9-10 Yaş Gelişim Özellikleri

9-10 Yaş Gelişim Özellikleri

  • 25.04.2024

Çocuklarınızın gelişimlerini ve değişimlerini takip etmek ve onlara uyum sağlayabilmek hem keyifli hem de kimi zaman zorlu olabilir. Ancak her yaş döneminde hangi durumlarla karşı karşıya kalacağınızı önceden biliyor olmak, işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bu yazımızda çocukların hayatındaki önemli dönüm noktalarından biri olan 9-10 yaş gelişim özellikleri üzerinde duracağız.

9-10 Yaş Fiziksel Gelişim Özellikleri

Bu yaşlarda çocuklar, ergenlik çağına geçiş özellikleri göstermeye başlarlar. Bu durum onlarda çeşitli fiziksel ve hormonal değişimlere sebep olabilir. Özellikle kız çocuklarda beden gelişimi, erkeklere kıyasla daha hızlı bir şekilde kendini gösterebilir. Erkek çocuklarda fiziksel gelişim zamanla yavaşlasa da, enerjik haller ve fiziksel aktiviteler artarak devam eder.*

Bu dönemde 9-10 yaş çocuğunun gelişim özellikleri, yerini daha çok kol ve bacaklarda uzamaya bırakır. Büyüme önceki yıllara göre durgunlaşsa da, kilo almayı ve boy atmayı sürdürürler. Diş değişimleri artık tamamlanmıştır, kalıcı dişler çıkmaya başlar. Küçük kaslar gelişmeye devam eder.*

Çocuklar bu yaşlarda fiziksel görünümlerine dikkat etmeye başlar. Özellikle de arkadaşlarına uyum sağlama istekleri öne çıkar. Bu da onları zaman zaman farklı saç ve giyim modelleri denemeye kadar götürebilir.**

9-10 Yaş Bilişsel Gelişim Özellikleri

Bu dönemde ilgi alanları ve becerilerde cinsiyet farkları yaşanabilir. Örneğin, kimi çocuklar mekanik konularda yetenek gösterir ve uzay, şekil ve fen bilimleri alanlarına merak sararken, diğerleri sözel konularda gelişim göstererek, daha çok okuma ve yazma alanlarına ilgi duyabilirler.***

Zamanla soyut düşünme yeteneği kazanmaya başlarlar. Bu beceri, sosyal ilişkilerine de yansıyarak, onları çok yönlü bir hale getirebilir. Yaratıcılık ve üretkenlik konularında artış gözlenir. Üretmekten ve deney yapmaktan hoşlanırlar. Öğrenmek onları mutlu eder. ***

Arkadaşlık ilişkileri gelişim gösterir. Yavaş yavaş birbirlerine sır vermeye başlarlar. Bu yaşlarda kız ve erkek çocuklar bir arada bulunmaktan hoşlanmayabilirler. Erkek çocuklarda fiziksel, kız çocuklarda ise sözel saldırganlık belirtileri görülebilir. Ancak bu durum yine de birbirlerine olan ilgilerini kaybetmelerine neden olmaz.****

Anne ve Babalara Tavsiyeler

Anne ve Babalara Tavsiyeler

9-10 yaş çocuk gelişimi süreci, hem sizler hem de onlar için önemli değişimlerin başladığı bir dönemdir. Bu süreci anlamaya ve destek olmaya çalışarak geçirmeniz çok önemlidir.

 

  • Bu dönemde ilgi alanlarını mutlaka desteklemeye ve onları teşvik etmeye özen gösterin. Bu davranış şekli, onları motive edecektir.
  • Başarıları her ne kadar önemli olsa da, asıl olan çabalarıdır. Çabalarını takdir ederek, yanlarında olduğunuzu göstermeniz, onlara kendilerini iyi hissettir.
  • Onları yaşıtları ile kıyaslamak öz güvenlerini zedeleyebilir. Bu davranışlardan kaçınmalı, onları desteklediğinizi hissettirmelisiniz.
  • Konuşmalarına izin vermek, onları dinlemek ve fikirlerini önemsediğinizi belli etmek, duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebilen bireyler olarak yetişmelerini sağlar. Bu nedenle mümkün olduğunca onları dinlemeye ve anlamaya çalışmalısınız.
  • Ödül ve ceza uygulamaları yerine, davranışlarının sonuçlarını net bir şekilde anlatabilirsiniz.
  • Öğrenmeye ve yeni şeyler denemeye açık olacaklardır. Böyle durumlarda onları cesaretlendirmek daha doğru bir yaklaşım olabilir.
  • İyi bir davranış sergilediklerinde de, kötü bir davranış sergilediklerinde de onlarla konuşabilir ve içinde bulundukları durum ile ilgili açıklama yapabilirsiniz.
  • Çocuğunuz nasıl bir tutum içinde olursa olsun, koşulsuz bir şekilde sevdiğinizi göstermeniz, onlar için çok önemlidir. Ona duyduğunuz sevgiyi hissettirerek bilişsel gelişimine destek olabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

* https://www.trtcocuk.net.tr   

** https://www.gundogdukoleji.com/   

*** https://www.trtcocuk.net.tr  

**** http://www.antalyaozelegitim.com  

Benzer İçerikler