16 Yaş Depresyonu Nedir?

16 Yaş Depresyonu Nedir?

  • 13.10.2024

Orta ergenlik dönemine girmiş olan 16 yaşındaki gençler, fizyolojik psikolojik ve duygusal değişim yaşamaya devam eder. Bireysel kimliğin yoğun olarak hissedildiği bu dönemde zorlu süreçler yaşanması son derece doğaldır. Yetişkinliğe geçişin bu sancılı dönemindeki gençlerde isteksizlik, öz güven eksikliği ve öfke gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunlara ek olarak, gelecek kaygısının net olarak hissedilmeye başlandığı bu dönemde, geleceğini belirleyecek kararlar almak durumunda olmak ve sınav stresi, 16 yaş depresyonu için zemin hazırlayabilir.

Ergenlik dönemindeki ruhsal değişiklikler, fiziksel değişiklikler kadar kolay fark edilmeyebilir. Sen de bu yaş grubundaysan ve yaşadığın duyguları tanımlamakta zorlanıyorsan bu dönemi daha kolay geçirmek için hazırladığımız önerilere göz atabilirsin.  

16 Yaş Gelişimi

16 Yaş Gelişimi

Ebeveynlerinden ayrı olarak kendi değerlerini oluşturmaya odaklandığın bu dönemde çalışmaya istekli olabilirsin. Kimlik farkındalığının yaşandığı bu süreçte kendi kararlarını kendin almak isteyebilirsin. Hayatının bu zorlu evresinde aile içinde yaşanılan gerginlikler de ruh halinde iniş çıkışlara sebep olabilir.

Gelecek planların ve hedeflerin oluşmaya başlar. Sosyal gruplarla bağ kurarsın. Topluluk yaşamında daha aktif rol almak için istekli olabilirsin. Bu süreçte, beceri ve yeteneklerini keşfetmek için değişik alanlarda etkinliklere katılabilirsin. Kimlik oluşturmaya odaklanan bu dönemde, kendini tanımak için sanat, spor, müzik gibi kültürel faaliyetlere zaman ayırabilirsin.

Ergenlik döneminde farklı gelişim süreçleri yaşanır. Çocukluktan yetişkinliğe doğru adım attığın bu dönemde değişik duygular hissedebilir, stresli zamanlar geçirebilirsin. Yaşadığın bedensel değişimler nedeniyle öz güveninde azalma olabilir. Bu noktada önemli olan bu sürecin geçeceğini bilmek ve ergenlik döneminin yarattığı değişiklikleri kabul etmektir.

16 Yaş Depresyonuna Daha Kolay Atlatmak için Öneriler

16 Yaş Depresyonuna Daha Kolay Atlatmak için Öneriler

 

  • Öncelikle ciddi bir yaş bunalımından geçtiğini düşünüyorsan yaşadıklarını ve duygularını ebeveynlerinle paylaşarak bu alanda uzman bir psikolog ya da pedagogdan destek alabilirsin. Yaşadığın duygusal yoğunluğu paylaşman, kendini daha iyi hissetmene katkı sağlar. Destek almak, bu süreci daha kolay bir şekilde atlatmak için çok önemlidir.
  • Rehber öğretmenleri ve danışmanlar sayesinde kendini tanıma fırsatı bulabilirsin. Yeteneklerini geliştirmen ve becerilerini güçlendirmen için okul ve akademik kurumlardan destek alabilirsin.
  • Sosyal faaliyetlere katılmak, akranlarınla zaman geçirmek, sanatsal etkinliklerde bulunmak ergenlik döneminin getirdiği stresi azaltma açısından etkili olabilir. 
  • Aile zamanları, ergenlerin kendini yeterli ve güvende hissetmesi için önemlidir. Ebeveynlerinle olumlu, yapıcı ve iyimser ilişkiler kurmaya çalışman duygusal yoğunluğu kontrol etmene yardımcı olur. 
  • Okul, aile, rehber öğretmen ve öğrencinin birlikte hareket etmesi, sürekli iletişim halinde olması sağlıklı bir gelişim için gereklidir. Ergenlik döneminde yaşanılan değişiklikleri daha iyi şekilde karşılayabilmek için bu kaynaklardan destek alabilirsin.

 

Depresyon kendiliğinden geçen bir sorun değildir. Yaşadığın olumsuz duyguları ve stresi saklamak, sadece sorunu daha büyütmeye neden olur. Bu nedenle yaşadığın duygusal çalkantıları saklamak yerine paylaşarak destek almayı deneyebilirsin. 

 

Benzer İçerikler