nitelikte olması önemlidir. Örnek olarak, konserve yiyecekler, kuru meyve ve yemişler, kutu meyve suları, tahin, pekmez gibi gıdalar deprem çantasında bulundurulabilir. Ayrıca bakımını üstlendiğiniz bebekler için bebek mamaları, evcil hayvanınız varsa onun için özel hazırlanmış mamalar da deprem çantasında yer alması gereken, gıda başlığındaki ürünler arasında yer alır.
- Su: Aynı evde yaşayan tüm bireyler düşünülerek yeterli miktarda suyun deprem çantasında bulundurulması gerekir.
- Önemli evrakların fotokopileri: Kimlik, pasaport, diploma, ehliyet, tapu, ruhsat, banka cüzdanı, sağlık karnesi, zorunlu deprem poliçesi gibi evrakların asıllarına deprem sonrasında ulaşmanız zor olabileceğinden, fotokopilerini deprem çantanızda bulundurmanızda fayda vardır.
- Giyecek: Yetişkinler için; iç çamaşırı, çorap, mevsimlik kıyafet ve yağmurluk bulundurabileceğiniz deprem çantasına bebekler için; bez, ıslak mendil, uyku tulumu, bebek battaniyesi gibi eşyalar koyabilirsiniz.
- Hijyen ürünleri: Deprem gibi doğal afetlerin ardından ortaya çıkan bir diğer hayati tehlike ise mikrobik ortamlar ve salgın hastalıklardır. Bu tarz durumlarda hijyen açısından tedbir almak, sağlığınızı korumak açısından önem taşır. Deprem çantasında bulundurabileceğiniz temel hijyen ürünleri arasında sabun, kolonya, dezenfektan, tuvalet kâğıdı, ıslak mendil, kağıt havlu, hijyenik ped, diş fırçası ve diş macunu gibi malzemeler sayılabilir.
- Diğer malzemeler: İlk aşamada küçük yaralanmalara pansuman yapmak ve mikrop önleyici tedbirler almak açısından küçük bir ilk yardım kitine sahip olmanız önem taşır. Deprem çantasına bu tarz küçük bir ilk yardım çantası konulabilir. Ayrıca aile bireylerinden herhangi birinin düzenli kullanması gereken ilaçlar varsa bu ilaçların yedekleri de deprem çantasında bulundurulmalıdır. Bunlara ek olarak deprem sonrasında yardım ekiplerinin sizi bulmasını kolaylaştırmak, sesinizi duyurmak amacıyla mutlaka deprem çantasına düdük koymanız gerekir. Özellikle enkaz altında bağırmak, konum bildirmek için en son tercih edilmesi gereken yöntem olarak bilinir. Bunun yerine düdük kullanarak daha kolay ve etkili bir şekilde sesinizi duyurabilirsiniz. Karanlıkta kalabileceğiniz için deprem çantasında mutlaka bulunması gereken bir diğer eşya el feneri ve yedek pillerdir. Ayrıca elektronik cihazlarınızı şarj etmek için taşınabilir şarj ve yedek şarj aleti de bulundurmanızda fayda var. Ek olarak küçük makas, çakı gibi araç ve gereçlere deprem çantasında yer verebilirsiniz.
Deprem çantası hazırlama aşamasında günlük hayatta en uzun süre bulunduğunuz mekânları ve bu mekânlardaki ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Evde ve iş yerinde bulunduracağınız afet ve acil durum çantaları ilk etapta hazırlamanız gereken çantalardır. Ancak, özellikle çocuklar için okullarda da bir deprem çantasının bulunmasında fayda vardır. Kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda kullanacağınız deprem çantası malzemeleri için hafif ve kullanışlı ürünleri tercih etmeye özen göstererek çantanızın kolay taşınabilir olmasını sağlayabilirsiniz.