5 Yaş Sendromu Nedir?

5 Yaş Sendromu Nedir?

  • 12.12.2024

Bebeklik çağındaki 2 yaş sendromu ve okul öncesi dönem olarak kabul edilen 3-6 yaş aralığındaki diğer sendromlar çocuk yetiştiren pek çok kişinin ortak derdi. Her bir yaş sendromunun kendi içinde farklı sebepleri bulunuyor.

5 yaş sendromu da çocukluk döneminde geçirilen önemli aşamalardan biri olarak ebeveynlerin karşısına çıkıyor. Peki 5 yaş sendromu nedir? 5 yaş sendromunda çocuklara yaklaşımda nelere dikkat edilmelidir? Bu soruların cevaplarını başta ebeveynler olmak üzere çocuk yetiştirme sürecine dahil olan herkes için derledik.

5 Yaş Sendromu

5 Yaş Sendromu

5 yaş sendromu çocukların gelişim dönemine iz bırakan ve kimi zaman oldukça zorlu olabilen süreçlerden biridir. Birçok alanda gelişimin hızlandığı bu dönemde çocukların karakterinde bazı değişiklikler yaşanabilir. 5 yaş sendromunda inatçı, direten ve benmerkezci bir tavır içinde olmanın yanı sıra kendi başına hareket etme isteği de baş gösterebilir. Zira 5 yaş dönemi artık çocuğun evin içinde kendi bakımıyla ilgilenen kişilerle bir arada olduğu dönemi aşıp sosyalleşmeye başladığı yaştır. Kreş ya da anasınıfı dönemindeki çocuk bir yandan kendi yaşıtlarıyla sosyalleşirken diğer yandan yetişkinlerin davranışlarını taklit etmeye başlayabilir. Çocuğun kendi yaşıtlarıyla sosyalleşmesinin bir getirisi olarak problem çözme yeteneği gelişim göstermeye başlar. Buna ek olarak dil ve hafıza gelişimi, okuma, yazma, harfleri ve sayıları tanıma gibi birçok yetenek yine 5 yaş döneminde hızlı gelişim gösterir.

5 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Çocuklar 5 yaş döneminde gelişen birçok beceriye bağlı olarak etrafı keşfetmeye ve öğrenmeye son derece meraklı olurlar. Bu dönemde çocuklarda bu davranışlar gözlemlenebilir:

 

  • İnatçı bir tutum içine girme: 5 yaş dönemindeki çocuklar son derece benmerkezci olabilir. Giyinmek veya yemek yemek gibi günlük hayattaki en basit konular bile inatlaşma sebebi olabilir.
  • Başına buyruk hareket etme: Becerileri geliştikçe çocuklar anne babadan bağımsız şekilde hareket etme konusunda ısrarcı olmaya başlayabilir.
  • Eleştirel tutum içine girme: Sosyalleşme sürecinin ilerlediği bu yaşta çocuklar etrafındaki kişilerin söylediklerine eleştirel bakabilir. İnsanların söylediklerine sıklıkla karşı çıkma ve inatlaşma tavırlarıyla bu süreçte sıklıkla karşılaşılabilir.
  • Hayali arkadaş yaratma: Bu durum 5 yaş sendromu döneminde yaygın şekilde görülebilir. Özellikle arkadaş edinme problemi yaşayan çocuklar kendilerine hayali bir arkadaş yaratabilir.

 

5 Yaş Sendromu Nasıl Atlatılır?

5 Yaş Sendromu Nasıl Atlatılır?

5 yaş sendromu döneminin atlatılması için çocuğun yetişmesinde payı olan herkese büyük görev düşer. Bu süreci kolay geçirebilmek için öncelikle kişiliklerinin geliştiğini kabul etmek ve çocuklara tercih yapma hakkı sunmak gerekir. Kendisine belirli seçenekler sunulan ve bunlar arasından tercih yapması istenen çocuklar, kendi kararlarını alabildiklerini hissederek daha uyumlu bir tavır içine girebilirler. Bir diğer önemli nokta da inatlaşma anlarında çocukla tartışmak yerine onun sakinleşmesini beklemektir. İnatçı tavrını devam ettiren çocukla iletişime geçmek oldukça zor olur. Sakin bir anını bekleyerek karşılıklı konuşmak çok daha etkili olabilir.

Bu dönemde çocuğunuzun keşif duygusunu destekleyebilmek adına üstünün kirlenmesine ve düşmesine izin vermelisiniz. Böylece kendini daha özgür hissetmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca keşif sırasında zarar verdiği eşyalar olursa bunu tamir etmesi konusunda onu yönlendirerek sorumluluk bilincini geliştirmesine destek olabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak her yaşta olduğu gibi bu dönemde de çocuğunuzun doğada vakit geçirmesi için zaman yaratmayı ihmal etmemelisiniz. Doğayla iç içe olmak çocukların ruh sağlığını olumlu yönde etkiler.

5 yaş sendromu, bilinçli olunması durumunda ebeveynler ve çocukla ilgilenen herkes için atlatılması kolay bir süreç haline gelecektir. Bu dönemi gerekli durumlarda pedagog desteği alarak daha sorunsuz ve rahat şekilde geçirebilirsiniz.

Benzer İçerikler