23 Nisan Anlam ve Önemi

23 Nisan Anlam ve Önemi

  • 01.05.2024

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl ülkemizde ve dünyanın pek çok farklı yerinde okullarda gerçekleştirilen etkinliklerle kutlanıyor.

Bu anlamlı ve önemli bayram ilk kez 23 Nisan 1922 yılında Ankara’da Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kutlanmıştır(1). 23 Nisan Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde milli bayram olarak, dünyada ise birçok ülkede gayri resmi olarak her yıl coşkuyla kutlanmaya devam eder. 23 Nisan ulusal egemenlik çocuk bayramı için aylar öncesinden etkinlikler planlanır ve çocuklar öğretmenleriyle birlikte okullarını süsler. Peki 23 Nisan’ın anlam ve önemi nedir? Gel birlikte bakalım.

23 Nisan’ın Önemi

23 Nisan’ın Önemi

1 Kasım 1922 yılında saltanatın kaldırılmasıyla birlikte ülkenin egemenliği halka verilmiştir. Böylelikle demokrasinin ilk adımı atılmıştır. Devletin egemenliğinin padişahtan alınıp halka verilmesi TBMM’nin açılışıyla desteklenmiş ve kabul edilmiştir. Akabinde 23 Nisan tarihinde Hakimiyet-i Milliye Bayramı’nın 1 Kasım’da Saltanatın kaldırılması ile birleştirilerek bir arada kutlanmaya başlanmıştır (2). 23 Nisan’ın birinci senesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, çocuklara bu bayramı armağan etmiştir. 23 Nisan neden bayram olarak ilan edilmiştir sorusunun cevabı olarak Atatürk’ün dünya barışını destekleyerek dünyadaki tüm çocuklara armağan etmesi gösterilmektedir. Hakimiyet-i Milliye Bayramı olarak bilinen Çocuk Bayramı 1927 yılındaki bildirgeye göre Himaye-i Etfal Cemiyeti aracılığıyla bayram olarak ilan edilmiştir (1). Bu sayede ilk olarak 1922 yılında Hakimiyet-i Milliye olarak adlandırılan bayram daha sonra Atatürk’ün armağanı üzerine 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak duyurulmuştur.

23 Nisan’ın ulusal bir bayram olarak kabul edilmesindeki en önemli sebep, 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması olarak görülmektedir. Türkiye’nin başkenti olan Ankara’da açılış töreni gerçekleşen Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne çok sayıda milletvekili yerleştirilmiştir (3). Kurtuluş savaşının zaferle sonuçlanmasından dolayı halkın bağımsızlığı ve özgürlüğü TBMM’nin açılmasıyla taçlanmıştır. Yalnızca çocuk bayramı olarak geçmeyen 23 Nisan aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığın bir sembolü olarak kutlanmaktadır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın anlam ve önemi, UNESCO’nun 1923 yılını çocuk yılı ilan etmesiyle daha da ünlenmiştir. Aynı zamanda TRT Radyosu, kamuoyuna bu bayramın çocuklara armağan edildiğini büyük bir coşkuyla duyurmuştur (2). 23 Nisan’ın ilan edilmesinden itibaren günümüze kadar her sene okullarda ve çeşitli etkinlik alanlarında kutlamalar ve gösteriler gerçekleştirilir.

23 Nisan Kutlamaları

23 Nisan Kutlamaları

Türkiye’nin dört bir yanında yapılan çeşitli etkinlikler ve törenler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamak için gerçekleşir. Okulların bahçelerinde ya da spor komplekslerinde gerçekleştirilen törenler, yürüyüş, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunuşu, halk oyunu gösterileri ve çeşitli etkinliklerle birlikte yürütülür. 23 Nisan etkinliklerinde şiir ve İstiklal Marşı okuma yarışmaları düzenlenir. Bayram geldiğinde okullar ve sınıflar Türk bayraklarıyla süslenir, gösteri yapacak öğrenciler rengarenk kıyafetleriyle törenlere katılır. Sen de 23 Nisan’da yapılan etkinliklere katılarak, bayramın coşkusunu doyasıya yaşayabilirsin.

Kaynaklar:

https://www.ceeol.com (1)

https://dergipark.org.tr  (2)

http://www.openaccess.hacettepe.edu.tr  (3)

Benzer İçerikler